Tor: els crims de Carles Porta tornen al 3Cat

- Advertisement -

Tor i els seus afers criminals van ser una de les portes d’entrada de Carles Porta a 3Cat (abans TV3). Un ja llunyà 1997 el periodista va fer un documental sobre els embolics delictius de les famílies d’aquesta vall pirinenca anomenat Tor: la muntanya maleïda. Va ser un dels èxits del programa 30 minuts que va commocionar la societat catalana. Anys més tard, aquesta història de cobdícia i caciquisme va fer un salt a la ràdio amb el pòdcast de 25 capítols Tor, tretze cases i tres morts (2018). El fenomen de Crims encara no havia esclatat (ho faria el 2020).

- Advertisement -

Aquest 17 d’abril la sèrie s’ha presentat als Cinemes Mooby Balmes amb presència de l’equip del programa i de la direcció de la Televisió de Catalunya. Carles Porta ha assegurat que s’han volgut distanciar d’alguns elements que caracteritzaven la sèrie Crims, però n’han mantingut l’essència. “Hi ha voluntat que no sigui Crims i crec que ho hem aconseguit. I malgrat que no és Crims jo continuo sent jo. I això sí que vull que es noti”. Per la seva banda, el director de TVC, Sigfrid Gras ha destacat el compromís de Tor amb el periodisme a 3Cat. Gras també ha convidat a Porta i el seu equip de True Crime Factory a crear nous espais que seran sempre benvinguts.

Tor, una nova història de foscor de Carles Porta a 3Cat

- Advertisement -

Som al 2024. Carles Porta i les seves cròniques criminals ja són part de la cultura audiovisual catalana. I coneixedors d’aquest fet, 3Cat estrena aquest 29 d’abril la sèrie documental Tor, una història de Carles porta. El periodista i cineasta català no para… Després de portar els seus Crims a Movistar+, ara torna a casa amb aquesta nova història de foscor. I ja ha anunciat també que els nous programes a Catalunya Ràdio estan també quasi a punt…

Carles Porta: “Partim del periodisme per anar cap al cinema”

Al llarg de vuit capítols coneixerem els dramàtics fets que es van viure en aquest poble de tretze cases del Pallars Sobirà, on van morir tres persones. La història comença l’estiu del 1995, a la muntanya de Tor. Allà van assassinar Josep Montané de Casa Sansa. Un any i mig més tard van alliberar els principals sospitosos del crim, Jordi Riba Segalàs, conegut com el Palanca. Comença una història que ens portarà al Pirineu profund. I Josep Montané no serà pas l’únic mort… Evidentment, s’intentarà posar llum a la foscor, però també ens endinsarem en una flama criminal com la del logotip de la sèrie.

tor 3cat

De què parlarà cada capítol?

A la presentació amb els mitjans de comunicació, Carles Porta ha explicat, breument, un resum sobre la temàtica de cada capítol. Segons el periodista la voluntat és que cada episodi sigui diferent i atrapi més que l’anterior. A continuació us avancem a què estarà dedicat cadascuna de les peces de la docusèrie.

  • Capítol 1: La mort de Sansa
  • Capítol 2: Els hippies de la vall
  • Capítol 3: Palanca, l’etern rival de Sansa
  • Capítol 4: Sansa, la seva personalitat, negocis i enemics
  • Capítol 5: Castanyer i els anglesos
  • Capítol 6: La investigació pròpia de Carles Porta sobre el cas i la data de la mort de Sansa
  • Capítol 7: La gent nova del cas i les primeres claus per entendre-ho
  • Capítol 8: Qui va matar Sansa? La conclusió…
- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents