Jacint Verdaguer: el pioner del muntanyisme Jacint Verdaguer: el pioner del muntanyisme
El film 'Maleïda 1882' explica entre ficció i documental l'aventura del poeta pujant l'Aneto Jacint Verdaguer: el pioner del muntanyisme

La vida de Mossèn Cinto Verdaguer és una mina si la mirem des del punt de vista del cine. Escriptor, celebrity del seu temps, exorcista i també un pioner el muntanyisme. Aviat veurem L’enigma Verdaguer una TV movie que narra la història de l’ascens i la caiguda d’aquest home que va ser admirat com cap altre entre els cercles culturals a finals del segle XIX. Aquest any, però, també veurem un documental sobre una faceta més desconeguda de l’autor: la del descobridor de les muntanyes. Per pocs dies Verdaguer no ser el primer home en pujar el Salòria i, a més, la seva va ser la primera expedició catalana en coronar l’Aneto… i aquesta proesa bé mereix una pel·lícula! 

Maleïda 1882, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto és un documental dirigit per Albert Naudín que va tenir la seva premiere mundial a la dotzena edició del FIC-CAT. El film recrea amb absoluta fidelitat l’itinerari que va seguir el poeta en el seu ascens a la Maleïda, nom que rebia l’Aneto fa més de 100 anys. A través dels versos de Jacint Verdaguer i els textos d’investigació de Bernat Gasull, recollits al llibre Maleïda l’equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d’alta muntanya, va registrar tota la ruta pirinenca de Verdaguer, encarnat per Lluís Soler i Santi Pocino, reproduint les condicions, vestimentes, equips de muntanya de l’època i ambients als pobles per on va passar.

El film ens porta com si fos una guia ve viatge per diversos indrets del Pirineu i ens explica amb la veu de Lluís Soler les aventures i vicissituts d’un camí que l’a 1882 era inexplorat, perillós i ple de llegendes i misteris. El poeta va emprendre aquesta aventura quasi èpica amb pastors de la zona i el documental ha afrontat un doble repte: l’artístic de correspondre amb imatges els texts de Verdaguer i el tècnic ja que una de les premisses del film era recrear fidelment l’expedició de Verdaguer a l’Aneto. L’equip no va escatimar en localitzacions. El director Albert Naudín explica que “ens vam enfilar dalt dels cims i vam cercar glaceres a 1.000 quilòmetres de distància per trobar les mateixes condicions que a les Maleïdes del segle XIX. La recreació de la glacera de l’Aneto combinada amb la caracterització de l’ascensió de Verdaguer van suposar un gran repte que molts no s’haurien plantejat”.

L’estrena absoluta de Maleïda 1882, el 10 de juny al FIC-CAT, va coincidir amb l’efemèride de la mort de Verdaguer. Seguint amb dates assenyalades en la biografia del poeta, l’estrena als cinemes, el 5 de juliol, se celebrarà simultàniament amb el 137è aniversari del començament de l’aventura que retrata el film i que va empènyer Verdaguer a escriure Canigó.

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

  • Avatar

    Narcís Garolera

    11 de Juny de 2019 #1 Author

    Fa quasi 30 anys vaig fer conèixer els escrits -fins llavors inèdits- de Verdaguer sobre la seva pujada a l’Aneto. Eren part de la meva tesi de doctorat, publicada poc després (Barcino, 1991-92). L’excursionista Gasull ha resseguit sobre el terreny les petges del poeta en aquella muntanya i n’ha facilitat la filmació. Espero el documental amb candeletes.

    Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*