Comença el compte enrere per la 27a edició del DocsBarcelona. El festival de referència per als amants del documental torna amb noves seccions i estrenes exclusives. La perspectiva crítica sobre la mirada colonial, l’empoderament femení arreu del món i els perills del món digital seran els temes principals de la seva secció oficial. El festival es celebrarà entre els dies 2 i 12 de maig amb la projecció de més de 40 llargmetratges i 10 curtmetratges.
Una estructura renovada
El festival DocsBarcelona fa molt que és considerat com un referent per a creadors i espectadors de les novetats del món del documental. A més, és un festival que sempre ha sabut adaptar-se i saber posar la mirada en els temes més punyents i capdavanters.
Així, la seva programació no és tan sols una mostra de les novetats del format documental, sinó una plataforma per a la reflexió i comprensió dels temes que més ens afecten com a societat. Per a l’edició d’enguany la mirada s’ha posat sobre la gestió del passat colonial d’Occident, revisant i criticant les experiències que se n’han derivat.
Però a més de la seva proposta temàtica, el festival també sap reinventar-se amb les seves seccions i estructura. De fet, enguany les principals novetats seran les seccions no competitives Docs&Cat, on es fa una aposta forta pel talent de casa, i Docs&Love, que explorarà noves formes d’estimar. Aquestes seccions se sumaran a Docs&Pearls, de caràcter internacional i competitiu, que passa a ser la Secció Oficial. A més, continuen les dues seccions ja tradicionals, Docs&Teens i Doc-U, tancant la programació.
El festival comptarà amb dues seus físiques i una digital. Així, els Cinemes Renoir Floridablanca i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) uniran forces amb Filmin per apropar als barcelonins i barcelonines a les novetats més importants del món del documental.
Una aposta per al talent de casa
La secció Docs&Pearls, convertida en Secció Oficial, ens aproparà les novetats internacionals més importants. Així, a través de 15 llargmetratges, reflexionarem sobre la nostra mirada colonial, els nostres privilegis i quins poden ser els millors camins possibles per la descolonització. Entre els seus títols més rellevants hi trobem Agent of Happiness, la pel·lícula que inaugurarà el festival, i que qüestiona l’etiqueta de Bhutan com el país més feliç del planeta.
Per altra banda, una novetat important d’aquesta edició serà la secció Docs&Cat. Amb aquesta iniciativa el festival pretén oferir una finestra als creadors de casa. Dels nou títols que competiran en aquesta secció, a més, quatre són premières mundials.
Entre els títols que es podran veure destaquem Casa Reynal, de Laia Manresa, on s’aborda el tema de la transmissió familiar i el llegat de la memòria; Una estrella fugaz, de Arturo Mendi i Ignasi Guerrero, parlant del dol perinatal abordat des de la perspectiva paterna, i The Click Trap, que obre una reflexió sobre el màrqueting digital i la seva part més fosca.
El festival el completaran diverses activitats dirigides a la indústria i a públics de totes les edats. A més, es comptarà amb la visita de més de 50 professionals convidats d’arreu del món. D’entre els convidats destaquen el tàndem francès Raymond Depardon i Claudine Nougaret, premiats amb el Doc d’Honor. Amb l’entrega del premi es farà també una retrospectiva i xerrada a la Filmoteca de Catalunya.
Per consultar la programació completa i comprar entrades pots accedir a la pàgina web del Festival.