Com tracten la sèries la política?

- Advertisement -

Política. Una de les paraules que provoquen més aversió, però que curiosament sembla que tothom hi entén, si bé no sempre tothom té ganes de parlar-ne. Un tema que la ficció ha sabut explotar al màxim per treure’n una bona dosi de distracció i que els espectadors sabem agrair d’allò més. Ja sigui des de la comèdia, el fet real, el drama o el thriller, hi ha una característica que les uneix: la crítica. Suposo que estarem tots d’acord que l’esport nacional no és el futbol són les queixes i la crítica, i hi ha molt poques coses que siguin més fàcils de criticar que la política. Fem un petit repàs a algunes sèries polítiques.

Parliament

A finals de novembre, la plataforma en línia Filmin va estrenar la sèrie Parliament, una producció belga que consta de 10 capítols de 25 minuts cada un. El protagonista és en Samy, un noi jove que entra a treballar d’assistent d’un parlamentari europeu a Brussel·les poc després del referèndum del Brexit. Ja d’entrada podem apreciar que en Samy no és apte per a la seva feina, però també podem veure que no és l’únic que està fora de lloc. En Samy no sap pràcticament res sobre les institucions europees i ho confia tot al seu enginy. De seguida se li encomanarà la seva primera tasca i no serà fàcil.

- Advertisement -

Parliament és una crítica des de l’humor. A mig camí entre la sitcom i el que s’anomena screwball comedy en Samy i tota la colla de personatges que habiten el Parlament Europeu ens faran passar una bona estona partint de la política com a eix temàtic. L’absurditat i la picaresca formen part del còctel d’entreteniment polític a què ens sotmet la sèrie i és precisament això el que la fa una de les millors apostes per riure de la situació i mirar de treure’n ferro.

- Advertisement -

On: Filmin
Capítols: 10
Temporades: 1

The Politician

Continuant amb la comèdia per apropar-nos a la crítica, ens podem atrevir a endinsar-nos al món de The Politician. En Payton Hobart, un estudiant adinerat té molt clar que es vol convertir en president dels Estats Units. Ara bé, també té molt clar que primer haurà d’aprendre a gestionar el poder i ho farà enfrontant-se al panorama més bèl·lic de tots: l’institut. El pla és que l’elegeixin president del Consell Estudiantil, assegurar-se una plaça a Harvard i continuar amb l’èxit acadèmic.

On: Netflix
Capítols: 15

Temporades: 2

Years and years

En aquest cas, potser no la titllaríem de sèrie política, però el cert és que és la política el que mou la sèrie. I precisament, per a mi, aquesta és una de les grans virtuts d’Years and years. Entrem en terreny de distopies i ciència-ficció. La sèrie d’HBO narra la història de la família Lyon al llarg de quinze anys claus per a la societat britànica, ple de canvis polítics, econòmics i tecnològics. Un gran repte sobreviure a tot el que ens plantegen.

On: Movistar+
Capítols: 6
Temporades: 1

- Advertisement -

The Crown

Sí, n’hem sentit a parlar molt últimament i amb raó. The Crown és un espectacle interpretatiu que ens endinsa a la monarquia britànica. Ara bé, si bé la família reial són els grans protagonistes indiscutiblement, no només veiem la fredor i distanciament de la reialesa sinó que ens transporten a tots els conflictes polítics, econòmics i socials del segle XX a Regne Unit i al món. La monarquia com a excusa per fer un retrat històric i monàrquic d’una de les grans potències mundials.

On: Netflix
Capítols: 50
Temporades: 5

House of Cards

Francis Underwood és un congressista de Washington despietat i manipulador. Té tots els fils per controlar el panorama, i si se n’hi escapa algun té la seva dona, calculadora i ambiciosa, a qui no li passa res per alt. L’objectiu del congressista és la Secretaria d’Estat del nou govern i sap que el control dels mitjans de comunicació són essencials per l’escomesa. És per aquest motiu que es convertirà en la mà dreta de la periodista Zoe Barnes i li oferirà exclusives que faran desestabilitzar i enfonsar tots els seus rivals. La sèrie és l’adaptació de la novel·la homònima de Michael Dobbs.

On: Netflix
Capítols: 73
Temporades: 6

West Wing

Josiah Bartlet és el president demòcrata dels Estats Units i està totalment convençut que ho està fent de la millor manera que sap. La sèrie ens mostrarà tots els secrets interns de la Casa Blanca i de la feina del president i tot el seu equip. No es tracta d’una passejada, però, sinó més aviat d’un thriller ple de tensió en tot moment en què ens enfrontarem a tot un seguit de problemes que no sempre es resolen de la manera més ètica.

On: Prime Video
Capítols: 155
Temporades: 7

Borgen

En aquesta sèrie danesa serem testimonis de la pujada al poder de Brigitte Nyborg. Com a primera ministra de Dinamarca veurem les dificultats i reptes que comporta el càrrec, tant en el seu dia a dia laboral com també personal. Però no només veurem la seva tasca, sinó que la sèrie ens permetrà conèixer el sistema polític danès. La paraula Borgen és la que s’usa per parlar del castell de Christiansborg, lloc on hi ha els tres poders de l’estat danès: el parlament, l’oficina de la primera ministra i la Cort Suprema. Tot un drama polític que val la pena descobrir.

On: Netflix
Capítols: 30
Temporades: 3

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents