today-is-a-good-day

‘Invincible’: sang, suor i llàgrimes 

- Advertisement -

El nom del Robert Kirkman anirà indissolublement sempre unit a The Walking Dead (2010-…), la sèrie basada en el còmic que va crear aquest prestigiós guionista nord-americà. Però, els fans de les vinyetes també el coneixen per una altra de les seves grans creacions: Invincible (2003), on igual que va fer amb els zombis i el terror, reinterpreta el gènere dels superherois i tota la mitologia que gira al seu voltant. 

Invincible_2

- Advertisement -

Amazon Prime ha comprat els drets de l’obra de Kirkman i l’ha adaptat en format sèrie d’animació amb una primera temporada que no ha deixat indiferent a ningú. I no, precisament, pel que explica sinó com ho explica, que és el que va fer Kirkman en el seu dia amb un còmic superheroic que va trencar esquemes i que va posar en imatges el reconegut dibuixant Cory Walker. 

- Advertisement -

Invincible gira al voltant de Mark Grayson, un noi normal i corrent d’institut, amb l’única diferència respecte als altres és que el seu pare, Nolan Grayson, és Omni-Man un dels superherois més poderosos de la Terra i pertanyent al supergrup The Guardians of the Globe. A l’edat de 17 anys, Mark comença a desenvolupar superpoders i comença a treballar com a superheroi sota la tutela del seu pare. Ocasionalment, Mark també col·labora amb un súper equip anomenat Teen Team

Aquesta és la premissa inicial que, a simple vista, pot semblar una altra història d’orígens superheroics, però és molt més que això. Kirkman va voler posar cap per avall el gènere que tan bé coneixia, gràcies a Marvel i DC, qüestionant la responsabilitat i moralitat dels homes i dones amb superpoders amb la resta de mortals, com va fer Alan Moore amb la seva novel·la gràfica de culte, Watchmen (1986) i la seva ja mítica sentència: “Qui vigila els vigilants?”, també adaptada al cinema per Zack Snyder (Justice League) i a la televisió per Damon Lindelof (Lost, The Leftovers).

Com li deia el tiet de Peter Parker al futur Spider-Man, “un gran poder comporta una gran responsabilitat” i és precisament sobre aquesta idea que pivota la sèrie de Kirkman i què passa quan un superheroi s’excedeix i sobrepassa els seus propis límits, ja que hi ha una fina línia vermella que és fàcil de creuar i molt difícil tornar enrere. 

Invincible_3

No hi ha dubte que Invincible és cosina-germana d’una altra sèrie de superherois subversiva i radical com és The Boys, també ‘Made in Amazon’, que no escatima la violència explícita i posa sobre la taula grans problemes de la societat capitalista i hipercomunicada en què vivim. Tot i tenir molts punts de contacte amb la sèrie protagonitzada per Karl Urban (Dredd), la ficció de Kirkman no té intenció de fer crítica social sinó crítica superheroica enfonsant els mites que durant dècades han omplert pàgines i pàgines de còmics i, els darrers anys, la gran pantalla. 

L’estilitzada i hipercolorista animació d’Invincible, juntament amb les grans i convincents interpretacions vocals d’actors de primera (Steven Yeun, J.K. Simmons, Sandra Oh) són el canal perfecte per transmetre aquest missatge amb força, arribant tant a fans dels còmics com a neòfits en la matèria, que en el cas d’un life action hagués estat molt més complicat. I és que la millor manera d’adaptar un còmic és amb una sèrie d’animació, tot i que la gran evolució dels efectes digitals permeten proeses audiovisuals que anys enrere eren impensables. 

Gràcies al seu contingut i continent, Invincible ha vingut per quedar-se amb nosaltres un temps, ja que Amazon ja ha confirmat dues temporades més, després de la gran acollida de la primera temporada. Veurem si les pròximes entregues mantenen el mateix nivell de qualitat… i quantitat de sang, suor i llàgrimes. 

Veredicte

Agradarà: als que busquin un producte superheroic allunyat dels tradicionals cànons de Marvel i DC. 

- Advertisement -

No agradarà: als que la sang els regira l’estómac amb facilitat, ja que l’hemoglobina inunda la pantalla en més d’una escena.

Enganxòmetre: 8

Nota: 9

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents