‘Spider-Man’: la teranyina és allargada

- Advertisement -

Ningú nega que l’amic i veí Spider-Man és un dels personatges més estimats sorgits de l’excelsa ment del pare dels superherois dels còmics de Marvel, Stan Lee, i a causa d’això ha tingut molts xicots cinematogràfics. Quan parlem de xicots ens referim a productores de cinema que han lluitat pels seus drets des dels anys 80. 

- Advertisement -

El salt de l’Home-Aranya del Novè al Setè Art no vas ser fàcil, abans va haver de passar, a finals dels 70, per la pantalla petita amb un seguit de ‘TV Movies’ nord-americanes i un serial japonès (no pregunteu com va arribar al país del Sol Naixent, perquè seria massa llarg d’explicar) més que oblidables i que no li feien justícia en absolut. Superada aquesta etapa i ja ‘lliure’ de drets, productores com Cannon, Carolco o MGM van començar a lluitar per aconseguir-los i fer la seva versió per al cinema, però cap convencia a Marvel. 

- Advertisement -

Finalment, després d’un llarg litigi, qui va guanyar la partida va ser Columbia Pictures, estrenant, l’any 2002, la primera pel·lícula amb majúscules de l’aràcnid. Dirigida per Sam Raimi, l’enfant terrible del cinema de terror, responsable de la trilogia de culte, Evil Dead, i protagonitzada per Tobey Maguire (Wonder Boys), Kirsten Dunst (Interview with the Vampire) i Willem Dafoe (Platoon). Automàticament, la cinta es va convertir en un autèntic blockbuster que va provocar una autèntica ‘Spider-Man-Mania’. 

Tant que només dos anys després va arribar la segona part, encara millor que la primera, amb un dolent molt més carismàtic, encara que sembli mentida, que Dafoe (Green Goblin), Alfred Molina (Dr. Octopus), que va fer les delícies dels fans. Lluny quedava el projecte que havia guionitzat James Cameron (Titanic) amb Leonardo DiCaprio i Arnold Schwarzenegger com a antagonistes. 

Columbia no volia que la seva gallina dels ous d’or es refredés, per això la tercera part s’estrenava al cap de tres anys amb un resultat, contra tot pronòstic vist l’èxit de les dues anteriors parts, força decebedor. Els encerts de les dues primeres pel·lícules es van convertir en un batibull d’escenes d’acció amb excés de dolents, New Goblin (James Franco), Sandman (Thomas Haden Church) i Venom (Topher Grace), més properes als videojocs que al món dels còmics. Raimi va haver de sortir per la porta de darrere i refugiar-se al gènere que l’havia vist nèixer i crèixer amb Drag Me To Hell (2009).

Tot i el tancament fallit de la trilogia, la productora no es va donar per vençuda i el 2012 va engegar el que havia de ser un nou tríptic del ‘grimpamurs’, dirigida pel jove realitzador indie Marc Webb ((500) Days of Summer) amb Andrew Garfield (The Social Network) i Emma Stone (La La Land) interpretant els papers protagonistes de Peter Parker i Gwen Stacy, i Rhys Ifans (Notting Hill) com l’enemic a vèncer, The Lizard. Tot i que Webb li va aportar nous aires a la saga, la cinta no va acabar de funcionar com s’esperava, però, així i tot, va tenir una continuació, només dos anys després, amb Jamie Foxx (Ray) com el supermalvat Electro, que també es va saldar amb fracàs. Tant que la tercera part no va veure mai la llum.

Diuen que la tercera és la bona i, pel que sembla, així ha estat amb el superheroi blaugrana, que amb la tercera trilogia (?), ja en mans del Marvel Cinematic Universe, després de més litigis, l’ha encertat. Homecoming (2017) i Far from Home (2019), ambdues dirigides pel pràcticament desconegut Jon Watts (Cop Car) i protagonitzades pel simpàtic Tom Holland (Lo Imposible), i uns adversaris a l’alçada com Michael Keaton (Vulture) i Jake Gyllenhaal (Mysterio), han estat un rotund èxit de taquilla, i la darrera ha posat la cirereta a la famosa Fase 3 del MCU, després de l’èpica saga de l’Infinit.

- Advertisement -

Ara està per veure quin serà el futur de qui té un gran poder i una gran responsabilitat, ja que Sony, que té parts dels drets del personatge (Spider-Man: Into the Spider-Verse), així com de personatges del mateix univers com Venom (2018) o la futura Morbius (2021), els reclama tots i el tancament de la trilogia perilla. L’Spider-Serial continuarà i aquí hi trobareu la informació.

On veure-les

Spider-Man (2002): Amazon Prime Video/HBO
Spider-Man 2 (2004): Amazon Prime Video/Fubo/HBO/Movistar+/Vodafone TV
Spider-Man 3 (2007): Fubo/HBO/Movistar+/Vodafone TV
The Amazing Spider-Man (2012): HBO/Netflix/Sky/Vodafone TV
The Amazing Spider-Man 2: Rise of Electro (2014): Vodafone TV
Spider-Man: Homecoming (2017): Amazon Prime Video, Fubo
Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018): Movistar+
Spider-Man: Far from Home (2019): Movistar+

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents