Les 21 millors sèries del 2021

- Advertisement -

De tots és ben coneguda la llei de l’oferta i la demanda, i el mercat de la lliure competència. Fa dècades que la societat de consum occidental es regeix per aquests principis, però, darrerament, i en el sector audiovisual especialment, s’ha viscut una gran eclosió. L’últim any, a causa de la pandèmia de la Covid-19, hem vist com les plataformes d’streaming estan vivint una edat daurada. Això es tradueix en un augment exponencial de les produccions, amb més qualitat tècnica i artística, i amb pressupostos més grans, per atraure més subscriptors dia rere dia. 

A El Cinèfil, com a consumidors àvids de continguts en línia, cada cop se’ns fa més difícil seleccionar les millors sèries i pel·lícules que omplen les plataformes, ja que cada vegada la competència és més ferotge. Sigui com sigui, hem volgut fer un recull de les que, des de la nostra humil opinió, són les millors sèries del que portem d’any, valorades pels nostres estimats col·laboradors. Avisem amb antelació que no són totes les que podríem haver dit ni totes les que són. Si vols veure més crítiques només has de fer clic aquí…

Crims 

- Advertisement -

El gran èxit de Carles Porta per a TV3 amb una mitjana de més de 480.000 espectadors, dada que representa gairebé un 19% de quota de pantalla. La sèrie true crime serveix morbo Km 0 i ha atret més els catalans que la realitat-ficció nord-americana. Un programa que respira bon gust i respecte, tant cap a les víctimes com als delinqüents.
Plataforma: TV3 (A la Carta)
Episodis: 25 (3 Temporades)
Nota: 9

‘Crims’: enganxats al nostre costat fosc

- Advertisement -

It’s a sin 

La història d’una colla de joves londinencs en un arc temporal de 10 anys que comença el 1981, any en què apareixen els primers casos de sida a tot el planeta. Una sèrie que posa rostres a la malaltia i retorna a la humanitat moltes d’aquelles víctimes anònimes que van morir per la desídia i l’homofòbia.
Plataforma: HBO
Episodis: 5 (1 Temporada)
Nota: 9

‘It’s a sin’: la pandèmia del pecat

Manhunt

Retrat i anàlisi de la investigació que es va dur a terme per resoldre l’assassinat de l’estudiant francesa Amélie Delagrange l’any 2004 i la posterior persecució de l’assassí. La sèrie segueix les petjades que ja han anat marcant altres obres britàniques: colors foscos, textures fredes i humides, personatges distants, però bolcats en allò que fan.
Plataforma: Filmin
Episodis: 3 (1 Temporada)
Nota: 9

‘Manhunt’: una gran sèrie britànica de ‘true crime’

Invincible

Estilitzada i hipercolorista versió animada del còmic del mateix nom escrit per Robert Kirkman (The Walking Dead), que posa cap per avall el gènere de superherois amb una proposta radical i transgressora, que qüestiona la responsabilitat i moralitat dels homes i dones amb superpoders amb la resta de mortals.
Plataforma: Amazon Prime
Episodis: 8 (1 Temporada)
Nota: 9

‘Invincible’: sang, suor i llàgrimes 

Scenes of a marriage

L’adaptació de l’obra d’Ingmar Bergman per a HBO posa a les mans d’Oscar Isaac (Jonathan) i Jessica Chastain (Mira) un ganivet per trencar el nostre cor en mil trossos. Independentment dels motius, el final d’una relació sempre porta marques molt dures a la vida de dues persones. Sigui al cinema, a les sèries o al teatre, nombroses obres ja han explorat la temàtica, però pocs han aconseguit apropar-se de manera creïble a aquest retall sufocant de la història d’una parella. Aquest és el cas de Scenes of a Marriage, una sèrie deliciosament amarga.

- Advertisement -

Plataforma: HBO
Episodis: 5 (1 Temporada)
Nota: 9

‘Scenes from a Marriage’, oda provocadora al costat gris

Mare of Easttown

Més enllà de no esborrar arrugues i no dissimular pneumàtics aquesta sèrie protagonitzada per Kate Winslet és una de les més celebrades de l’any. Mare Sheehan és una detectiu d’una petita ciutat de Pennsylvania que investiga un assassinat local d’una noia i mare adolescent en un moment en què la seva pròpia vida s’enfonsa. La Mare, recent divorciada d’en Frank està traumatitzada pel suïcidi del seu fill, addicte a les drogues i lluita per la custòdia del seu net. 

Plataforma: HBO
Episodis: 7 (1 Temporada)
Nota: 8’75

‘Mare of Easttown’, un brillant thriller amb altes dosis de suspens

I know this much is true

Aquesta ficció d’una sola temporada relata la problemàtica relació de Dominick Birdsey amb Thomas, el seu germà bessó esquizofrènic, i els seus esforços per treure-li de centre on està internat. El doble paper que interpreta Mark Ruffalo li ha suposat premis tan importants com un Emmy o un Globus d’or.

Plataforma: HBO
Episodis: 6 (1 Temporada)
Nota: 8’75

‘I Know This Much Is True’, un misteri sobre la misèria humana

The maid

Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive, inspirada en aquesta novel·la autobiogràfica d’Stephanie Land, i convertida en best-seller, és un relat al voltant d’Alex, una mare soltera que fuig de la seva parella i tracta de sortir de la situació de pobresa treballant com a netejadora en cases. Un treball poc agraït i pitjor pagat amb el qual intenta tirar endavant la seva vida amb la seva filla, per la custòdia de la qual també haurà de lluitar. Una de les revelacions de l’any que pot donar moltes sorpreses als Globus d’or.

Plataforma: Netflix
Episodis: 10 (1 Temporada)
Nota: 8’5

‘Maid’, una mirada crua i motivadora a la resiliència d’una mare

Doctor Portuondo

La primera ficció original de la plataforma catalana Filmin ho ha petat. La sèrie escrita i dirigida per Carlo Padial, a partir del seu llibre Doctor Portuondo: mis días de psicoanálisis con un sabio, és una experiència més emocional que racional. Doctor Portuondo, amagada darrere una suposada sèrie còmica, ens posa un mirall davant nostre per veure reflectides les nostres misèries i mancances com a éssers (ir)racionals, demostrant-nos que tots, en el fons, tenim trastorns de conducta

Plataforma: Filmin
Episodis: 3 (1 Temporada)
Nota: 8

‘Doctor Portuondo’, per l’amor de Freud

Only murders in the building

La moda del true crime és més que evident. A totes les plataformes proliferen docusèries sobre casos reals macabres de delictes d’arreu del món i a casa nostra estem enganxats a la nostra part fosca amb Crims que setmana rere setmana se situa a dalt de tot de les audiències a TV3. En aquest context arriba a Disney+ una sèrie que amb pocs dies ha arribat al cor de milions de teleespectadors. Parlem de Only murders in the building, una ficció en la qual tres veïns de Nova York creen un podcast per investigar un assassinat succeït al bloc de pisos on viuen. Els protagonistes són els veterans Steve Martin i Martin Short i l’actriu i cantant Selena Gómez. I l’èxit li ha valgut una bona pila de nominacions als Globus d’or.

Plataforma: Disney +
Episodis: 10 (1 Temporada)
Nota: 8

El teu veí és un assassí

Arcane

Des dels seus inicis, League of Legends ha fet un gran esforç per crear un món de fantasia al voltant dels seus campions. Runeterra, que és com es diu el món on viuen els personatges del videojoc, té una gran quantitat d’històries, tant a la web oficial de l’univers amb el mapa i els seus relats curts, com en una sèrie de còmics, fruit de la seva col·laboració amb Marvel, cinemàtiques, novel·les i també jocs de cartes com Legends of Runeterra. Per tant, era qüestió de temps que amb aquest món amb infinitat d’històries, personatges i narratives per explorar, Netflix comprés els drets d’adaptació i la convertís en un fenòmen serièfil.

Plataforma: Netflix
Episodis: 10 (1 Temporades)
Nota: 8

‘Arcane’, obra mestra animada

Cobra Kai 

Carta d’amor a la ja clàssica trilogia Karate Kid, on la nostàlgia hi és present en tot moment, tant en la presentació dels escenaris com dels personatges clàssics (i nous), sent fidel i referencial de la cultura popular dels anys 80. La sèrie, sense deixar enrere la seva essència, sap aportar frescor i reinventar-se en els temps actuals.

Plataforma: Netflix
Episodis: 30 (3 Temporades)
Nota: 8

Commovedor, enèrgic i nostàlgic retorn a ‘Cobra Kai’

The White Lotus

Les aparences enganyen i el que pot semblar un paradís terrenal es pot convertir en un infern, on les persones més perfectes es transformen en monstres. A partir d’aquesta senzilla premissa, el responsable de la infravalorada i desconeguda Enlightened (2011-2013), Mike White, signa un treball que és un exemple perfecte del que ha de ser una sèrie, on tot encaixa a la perfecció sense necessitat de grans artificis, només amb un sòlid guió i unes interpretacions d’alçada. Molt humor negre i girs de guió que et mantindran enganxats a la cadira!

Plataforma: HBO
Episodis: 6 (1 Temporada)
Nota: 8

‘The White Lotus’, els rics també ploren

Una conspiración sueca

George English, un immigrant nord-americà a Suècia, ha perdut la feina i ha d’enfrontar de manera inesperada a un deute estratosfèrica amb la Hisenda de país nòrdic. Està desesperat, però veu la llum quan descobreix que hi ha una recompensa de 50 milions de corones sueques, equivalent a gairebé 5 milions d’euros, per a aquell que resolgui l’assassinat del primer ministre Olof Palme en 1986. English fa equip amb el seu millor amic, 1 conspiracionista sonat que alhora és agent de policia.

Plataforma: Filmin
Episodis: 6 (1 Temporada)
Nota: 8

Una conspiració sueca: posant rialles a la foscor

오징어 게임 (El juego del calamar)

LA sèrie de l’any en majúscules. La més vista de la història de Netflix i la que més rius de tinta ha fet córrer. L’argument gira al voltant d’una sèrie de ciutadans endeutats amb els bancs o la màfia són reclutats per participar en un joc que podria salvar la seva economia. Entre ells hi ha en Jung Jae, el protagonista i una mica loser. Guanyar sembla fàcil: participar en senzills jocs infantils com “un, dos, tres, pica paret”, el joc d’estirar la corda o jugar a baletes. El que no saben és que els perdedors seran eliminats fulminantment pels organitzadors del joc.

‘El juego del calamar’: jugueu, jugueu, maleïts!

Plataforma: Netflix
Episodis: 8 (1 Temporada)
Nota: 8

I may destroy you

La ficció segueix la vida d’Arabella que lluita per recordar tot allò que li va passar, després que una nit amb els seus amics la deixés amb la pantalla de l’smartphone destrossada, un tall al front i el vague record d’un incident en un caixer automàtic. La sèrie va ser la gran triomfadora dels Bafta i té un fort missatge reivindicatiu.

Plataforma: HBO
Episodis: 12 (1 Temporada)
Nota: 8

‘I May Destroy You’, catarsi pura i fascinant d’una millennial

Sweet Tooth

Una de les revelacions de Netflix! Fa deu anys, un estrany esdeveniment va provocar la misteriosa aparició de nadons híbrids nascuts part humans i part animals. Sense saber si els híbrids són la causa o el resultat d’un virus, molts humans els temen i els cacen. Després d’una dècada de viure fora de perill a casa aïllada al bosc, un nen-cérvol es fa amic inesperadament d’un home solitari errant.

Plataforma: Netflix
Episodis: 8 (1 Temporada)
Nota: 8

‘Sweet Tooth’, un conte postapocalíptic

Rick & Morty 

Rick & Morty és una de les sèries d’animació per a adults que més revelació han causat, ja que el seu contingut i llenguatge agosarat ha captivat al públic i ha provocat una necessitat incipient de consumir nous capítols o repetir fins a l’avorriment els antics. Es tracta d’una comèdia de ciència-ficció que segueix a Rick Sánchez, un súpercientífic borratxo, i el seu nét que s’angoixa amb facilitat, però de bon cor, Morty Smith, en les seves aventures per a alternar dimensions i planetes. Aquestes, malauradament, acaben causant problemes i deixant a la família atrapada en el caos. 5 temporades i manté l’essència, l’humor i la bogeria intacte!

Plataforma: HBO
Episodis: 10 (5 Temporades)
Nota: 8

‘Rick & Morty’: viatge interdimensional a l’humor més salvatge i delirant

Wandavision

Sèrie camaleònica i suggeridora, ambientada després de la pel·lícula de Marvel, Avengers: Endgame, i protagonitzada per la parella formada per Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), més coneguda com a Scarlett Witch i Vision (Paul Bettany). Descol·loca la lògica i el formalisme marvelià, fet que la fa del tot estimulant i trencadora.
Plataforma: Disney +
Episodis: 9 (1 Temporada)
Nota: 7,5

‘WandaVision’: un simulacre

The Undoing

Producció d’intriga i suspens, protagonitzada per Nicole Kidman i Hugh Grant, amb girs argumentals força clàssics del gènere i, sense ser trencadors o atrevits, l’espectador es veu abocat a (re)plantejar-se la seva investigació entorn de l’assassinat per arribar a dilucidar el sentit del crim sobre el qual gira la trama de la sèrie.
Plataforma: HBO
Episodis: 6 (1 Temporada)
Nota: 7,5

‘The Undoing’: un whodunnit convencional

Small Axe

Cinc històries independents que aborden la problemàtica de la discriminació i la injustícia que patien les comunitats afrocaribenyes al Londres dels 60 fins als 80. La sèrie antològica no es limita només a denunciar, sinó a oferir també un descobriment cultural d’una població sense la qual no s’entendria la societat londinenca actual.
Plataforma: Movistar+
Episodis: 5 (1 Temporada)
Nota: 7,5

‘Small Axe’: sobreviure a Londres

 

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents