Un total de 57 produccions de Catalunya, Balears i València conformen la programació de la 15a edició del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema, esdeveniment que se celebrarà del 16 al 20 d’octubre a la ciutat de Lleida. Enguany destaca l’increment de les produccions projectades, 10 més que el 2023, i la programació de fins a 8 pel·lícules d’origen valencià.
El festival, al qual s’han presentat un total de 332 produccions de l’àmbit dels Països Catalans, projectarà enguany en les seves diverses seccions 13 llargmetratges i 43 curts, a més de la pel·lícula inaugural. A aquests treballs cal afegir els quatre curts de la sessió especial Soul Mountain i els dos curts que rodaran els alumnes de l’IES La Caparrella durant el festival i que es projectaran en el decurs de la cloenda d’aquest.
Produccions valencianes i lleidatanes
Els films valencians presentats a les diferents seccions oficials són els llargmetratges de ficció L’àvia i el foraster, de Sergi Miralles; Les vacances de Mara, d’Elena Escura; i Valenciana, de Jordi Núñez; els llargmetratges documentals Noah, de Louise Brix Andersen; Hágase tu voluntad, d’Adrián Silvestre; i Negar la Pau, d’Òskar Navarro i Sergi Tarín; i els curts de ficció Troleig, de Lluís E. Pérez Cuevas; i Perdón por el amianto, de Sergi Llàcer.
Entre les produccions amb segell lleidatà, citar els dos curts fets a les Terres de Ponent per directores lleidatanes, Vera i Mai oblidis que t’estimo, de Lluna Gasión i Gemma Capdevila, respectivament; els llargmetratges Societat Negra, dirigida pel lleidatà Ramon Térmens, i Noah, produïda pel també lleidatà David Delgado, i el llargmetratge Casa Reynal, filmat en localitzacions del Pla d’Urgell.
El film inaugural de Som Cinema és Sin Él, el primer llargmetratge del director barceloní Emilio Martínez-Borso, una singular pel·lícula, on apareix l’actriu lleidatana Aida Flix, que planteja la situació límit i extrema d’una dona, una infermera, que ha de conviure a casa seva durant la pandèmia amb el cadàver de la seva parella, de la qual, a més, havia rebut maltractaments psicològics i emocionals.
Seccions oficials
El festival compta amb quatre seccions oficials (llargmetratges de ficció, curts de ficció, llargs documentals i curtmetratges documentals) i enguany, a més, s’han implementat dues categories noves dins de l’apartat de Som Secundària, la de curtmetratges realitzats per alumnes d’ESO i la de curtmetratges realitzats per alumnes de Batxillerat i cicles formatius. A la Secció Oficial s’exhibiran 6 llargmetratges i 12 curtmetratges (dins l’àmbit de la ficció) i 7 llargmetratges i 5 curtmetratges (àmbit dels documentals).
Les seccions oficials s’arrodoneixen amb els curtmetratges de la secció Som Secundària (Categoria ESO i Categoria Batxillerat/CFGS), del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles Audiovisuals d’Ilerna i de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió.
Entre les activitats paral·leles de caràcter professional, cal citar la presentació de CLAC (Col·lectiu Lleidatà d’Audiovisuals i Cinema) en el decurs de la I Jornada Professional Audiovisual i de networking.
Som Cinema és organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050. Podeu consultar tota la programació del festival al seu web.