Quan el cinema inspira crims reals (i no a l’inrevés)

- Advertisement -

Ens fascina el cinema i els crims reals també… És per això que segurament llegim El Cinèfil diàriament. Seguim les novetats i premis i ens obsessionem amb personatges i actors. Però tots sabem que les obsessions portades a l’extrem poden acabar esdevenint alguna cosa més que se’ns escapa de les mans. Avui us porto una volta de pàgina. Hem vist psicòpates i assassins que han inspirat pel·lícules. Avui veurem pel·lícules que han inspirat crims i assassins.

Tots gaudim de veure una bona pel·lícula policíaca i de misteri, el transcurs de la investigació i la resolució del crim. Però quan aquests crims es traslladen a la vida real, aquestes pel·lícules passen del gènere negre al gènere del terror.

Taxi Driver (1976)

- Advertisement -

Anem als fets. Començarem per Taxi Driver. El 30 de març de l’any 1981 John Hinckley Jr. va atemptar contra el president Ronald Reagan per intentar assassinar-lo. Fins aquí podríem establir un paral·lelisme amb l’assassinat de Kennedy del 1963, però el delinqüent va comentar a posteriori a la policia que ho havia fet per impressionar Jodie Foster, o més ben dit, la prostituta que interpretava l’actriu a la pel·lícula de Martin Scorsese. Finalment, Hinckley va ser declarat no culpable amb atenuants de malaltia mental i des d’aquell moment se l’ha mantingut sota atenció psiquiàtrica.

- Advertisement -

reagan_assassination_attempt
Foto de l’intent d’assassinat de Reagan

A Clockwork Orange (La Naranja Mecánica, 1971)

El comportament psicopàtic i sectari de l’Alex i companyia va atreure un munt de gent en el seu moment, i de fet, anys més tard encara podem veure el famós vestit blanc amb complements a molts carnavals. Ara bé, la llista de crims que s’han perpetrat i dut a terme “ambientats” en l’univers que va crear Kubrick, és malauradament massa llarga: un adolescent vestit d’Alex va apunyalar un company de classe en un institut nord-americà, un assassinat d’una prostituta al mig del carrer i la violació d’una noia per part d’un grup de nois que imitaven vestimenta i comportament dels nois del film.

32e12392e8814fcc09c89bd4a417cfc6
Fotograma de la pel·lícula

The Town (Ciudad de ladrones, 2010)

Segurament una de les imatges més icòniques d’aquest film dirigit per Ben Aflleck és la disfressa de monja que utilitzen els delinqüents. Doncs aquesta disfressa és precisament la que van fer servir un grup de delinqüents organitzats per atracar més de 62 establiments (entre els quals també hi havia bancs). Les víctimes dels criminals eren negocis dels barris de Brooklyn i Queens. A més, a part de la disfressa els delinqüents també van fer servir algunes tècniques que s’ensenyen a la pel·lícula, com per exemple, tallar el subministrament elèctric entre d’altres coses. Després d’haver robat més de 217.000 dòlars van ser capturats per la policia i van confessar haver-se inspirat en aquest film.

crime-scene-photos-of-real-life-robbery
Imatges captades per les càmeres de seguretat d’algun dels establiments

American Psycho (2000)

Tots recordem la ment pertorbada que del personatge interpretat per Christian Bale en aquest film dirigit per Mary Harron. Però, ningú s’esperava que un jove Michael Hernández, amb només 14 anys apunyalaria una de les seves companyes de classe fins a la mort. Un cop va ser interrogat ell mateix va confessar que creia que Déu li havia donat poders especials i se li havia comunicat a través de dos films American Psycho  i The silence of the lambs (El silenci dels anyells, 1991), el propòsit dels seus poders ningú ho sap, però el mal ja estava fet. Un dels crims reals més boigs que s’ha inspirat en el cinema.

michael-hernandez-in-court-monday_659751_ver1-0_1280_720
Michael Hernández a l’espera del judici

Fight club (El club de la lucha, 1999)

L’any 2009 durant el Memorial Day de Nova York o, com el coneixem aquí, El dia dels caiguts, Kyle Shaw, un adolescent, va fer esclatar una bomba casolana just davant d’un Starbucks a l’Upper East Side. El jove afirmava haver-se inspirat en la pel·lícula Fight club, de la qual se’n declarava a un fan incondicional. Va comentar que estava planejant llançar el seu propi “Projecte Mayhem”.

- Advertisement -

alg-court-shaw-jpg
Kyle Shaw en el moment del judici

The Dark Knight Rises (El cavaller fosc: la llegenda reneix, 2012)

Ja per acabar, cal mencionar, segurament, el cas més conegut. Es tracta de la coneguda com Tragèdia d’Aurora. L’any 2012 James Eagan Holmes va assaltar un cinema just al principi de la projecció d’aquesta pel·lícula i va matar 12 persones. No obstant això, aquesta pel·lícula també va servir “d’inspiració” per a un home de Wisconsin qui, vestit com a Joker, va matar el seu cosí i la que era la parella del primer, ja que aquests dos últims mantenien una relació amorosa en secret.

rtr358gs-1
Eagan Holmes en el judici

Desgraciadament, aquesta llista de crims reals podria ser molt més llarga, però de moment ho deixarem aquí…

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents