‘Rebels’: Star Wars segons Filoni

- Advertisement -

Star Wars Rebels és una sèrie d’animació per a tots els públics creada per Dave Filoni, Simon Kinberg i Carrie Beck. Emesa del 2014 al 2018, conté un total de 77 episodis repartits en 4 temporades i a mesura que avancem veurem que és més adulta del que un s’esperava.

Star Wars: Rebels
Star Wars: Rebels

- Advertisement -

Posem-nos en situació. L’acció de Rebels passa entre els episodis III i IV, durant la caiguda de la República, el domini imperial i els primers passos de la Rebel·lió. Tornem a posar-nos en situació. Rebels transcorre simultàniament amb els fets de la sèrie Andor i a totes dues hi trobem connexions que fan ampliar la comprensió de les faccions rebel i imperial tal com les coneixem.

- Advertisement -

Rebels és una sèrie de dibuixos animats en 3D (amb un estil allunyat de l’anterior The Clone Wars) amb una clara referència a l’art conceptual de Ralph McQuarrie per a la trilogia original. Fins i tot un dels personatges de Rebels, el lasat Zeb Orrelios, està inspirat en els primers esbossos de Chewbacca i el qual ja ha fet la seva petita aparició en acció real a la tercera temporada de The Mandalorian.

Les aventures d’un petit grup carismàtic de rebels

A la sèrie que ens pertoca seguim les aventures d’un petit grup carismàtic de rebels, capitanejat per la gran pilot Twi’lek Hera Syndulla (peça clau per al futur de la lluita) i la seva famosa nau The Ghost, una de les més carismàtiques de la saga (amb una breu aparició a Rogue One). The Ghost, amb la seva nau d’acoblament The Phantom, té una gran personalitat i és un personatge més i passarem moltes estones dins els seus compartiments. La resta de la tripulació està formada per la jove mandaloriana Sabine Wren, obsessionada amb l’art i que més endavant tindrà una connexió amb un objecte famós aparegut a The Mandalorian o el mateix futur del famós clan. També tenim el robot Chopper, un dels més estimats de la saga, de sorolls simpàtics i que els ajuda en tot moment, i l’esmentat Zeb Orrelios, una criatura peluda del planeta Lasan que va desenvolupar un odi personal vers l’Imperi, ja que aquest va massacrar el seu lloc de naixement. Igualment, seguim els passos del Jedi Kanan Jarrus, líder nat i futur mentor d’un altre personatge de la tripulació, i el jove Ezra Bridger, que s’hi afegeix per les coincidències del destí just en el primer capítol, on els fets passen en el seu planeta natal. Sota els noms en codi d’Espectre, tots ells seguiran les ordres de Fulcrum, individus i informants secrets que treballen en la foscor per crear una xarxa de faccions rebels, de moment disperses per la galàxia.

Star Wars: Rebels
Star Wars: Rebels

A Rebels tot comença amb una petita missió i el consegüent enfrontament contra l’Imperi al planeta Lothal, que viu sota la repressió imperial (així com molts d’altres). Lothal esdevindrà més endavant un planeta important a la sèrie on descobrirem més secrets dels que ens pensàvem i on diferents personatges tenen alguns interessos. Permeteu-nos un altre parèntesi important, ja que la segona temporada d’Andor, si la informació no canvia, sembla que també ha estat rodada a Catalunya, concretament a Montserrat, cims dels quals tenen certa semblança amb alguns dels paisatges de Lothal. Això sí, haurem d’esperar a veure’n el resultat i comprovar si estem parlant del mateix planeta.

Com veieu, la sèrie Rebels conté molts personatges creats de nou, com l’agent Kallus o el Gran Inquisidor, però també veurem cares conegudes de la resta de la saga com poden ser el Grand Moff Tarkin, Darth Maul (“ressuscitat” de manera dubtosa a The Clone Wars, però amb un final molt digne), Saw Gerrera, Bo Katan, Bail Organa o Mon Mothma, entre altres sorpreses, com éssers que estan entre el bé i el mal.

Ahsoka (creació de Filoni per a la sèrie The Clone Wars i padawan d’Anakin Skywalker), que abandonà l’ordre Jedi, hi té un paper destacat i els seus són capítols èpics i emotius que tant poden enllaçar temes de les Guerres Clon com el que passa després.

Rebels i la seva connexió amb Andor

A Rebels també descobrirem el personatge de l’antic cànon literari el Gran Almirall Thrawn fent la seva primera aparició. Considerat un dels millors personatges de l’Univers Expandit fora de la saga cinematogràfica i un dels millors estrategs imperials, veurem com molts dels aspectes de l’Imperi giren, i giraran, al seu voltant. També veurem en acció a l’Esquadró Fènix, capitanejat pel comandant Sato, una de les cèl·lules més actives i importants del principi de la Rebel·lió (alguns esperem, si més no, una petita menció a la segona temporada d’Andor per la seva rellevància).

Star Wars: Rebels
Star Wars: Rebels

- Advertisement -

Però està clar que la sèrie, que beu molt de la trilogia original, gira al voltant de la tripulació de la nau The Ghost, que s’anirà fent un nom dins la causa amb petites missions aquí i allà: aconseguir subministraments, combustibles i fonts d’energia, rescatar aliats, buscar recolzament o naus espacials en altres planetes per fer créixer la defensa o descobrir informació valuosa pel bàndol rebel. El grup no posarà les coses fàcils a l’Imperi, sempre un rerefons bèl·lic destacat.

A trets generals, doncs, podem dir que cada temporada funciona per blocs amb un clar punt en comú. Així com a la primera veiem el creixement de la tripulació amb petites missions, on els dubtes i els descobriments també floreixen, a la segona la història s’obre en escala i amplia horitzons. A les dues últimes la lluita global agafa protagonisme i ens delecta amb enfrontaments èpics, revelacions importants, objectes llegendaris, bases secretes, temples i mons amagats i desenllaços emotius, que tant poden anar des de Tatooine, Mandalore, el planeta misteriós Malachor o el mateix Lothal.

El que destaca també durant la sèrie és el tractament de la Força segons Filoni, seguint els passos del seu mentor Lucas. Hi és molt representada i les seves parts ens recorden als millors moments de la trilogia original. Aprofundeix en l’ordre, els entrenaments, les reflexions i els dubtes d’un Jedi i gràcies a això obtindrem moments interessants. Tot això ho veurem reflectit sobretot a través del personatge creat per a l’ocasió Kanan Jarrus, un supervivent de l’ordre 66 que fàcilment es converteix en un dels Jedis més carismàtics de la ja llarga saga, pels seus pensaments, reflexions i descobriments, pel que intenta transmetre al nouvingut Ezra Bridger i per com afronta la realitat en un dels millors capítols de la saga.

Star Wars Rebels 5.0

Per acabar, dir-vos que molt del que us hem citat aquí, en especial els personatges i alguna sorpresa de mons amagats que no us hem revelat, tindran cabuda a la sèrie Ahsoka, perquè com s’ha confirmat oficialment la sèrie galàctica de l’apreciada guerrera, d’acció real i d’estrena immediata (23 d’agost), serà Star Wars Rebels 5.0, és a dir, una continuació de la sèrie d’animació, ja que al final de la sèrie de dibuixos va deixar un grapat de portes obertes per a molts personatges i que ara Ahsoka, com hem vist en els tràilers, sembla que recuperarà. Estarà ambientada a la mateixa època que The Mandalorian i alguns dels seus secundaris, per connectar-ho amb el món que s’ha anat creant a poc a poc (amb l’ajuda de Jon Favreau), les seqüeles i futurs projectes.

Star Wars: Rebels
Star Wars: Rebels

Perquè tot plegat, si el projecte arriba a bon port, s’acabarà amb un nou film. Fa poc es va anunciar que Filoni enllaçaria un gran nombre de personatges de tots els serials on ha participat (Rebels, The Bad Batch, The Mandalorian, El Llibre de Boba Fett, Ahsoka o la futura Skeleton Crew) i dels episodis IV al IX, per crear una mena d’epíleg, un gran esdeveniment que uneixi tot el que hem vist, amb les seqüeles (ressorgiment de la Primera Ordre de les cendres de l’Imperi, la Resistència, la Nova República). Així que si us pensàveu que el retorn de l’Emperador per la mà d’Abrams no tenia sentit a l’episodi IX, penseu que en té, i des de fa temps, des que va aparèixer com un clon en un dels primers còmics de Dark Horse, Imperi Fosc, de notable factura, a principis dels 90.

Els projectes de Filoni han anat tapant forats de totes les trilogies amb nous i antics personatges que enllacen diferents punts històrics, com Rebels ha fet en molts aspectes, i ens explica fets que fan agafar sentit al conjunt. Estarem atents, doncs, al futur de la saga, perquè sempre ens delecta amb sorpreses agradables que ens fan entendre millor tot l’univers galàctic.

Que la Força us acompanyi!

- Advertisement -
Carles Vilar
Autor nascut l'any 1977, entre naus espacials en forma de lletra X i robots de caminars xiuladors que li trepitjaven els peus, mentre nous encontres apareixien del cel saludant amb una música de compositor etern. Va créixer en una època màgica (els 80) que ara tot el món sembla voler recuperar, donant alegria als que la van viure, i indiferència als deambulants. Autor de la saga literària de fantasia èpica començada amb 'La Pedra de la Llum' (Ed. Tempore, 2017) i seguida per 'El Camí d’Ainesderion' (Ed. Tempore 2019). Actualment es troba en fases de correcció del tercer volum. En el passat fou col·laborador amb articles de cinema i sèries televisives per altres plataformes digitals. Va seguir els camins de la llum per il·luminar-se, donant sentit al seu missatge principal. Fins que ben aviat decidí establir-se en una nova llar, fora d'aquest món, per escapar de l'obscuritat del present.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents