‘Framed’: el terror viral català es globalitza ‘Framed’: el terror viral català es globalitza
L'opera prima del director Marc Martínez Jordán explora les ànsies de fama a la xarxa ‘Framed’: el terror viral català es globalitza

Alguns afortunats ja la van poder veure a la inauguració de la 36a edició del Festival Terror Molins. Framed, l’òpera prima del debutant de l’ESCAC, Marc Martínez Jordán, va començar el seu recorregut festivaler jugant a “a casa” però ara inicia amb força el seu recorregut internacional. Fins a tres certamens nord-americans s’han interessat per la primera pel·lícula produïda per Marc Carreté, sota el paraigua del seu segell Creatrures of the Dark. Divendres 16 de febrer Framed va tenir la seva premiere nord-americana dins la Secció Sci-Fright Nights de la 43a edició del Boston Sci Fi. També ha competit a les seccions oficials dels Winter Film Awards de Nova York, i de l’Arizona Underground Film Festival, a Phoenix on a més s’ha endut el premi a la Millor Pel·lícula de Terror. 

Després dels Estats Units la pel·lícula ha passat pel BIFFF a Brussel·les i continua el seu particular tour festivaler a l’Horrorant Fright Nights (Grecia), Festival de Cine de Talca (Xile), Fantaspoa (Brasil) i Portland Horror Film Festival i Crypticon Seattle (Estats Units) i aques agost es veurà al Macabro (Mèxic), un dels certamens de més prestigi de Llatino-Amèrica Més a la vora de casa, Framed ha passat pel Fant Bilbao i pel 4t Sant Cugat Fantàstic

Trastocats per la fama

Segons explica el mateix director “Framed es podria definir com un slasher tecnològic i contemporani. El nostre principal objectiu creatiu sempre ha estat dur a terme un producte fílmic atractiu, modern i amb caràcter propi. Aquesta filosofia fa que no només Framed sigui una rara avis en el panorama de cinema de gènere en aquest país, sinó que és un projecte que fàcilment connectarà amb la nova generació de joves d’una nova forma clara i directa. És una pel·lícula per a tots aquells amants de les xarxes socials i també per als quals les odien”.

El productor executiu del film Marc Carreté ha volgut destacar la importància d’aquest primer film per una nova productora que té la ferma intenció d’especialitzar-se en films de gènere. “Com a primer projecte de Creatures of the Dark, Framed exemplifica perfectament tot allò que volem seguir fent des de la productora: un film de terror amb segell propi, àgil, descarat i ben executat, farcit de bones intervencions davant i darrere la càmera, i sobretot pensat i produït per entretenir i per fer passar una bona estona als fans del gènere”.

Framed va rodar-se a Sant Cugat del Vallès entre els mesos d’abril i maig del 2016. Els exteriors del film es van rodar a la mateixa ciutat i altres localitzacions de la rodalia de Barcelona. El repartiment està encapçalat per Joe Manjón (The man who killed Don Quixote El Internado), Àlex Maruny (Promoción Fantasma, Polseres Vermelles) i Clàudia Pons (Elisa K, Asmodexia) i compta amb presències tan destacades com les de Júlia Molins (Cites, Seis hermanas), Enric Auquer (Los Inocentes, KKM), Biel Montoro (L‘Altra Frontera, Com si fos ahir) i Daniel Horvath (Buscando el Norte), entre d’altres. A més el film suposa el debut de l’actriu Lídia Casanova i té la col·laboració especial de Pep Sais (Rec 2, Los últimos días) i Mercè Montalà (El Príncipe).

El guió està escrit a quatre mans, pel mateix Martínez Jordán al costat de Jaume Cuspinera (Any de Gràcia), tutor de guió dels projectes de fi de carrera de l’ESCAC, d’on procedeixen també Yuse Riera, director de fotografia i el gruix de l’equip tècnic i artístic. La banda sonora original de la pel·lícula anirà a càrrec del compositor Jordi Dalmau (Asmodexia).

Viral = perillós

El film s’endinsa en el costat més fosc de les xarxes socials i els fenòmens virals mostrant de forma explícita fins on podria arribar algú per disparar les seves quotes de popularitat i reputació a internet. Framed és la xarxa social del moment. Permet emetre vídeos en streaming des de qualsevol dispositiu mòbil. Milers d’usuaris de tot el món s’han llançat a una esbojarrada carrera per aconseguir el màxim nombre de viewers i, amb això, la màxima notorietat. No hi ha normes ni censura i els continguts emesos es tornen cada vegada més violents i controvertits.

Álex (Joe Manjón) es prepara per anar-se’n a Berlín a començar una nova etapa. La seva germana Claudia (Clàudia Pons) s’apunta a la festa de comiat que li han muntat els seus amics. Durant la festa, que se celebra a la casa d’una de les amigues de l’Álex, el grup és salvatgement atacat per tres individus, capitanejats per un psicòpata (Àlex Maruny) que pretén aconseguir la màxima audiència sotmetent-los a jocs i tortures cada vegada més espasmòdiques. El film, que ja ha començat el seu recorregut internacional escara no té data d’estrena oficial al nostre país. Haurem d’estar pendent de les xarxes…

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*