‘Bitelchús’ torna d’entre els morts per una seqüela que podem veure en català

- Advertisement -

Qualsevol podria pensar que després d’un fenomen global com Wednesday i començar una relació amb Monica Belluci, Tim Burton decidiria que havia arribat el moment de descansar. Però si una cosa hem après de Hollywood és que sempre hi ha alguna franquícia per esprémer o algun títol per recuperar. Les idees originals, per si de cas, les deixem per un altre dia.

Una altra cinta icònica dels 80

Els “clàssics dels 80” són com els invents d’en Doraemon: quan creus que res et pot sorprendre, sempre surt alguna cosa de la butxaca màgica. La febre que va encetar Stranger Things ens ha deixat un reguitzell de títols (generalment mediocres) a la recerca d’evocar nostàlgia. I així, de passada, posposar enfrontar-se a la crisi dels 40. “El públic demana una nova dels Caçafantasmes diu un productor a un dinar d’empresa, després d’unes copes i un poc de cocaïna (un altre clàssic dels 80). I així ens va.

- Advertisement -

La primera de Beetlejuice (suc d’escarabat, si ho traduïm de forma literal, encara que a Espanya es va adaptar l’escriptura a Bitelchús) era una comèdia de terror fantàstic, senzilla, de 90 minuts, que va servir per mostrar al món el particular imaginari de Burton. Un imaginari i estètica que explotaria els anys següents amb títols realment bons, tant d’acció real com d’animació stop-motion. Eduard Mans-Tisores, BatmanBatman Returns, Malson abans de Nadal, Sleepy HollowMars Attacks… Els anys 90 foren molt bons per ell. I als 2000, si bé una mica per sota, també tingué títols destacables, com Sweeney ToddBig FishLa núvia cadàver.

- Advertisement -

Michael Keaton tornarà a interpretar a l’exorcista de vius més desagradable, Beetlejuice.

En conjunt, una filmografia que, més enllà de ser un refugi per a adolescents gòtics i emo dels 90 i 2000, presentava un univers particular i reconeixible amb títols emblemàtics.

A la recerca de la nostàlgia i la viralitat

L’any 2022, quan Burton estava bastant de baixada, estrenà un hit absolut gràcies a Netflix. La sèrie Wednesday, sobre la membre més jove de la Família Addams (una família que ja era Burton abans que el mateix Burton), fou un fenomen viral arreu del món. Gràcies, sobretot, a la seva estrella principal, Jenna Ortega, i l’escena del ball, reproduïda i imitada a TikTok fins a l’infinit.

Probablement, arran d’aquesta col·laboració exitosa, Ortega repeteix amb Burton per encapçalar el repartiment de la seqüela de Beetlejuice. Però per si la viralitat falla, la cinta també compta amb part del repartiment original, com Michael Keaton i Winona Ryder. I si la nostàlgia també falla, hi seran la Monica Belluci i el Willem Dafoe.

Catherine O’Hara, Jenna Ortega, Winona Ryder i Justin Theroux.

Els dolents duren més que l’arna…

La primera cinta ens presentava als Maitland, un matrimoni jove (interpretats per Geena Davies i Alec Baldwin) que en morir i convertir-se en fantasmes, han de conviure amb els Deetz, la nova família que s’instal·la a la seva llar. Descontents amb la idea, decideixen contractar els serveis de Beetlejuice (Michael Keaton), un fantasma groller, brut i malcarat que es dedica a fer d’exorcista dels vius. És a dir, ajuda fantasmes a desnonar els vius de les seves cases. En veure els seus mètodes i tractar una mica amb la filla adolescent (Winona Ryder), els Maitland entenen que és pitjor el remei a la malaltia.  Finalment, decideixen que el millor serà aprendre a conviure amb la nova família i fer fora a Beetlejuice.

Però com tots sabem, el mal sempre torna. Així, gairebé quaranta anys més tard, serà la filla de Lydia Deetz (Ortega) qui haurà d’enfrontar-se al retorn de Beetlejuice. La pel·lícula s’estrena el 6 de setembre i arriba també en llengua catalana.

- Advertisement -
Joan Miquel Mas Salom
Graduat en Història i periodista vocacional en formació, és un enamorat de la fantasia, el terror i la ciència-ficció. Amb una vida professional caòtica i eclèctica, està sempre pendent de trobar una escletxa de temps per endinsar-se en una bona història, bé sigui entre pàgines com entre pantalles. Pot passar-se hores divagant i sobreanalitzant sèries, pel·lícules i novel·les, una qualitat que explota col·laborant amb 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents