“No parlem de bons i dolents, parlem de sentiments”

- Advertisement -

El director Ramon Térmens (Bellmunt de Segarra, 1974) va debutar com a coguionista i codirector a la pel·lícula Joves (2004), amb què va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona a Millor Òpera Prima. L’any 2008 va rodar el seu primer projecte en solitari, Negro Buenos Aires, amb dues nominacions als Premis Gaudí. Ara, després de tres llargmetratges més com a realitzador, Catalunya über alles! (2010), El mal que hacen los hombres (2015) i La dona il·legal (2020), ja té a punt Societat Negre, adaptació del best-seller d’Andreu Martín, que ha preestrenat al Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT).

Societat Negra
Ramon Térmens durant el rodatge de ‘Societat Negra’.

- Advertisement -

Com definiries la cinta?
És una pel·lícula total: de gènere negre, màfia, amistat, amor… Pràcticament, operística i molt intensa emocionalment… L’objectiu és que l’espectador connecti amb els personatges, i que vegin la seva evolució i el seu drama interior. És molt més que una pel·lícula de bons i dolents, l’important són els conflictes interiors dels personatges. I això s’aconsegueix amb les grans interpretacions de tot el seu repartiment i el tractament narratiu que hem fet amb els seus rols, sempre des del respecte.

“El públic entrarà en un carrusel continuu de situacions i emocions”.

- Advertisement -

Com ha estat l’adaptació de la novel·la?
Hem estat molt fidels a l’esperit de la novel·la, ja que adaptar un llibre de més de 300 pàgines no és fàcil. Ens vam centrar en els tres personatges més empàtics i emblemàtics de l’obra, amb l’actor català-coreà Alberto Jo Lee com Liang al capdavant, deixant més de banda la part policíaca, tot i que hi és present des d’un punt de vista més femení. Hi ha detalls que són exactament igual que a la novel·la, com la utilització dels salts temporals en el leitmotiv de la trama, que és un robatori. Esperem que qui hagi gaudit amb el llibre també ho pugui fer amb la pel·lícula, entenent que són dos llenguatges i formats diferents, i cadascú té vida pròpia. 

Com es viu el fet d’inaugurar el FIC-CAT i formar part de la Selecció Oficial?
És el tercer cop que venim al festival, després de Catalunya über alles! i La dona il·legal, però és el primer cop que inaugurem i ho vivim amb intriga per saber l’opinió del públic. Però, estic tranquil, perquè la pel·lícula ja està feta. 

“hem viscut molt intensament tot el procés del projecte i ara només volem que el públic la gaudeixi”.  

Aquesta és la presentació oficial del film a Catalunya, però ja s’ha pogut veure a Moscou…
Així és, però, malauradament, no hi vaig poder anar per problemes logístics. Llàstima, perquè m’hagués encantat anar-hi.

Què espereu de l’estrena a sales comercials? Molts nervis?
La veritat és que no tinc massa nervis. Suposo que el fet que sigui la meva sisena pel·lícula, ajuda. I el fet de portar més d’un any amb tot el procés de postproducció, cuidant tots els detalls i donant-t’ho tot, m’ha alliberat i buidat. Ara només cal gaudir el final del viatge amb el públic.

Alberto Jo Lee, actor

“El meu personatge és la d’un xinès-català que m’ha fet reconnectar socialment i espiritualment amb els meus orígens i la meva llengua”.

Alberto Jo Lee
Alberto Jo Lee a la preestrena de ‘Societat Negra’ al FIC-CAT.

“És un luxe poder format part del FIC-CAT, un festival que fa tant per la llengua i el cinema en català”.

Més informació:

‘Societat negra’: la màfia xinesa amagada a Catalunya

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents