Les 59 pel·lícules que lluiten pels Gaudí 2020

- Advertisement -

L’Acadèmia del Cinema Català fa públics els 59 títols que ja competeixen per a ser nominats en la 12a edició dels Premis Gaudí. En total hi ha 53 produccions catalanes i 6 europees entre les quals trobem 35 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 4 pel·lícules per a televisió i 10 curtmetratges. També competiran enguany 56 professionals catalans que intervenen en 23 pel·lícules de producció no catalana. 470 acadèmics decideixen des de finals d’octubre del 2019 quin seran els títols i les persones nominades i els guanyadors que sabrem el diumenge 19 de gener de 2020 en una gala que torna a l’Auditori del Fòrum CCIB. El dia 5 de desembre sabrem els nominats. La votació del Premi Especial del Públic a la Millor Pel·lícula estarà disponible a partit del 16 de desembre.

Enguany serà Dagoll Dagom la companyia encarregada de la producció de la cerimònia de lliurament dels guardons que, com sempre serà retransmesa en directe per TV3 i serà presentada per l’actriu badalonina Anna Moliner i tindrà el dramaturg Jordi Prat i Coll com a director.

- Advertisement -

Quin tipus de pel·lícules produïm?

- Advertisement -

Segons informa l’Acadèmia, 22 de les 59 pel·lícules (un 36%) candidates als XII Premis Gaudí estan dirigides o co-dirigides per dones, xifres molt similars a l’anterior convocatòria, amb un 30% del total
d’inscrites. Una altra dada que cal tenir en compte és el fet que creixen les produccions en català i de petit format, o dit d’una altra manera, amb un pressupost baix. Dels 29 llargmetratges de ficció n’hi ha 14 en llengua catalana (el doble que l’any passat) i 15 en llengua no catalana. Altres llengües amb presència a les candidatures són el francès, l’italià, l’eusquera i l’àrab.

L’increment de la VO catalana va acompanyat d’una reducció en la mida i pressupost d’aquestes produccions, així com d’una creixent incorporació de pel·lícules provinents del món universitari com per exemple La filla d’algú i 5 curtmetratges que venen de l’ESCAC o Ojos negros i Les Perseides de la Universitat Pompeu i Fabra i el documental Lo que dirán de la UAB. La mida de les produccions l’entendrem millor amb aquesta dada: només 3 de les 14 produccions candidates a Millor pel·lícula han aconseguit un pressupost superior a 1 milió d’euros, quan la mitjana de les produccions europees supera els 3 milions. 5 d’aquests títols s’han fet amb menys de 500.000€, i alguns d’ells no han assolit ni tan sols el llindar dels 100.000€.

Films que competeixen a la Millor Pel·lícula

7 raons per fugir d’Esteve Soler, Gerard Quinto, David Torras; Ara de Pere Soles; Barcelona 1714  d’Anna M. Bufarull; Cordes de José Luis Montesinos; El viatge de la Marta (Staff only) de Neus Ballús, Els dies que vindran de Carlos Marquès-Marcet, En la nit fosca de Raimon Miranda; La filla d’algú de Diversos directors de l’ESCAC Films; La innocència de Lucia Alemany; La vida sense la Sara Amat de Laura Jou; Les perseides d’Annia Gabarró i Alberto Teixeus; Love me not de Lluís Miñarro; Sant Martí de David Ruiz i Albert València i Sense sostre de Xesc Cabot, Pep Garrido.

Films que competeixen a la Millor Pel·lícula en llengua no catalana

After the Lethargy de Marc Carreté; Ardara de Raimon Fransoy i Xavier Puig Elsabeth; Boi de Jorge M. Fontana; El año de la plaga de Carlos Martín Ferrera; El Hoyo de Galder Gaztelu-Urrutia; Elisa y Marcela d’Isabel Coixet; Framed de Marc Martínez Jordán; Gente que viene y bah de Patricia Font; La hija de un ladrón de Belén Funes; La influencia de Denis Rovira; Legado en los huesos de Fernando González Molina; Liberté d’Albert Serra; Litus de Dani de la Orden; Ojos negros de M. Lallana, S. García, I. Castelo i I. Alarcón; Paradise Hills d’Alice Waddington.

Films que competiran pel premi al Millor Documental

City for sale de Laura Alvarez; El cuarto reino d’Adán Aliaga i Àlex Lora, Faraway land de Daniel Azpe, Goodbye Ringo de Pere Marzo Font, Idrissa, crònica d’una mort qualsevol de Xapo Ortega i Xavier Artigas; Lo que dirán de Nila Núñez; Los subversivos de Miles Roston; Maleïda 1882 d’Albert Naudín; Peret, yo soy la rumba de Paloma Zapata, Vosaltres sou la meva pel·lícula de Carlo Pardial.

Films que competiran pel premi a la Millor Pel·lícula per a TV

Cançó per a tu d’Oriol Ferrer; La catedral del mar de Jordi Frades; La dona del segle de Sílvia Quer i L’enigma Verdaguer de Lluis Maria Güell.

Films que competiran pel premi al Millor Curtmetratge

- Advertisement -

Adalamadrina de Carlota Oms; Ama de Júlia de Paz; Benidorm 2017 de Clàudia Costafreda; Después también de Carla Simón, Gang d’Alex Sardà; Grey key d’Enric Ribes; La Higuera de Mikel Mas; No me despertéis de Sara Fantova; Suc de síndria d’Irene Moray i Tahrib de Gerard Vidal.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents