El 3r Festival IMPACTE! posa el focus en drets emergents

- Advertisement -

Els Drets Emergents són els protagonistes de la tercera edició d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. A la programació es veuen representats els drets a la salut i els drets dels animals, la lluita LGTBIQA+, l’activisme mediambiental, o d’altres temes com la violència de gènere i els conflictes armats.

Aquesta tercera edició, que se celebrarà del 3 al 21 de maig, incorpora una nova seu presencial, la Sala Zazie de Vilafranca del Penedès; que se suma als Cinemes Girona de Barcelona (seu principal), el Cinema Truffaut de Girona, el Centre de Lectura de Reus i l’ScreenBox de Lleida. Les projeccions presencials tindran lloc entre el 3 i el 7 de maig, excepte a Reus, que tindran lloc de l’11 al 13 de maig, i a Vilafranca del Penedès que es projectarà els dies 10, 11 i 13. Part de la programació d’IMPACTE! seguirà online fins al 21 de maig a Filmin (una selecció de llargmetratges) i a impactefilmfest.cat (tots els curtmetratges).

- Advertisement -

Imatge del film ‘Els negociadors. Com construir la pau’, de Rosalind Bain

Drets emergents al cinema a IMPACTE

- Advertisement -

Un total de 35 produccions (15 llargmetratges i 20 curtmetratges) formen part de la programació d’aquesta edició que vol repensar els drets humans a través del cinema, amb motiu de la celebració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, i que s’articula a partir dels Drets Emergents, drets dels quals la societat ha adquirit consciència al llarg dels anys i que plantegen, defensen i reivindiquen la ciutadania, reforçant la idea de la democràcia participativa.

Una reflexió sobre el món que volem serà la protagonista de la sessió inauguralSimfonia per un món nou, el nou treball de Jordi Llompart, amb música original del compositor Roger Subirana, que intervindrà en directe.

Imatge de ‘Simfonia per un món nou’, de Jordi Llompart

Una de les pel·lícules destacades de la programació d’enguany és L’alba de l’Aurora, dirigida per la directora armènia Inna Sahakyan, una ficció on es combina l’animació amb inserts documentals, sobre l’extermini armeni per part dels turcs a principis del segle XX, narrat a partir de la història d’una dona que, de petita, el va sobreviure, i posteriorment va emigrar als EUA, on va arribar a protagonitzar una pel·lícula sobre el tema al Hollywood mut. El llargmetratge ha estat el candidat armeni als Oscar i acaba d’obtenir el Gran Premi al Festival de Cinema i Drets Humans de Ginebra.

Altres llargmetratges destacats que es presentaran en aquesta tercera edició són Petricor, de Victoria Morell Salom, que tracta en primera persona l’anorèxia i els trastorns alimentaris o Extraordinarias, de Constanza Figueroa, també en primera persona, sobre com la medicina li ha negat el diagnòstic d’autisme a la directora durant trenta anys, pel simple fet de ser dona.

Imatge del film ‘Petricor’, de Victoria Morell Salom

Suport a la causa de les dones iranianes i afganeses

La violència de gènere també és un tema denunciat en documentals com Paraules de silenci, dirigit per Gaël Faye i Michaël Sztanke, La turista contra la policia francesa, d’Ovidie o Hotel Savoy de Zohar Wagner. Dins d’aquest àmbit es dedicarà una sessió de curtmetratges a donar visibilitat i suport a la causa de les dones iranianes i afganeses, que acabarà amb un debat amb dones del moviment Dona, Vida, Llibertat.

Tancarà la programació de la tercera edició del festival el docudrama L’avís al mur, de Serge Krutsenko, que presenta el conflicte ucraïnès, tema de l’edició de l’any passat, des d’un punt de vista moral, comparant la invasió russa amb l’extermini de jueus a Ucraïna durant la Segona Guerra Mundial.

- Advertisement -

Imatge del film ‘Avís al Mur’, de Serge Krutsenko

A la mateixa sessió de cloenda es projectarà el curtmetratge guanyador del Premi Goya Maldita. Una cançó d’amor a Sarajevo, de Raúl de la Fuente i Amaia Remírez, amb producció de Medicus Mundi Mediterrània, amb el qual es vol completar la idea de relat plantejada des del principi, fent un cant a la tolerància, la creació i la multiculturalitat.

Podeu consultar tota la programació, projeccions i activitats paral·leles, al web del festival IMPACTE!.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents