‘True crime’: sèries sobre crims reals que et deixen clavat al sofà

- Advertisement -

El true crime és un subgènere narratiu que es caracteritza per la recerca i reconstrucció de crims reals, sigui de manera documental o ficcionada. Podem trobar-ne exemples en literatura, periodisme, cinema, còmics o ràdio (podcast), que compleixen les dues normes del gènere: reconstrueixen algun crim i estan basats en fets reals.

En el cas de la televisió i, sobretot, les plataformes d’streaming, en els darrers anys, el true crime s’ha convertit en un autèntic fenomen i els continguts relacionats omplen els catàlegs online. Fem un repàs a les millors docusèries d’un dels gèneres, o subgèneres, de moda.

- Advertisement -

Making a Murderer (2015-2018)

De què va: narra el cas de Steven Avery, un home condemnat per agressió sexual, que va ser exonerat per les proves d’ADN, 18 anys després. Dos anys més tard, és acusat de l’assassinat d’una altra dona.

- Advertisement -

Com és: un fascinant i impressionant documental de deu parts de Netflix. És totalment immersiu, impactant i imprevisible. Les qualitats novel·lístiques de la sèrie fan que funcioni perfectament.

On veure-la: Netflix

Crims (2020 i 2022)

De què va: relata crims reals que han passat fa pocs anys a Catalunya. Carles Porta presenta els casos des de l’estudi de Catalunya Ràdio amb una breu introducció abans de donar a cada capítol. 

Com és: no compta amb ‘experts’ parlant del seu treball, hi ha ‘protagonistes’ (directes o indirectes) de cada història, que relaten la seva participació en els fets, perquè ho van viure o ho van investigar. Recrea seqüències i construeix personatges amb els quals l’espectador viu un còctel de tensió i emocions.

On veure-la: TV3 a la Carta

https://elcinefil.cat/crims-enganxats-…stre-costat-fosc/

The Jinx (2015)

De què va: trossos d’un cadàver són trobats a la badia de Texas. La pista que segueixen els investigadors els porta fins a un milionari d’una poderosa família novaiorquesa.

- Advertisement -

Com és: fantàstica atenció al ritme i el detall, especialment en les recreacions. Estil fermament amoral, però els fets, ‘parlen per si mateixos’ i són extraordinaris.

On veure-la: HBO

The Keepers (2017)

De què va: explora l’assassinat sense resoldre d’una monja a Baltimore, així com els terribles secrets i el dolor que han romàs en les gairebé cinc dècades que han passat des de la seva mort. 

Com és: nina russa de personatges extravagants, històries dins d’històries, misteris dins de misteris. Fascinant i emocionant, fa que l’argument que ofereix llum sobre aquests horrors prengui moltes formes i no tingui limitacions.

On veure-la: Netflix

The confession tapes (2017)

De què va: visibilitza els casos d’homicidis i crims des del punt de vista del condemnat, i com aquestes persones declaren que les seves confessions van ser forçades i involuntàries perquè estaven sota coacció.

Com és: relata sis històries de condemnats que denuncien les pressions a les quals se sotmeten en una confessió i la incapacitat de creure que algú de debò és innocent. 

On veure-la: Netflix

The Staircase (2018)

De què va: el 9 de desembre de 2001, Kathleen Peterson va ser trobada morta a una escala. La pregunta que es va fer la policia i després l’opinió pública va ser: “Ho va fer el seu marit, el novel·lista nord-americà Michael Peterson? Va ser un accident o un assassinat?” 

Com és: ben concebuda, relatada i gravada. Esplèndida obra realista, fascinant, reflexiva i dramàticament clara. El més atractiu del documental és la incertesa i l’ambigüitat en els fets que narra.

On veure-la: Netflix

Wild Wild Country (2018)

De què va: l’any 1981, el venerat guru hindú Bhagwan, controvertit líder de la secta Rajneesh, i molts dels seus fanàtics seguidors comencen a construir una ciutat utòpica enmig del no-res al costat de la petita població d’Antílope (Oregon). Els conflictes amb els vilatans traspassaran les fronteres de l’estat.

Com és: fascinant i intensa anàlisi, increïblement dens, sobre la religió, la immigració i la percepció que tenen els americans. Història tràgica i alhora còmica i commovedora.

On veure-la: Netflix

Evil Genius (2018)

De què va: la truculenta mort d’un repartidor de pizza que atraca un banc amb una bomba al coll no és més que el principi d’aquesta desconcertant història real…

Com és: trama densa i peculiar amb una sensació de descobriment constant.

On veure-la: Netflix

I am a killer (2018-2024)

De què va: assassins condemnats a mort narren en primera persona els esgarrifosos actes que van cometre.

Com és: ple d’entrevistes esborronadores amb assassins convictes, aprofundint en el que els porta a matar.

On veure-la: Netflix

Examen de Conciencia (2019)

De què va: explora a través de testimonis de víctimes, periodistes, experts i religiosos, casos d’abusos sexuals en institucions de l’Església catòlica espanyola.

Com és: treball excel·lent que fuig del sensacionalisme i ensenya la gran labor social que pot dur a terme el periodisme que no busca la morbositat sinó la justícia.

On veure-la: Netflix

The Ted Bundy tapes (2019)

De què va: història centrada en l’assassí Ted Bundy, executat fa 30 anys per l’assassinat de Kimberly Leach. Bundy és conegut per haver-se declarat culpable en més de 30 assassinats a dones durant la dècada dels 70.

Com és:  retrat d’estudi del personatge, els seus crims i d’una època en la qual el ‘somni americà’ dóna pas a un malson. Reconstrucció d’una ment inclassificable realitzada amb un material d’arxiu extens i complet.

On veure-la: Netflix

El caso Alcàsser (2019)

De què va: analitza i investiga un dels crims més mediàtics de la història d’Espanya, un triple assassinat que va convulsionar el 1992 els fonaments de la societat espanyola i va travessar fronteres.

Com és: el seu gran valor radica en l’exhaustiva recopilació d’hores i hores dels programes de televisió de l’època. La narració dels fets és exquisida i molt lluny del tractament que es va fer la premsa.

On veure-la: Netflix

‘El caso Alcàsser’: crim i circ mediàtic a l’Espanya dels 90

El Pionero (2019)

De què va: documental sobre l’empresari Jesús Gil, una de les figures polítiques més populars i polèmiques a Espanya durant la dècada dels anys 90.

Com és: documental narrat amb un punt de malsana admiració i lleugerament divertit. Els ressorts de la ficció fan que sigui entretingut.

On veure-la: HBO

Els ‘pelotazos’ de Jesús Gil en una docusèrie

A los gatos ni tocarlos: un asesino en internet (2019)

De què va: brutals vídeos d’un retorçat criminal porten a un grup d’internautes a començar una complexa i arriscada cerca per trobar-lo, una recerca que els endinsarà en un sinistre submón.

Com és: una mirada fascinant a com gent corrent pot trobar un assassí utilitzant les eines d’internet que tots tenim a l’abast. Demostra que hi ha noves històries criminals reals i noves maneres d’explicar-les.

On veure-la: Netflix

Tots podem investigar crims per internet

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents