Taquilla 2022: les pel·lícules més vistes de l’any

- Advertisement -

El 2019 va ser l’any dels rècords. El 2020 va ser l’any de la desfeta. El 2021, el de la tímida recuperació. I el 2022 ha estat l’any de l’estabilització de la taquilla. Tot i que les dades encara no són per tirar coets, l’assistència als cinemes s’ha refet. Ara bé, si mirem enrere podem veure una tendència clara: les plataformes han fet molt de mal a la taquilla. I això difícilment canviarà.

Taquilla 2022: les xifres de la recuperació

El 2021 encara va haver-hi èpoques en les quals els cinemes van operar amb restriccions d’aforament. Aquest 2022, tanmateix, ha estat ja un any de “normalitat” (quant a coronavirus). Una prova d’això és el film més taquiller del 2022 ha més que duplicat les xifres del més taquiller del 2021. O sigui Avatar 2 i Minions: l’origen de Gru han superat de poc els 20 milions de recaptació mentre que l’any passat ni Fast And Furious 9 (9,5 M€) ni Venom 2 (8,8M€) van passar la barrera dels 10 milions. Es nota una millora. 

- Advertisement -

Ara bé, si mirem enrere, les xifres estan molt lluny dels rècords del 2019Perquè us feu una idea de com ha baixat l’assistència als cinemes, els tres films més taquillers del 2019 van recaptar 37 M€ (The Lion King) 30 M€ (Joker) i 29 M€ (Avengers: Endgame). Encara estem lluny dels grans fenòmens de taquilla. Força lluny. La taquilla del 2022 s’ha portat millor, però encara li queda camí per recórrer. 

- Advertisement -

Sobre això, hi ha dues dades positives. La primera és que el Top 3 de films més taquillers han estat doblats al català. Tadeu Jones 3 també. Així que 4 dels 10 més vistos s’han pogut gaudir en la nostra llengua. La segona dada que crida a l’optimisme és que el darrer dimecres de l’any van anar al cinema més de 600.000 persones. Aquests números no es veien des del 2019.

Un film català al Top 10

Com a dada destacada, aquest 2022 un film de producció catalana s’ha colat al Top 10. Parlem de Tadeu Jones 3 que ha aconseguit uns sorprenents 11,7 milions d’euros a la taquilla. I l’únic habitual espanyol al rànquing dels 10 més taquillers continua sent Santiago Segura. El seu Padre no hay más que uno 3 ha recaptat 15,6 milions d’euros. Aquestes xifres el col·loquen a la 4a posició de la taquilla 2022. Segura va aconseguir també la 4a posició el 2021 amb A todo tren (8,9 milions) i l’any 2020 Padre no hay más que uno 2 va ser el film més vist de l’any. En aquesta entrevista podeu llegir perquè va estrenar el seu film en plena pandèmia.

“Estimo el cinema i he estrenat perquè pugui subsistir”

Ah, i si us esteu preguntant com ha quedat Alcarràs hem d’anar força més avall. La cinta de Carla Simon ha estat la 35a pel·lícula més vista de l’any amb uns gens menyspreables 2,3 milions d’euros recaptats (i 391.000 espectadors) per un film en llengua catalana.  L’altre film català que apareix entre els més vistos de l’any és Los renglones torcidos de Dios d’Oriol Paulo. Ocupa la posició 19 de la taquilla 2022 amb 5,7 milions recaptats.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents