El retrat de la precarietat laboral

- Advertisement -

El cineasta Ken Loach, guanyador de dues Palmes d’Or de Cannes per Yo, Daniel Blake (2016) i El viento agita la cebada (2006), arriba a les nostres pantalles amb un nou film de denúncia de les injustícies socials del nostre present, Sorry we missed you. El darrer film de Loach, Premi del Públic a la millor pel·lícula europea en el recent Festival de Sant Sebastià, és una coproducció feta amb França i Bèlgica i compta amb un equip de col·laboradors habituals del cineasta britànic, des de l’inseparable guionista Paul Laverty, la productora Rebecca O’Brien o el músic George Fenton.

Ken Loach exerceix de nou com a abanderat del cinema social a remolc de la darrera crisis que ha deixat una família de Newcastle tocada i que ara intenta sortint-se a base de treballar moltes hores, amb contractes abusius a vegades. Aquest és el cas de Ricky (Kris Hitchen) que s’ocupa en una franquícia de missatgeria de paqueteria, una feina per compte propi de repartiment a domicili subjecte a rígids controls i que li exigeix també posar la teva pròpia furgoneta. Mentrestant, la seva dona, Abby (Debbie Honeywood), treballa d’assistent social per a gent desvalguda i necessitada d’atenció, amb jornades molt llargues també. I ara, per tal de donar l’entrada de la furgoneta, s’han venut el cotxe d’ella, de manera que limiten la seva llibertat de moviments com a cuidadora. La parella té un excés de feina que, d’altra banda, els deixa poc temps per cuidar els seus fills en edat escolar. Fruit d’aquest estrès al qual estan sotmesos l’estabilitat del matrimoni quedarà ressentida. I un nou focus de desestabilització en l’àmbit domèstic és l’adolescència problemàtica del fill gran, el qual comença a absentar-se de l’escola i surt amb una colla de nois a pintar grafits pels carrers.

- Advertisement -

- Advertisement -

Loach alerta sobre els nous models laborals que impulsen l’economia liberal, l’anomenada uberització, i que acaben desembocant, a vegades, en el pur esclavatge. El mateix títol, Sorry we Missed you, lema publicitari de l’empresa de repartiment, resulta ben irònic. Loach ens recorda una altra volta les dificultats diàries dels treballadors en un entorn de precarietat creixent. El dia a dia esdevé una lluita per la supervivència subjecte a un cúmul de traves, contratemps que posen a prova els soferts i lluitadors protagonistes dels seus films.

Ken Loach torna a treballar amb actors no professionals per donar major autenticitat i versemblança a les seves històries i ens deixa un nou  relat necessari, eficient, creïble i coherent amb el discurs de qüestionament de la nostra realitat política i social. Malgrat alguna relliscada forçant el dramatisme d’alguna situació concreta, el cert és que Ken Loach torna a rendibilitzar una fórmula cinematogràfica tan pròpia com inimitable.

Veredicte

El millor: La intuïció i l’olfacte per retratar els danys dels nous models d’explotació laboral emparats sota el dubtós mantra de l’economia col·laborativa.

El pitjor: que no s’entengui la necessitat d’aquest film, al·ludint a la repetició de fórmules cinematogràfiques, quan el marc laboral no para de precaritzar-se.

Nota: 8

- Advertisement -
Joan Millaret
Llicenciat en Geografia i Història en Joan Millaret també ha realitzat estudis de formació en crítica cinematogràfica al CCEC i Institut d’Humanitats del CCCB de Barcelona. Ha estudiat un doctorat al Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la UPF i és professor associat de Crítica d’Audiovisuals i Multimèdia a la Universitat de Vic. També ha estat presentador i conductor de cine fòrums en diverses localitats i responsable de clubs de literatura i cinema en diferents biblioteques catalanes. Actualment és crític cinematogràfic, articulista i corresponsal en festivals cinematogràfics nacionals i internacionals per diferents mitjans de comunicació i és un dels membres de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics) i la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica. Ha estat membre de jurats internacionals de la crítica als festivals cinematogràfics de Valladolid, Gijón, Tolouse i Sitges.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents