L’art de la captura del moviment

- Advertisement -

El nom d’Andy Serkis segurament sona a molta gent (com a mínim als cinèfils), ara bé, potser no tothom li posa cara o més aviat al contrari, n’hi posa moltes. Aquest polifacètic actor i també director de, per exemple la segona part de Venom, es va especialitzar ja fa uns anys en la interpretació de personatges creats digitalment. El més famós és Gollum de El Senyor dels Anells i El Hobbit. En els darrers anys aquesta tècnica de gravació basada en la captura de moviment, s’ha estès exponencialment. Pel·lícules com El Planeta dels Simis, Avatar, Star Wars o King Kong han utilitzat, entre d’altres, aquest procés per crear alguns dels seus personatges.

Personatges interpretats per Andy Serkis
Personatges interpretats per Andy Serkis

L’auge del CGI

- Advertisement -

La tecnologia CGI (Computer Generated Imagery) es basa en la captura del moviment a través d’un vestit especial i uns marcadors que detecten qualsevol activitat o gest facial. Serkis s’ha convertit en tot un expert i arran de la seva interpretació com a César a la pel·lícula de L’Origen del Planeta dels Simis (2011), la productora 20th Century Fox va iniciar una campanya per demanar que es considerés a Serkis dins la categoria de Millor Actor de Repartiment dels Oscars. Finalment, no hi va haver tal nominació per part de l’Acadèmia, però tant la crítica com l’audiència sí que van valorar la seva feina.

- Advertisement -

Quan Peter Jackson es va unir amb Steven Spielberg per rodar el film de Les Aventures de Tintín (2011), no va dubtar ni un moment en comptar amb Serkis en l’elenc. El film es va rodar íntegrament amb la tècnica motion capture i Serkis va donar vida a l’emblemàtic Capità Haddock.

Personatges impossibles però reals

Però Serkis no és l’únic que s’ha posat a la pell d’éssers i criatures creades digitalment. El film de James Cameron, Avatar, va requerir un gran treball d’efectes visuals per crear als Na’vi, el poble alienígena de Pandora.

A Pirates del Carib: El cofre de l’home mort, l’actor Bill Nighy va interpretar al temible capità Davy Jones, maleït per la deessa Calipso i condemnat a una aparença mig humana, mig aquàtica. Tot i que el personatge està creat principalment amb ordinador, es va utilitzar el motion capture per recrear fidelment els moviments de la cara de l’actor.

Davy Jones motion capture
Bill Night en el rol de Davy Jones

Tornant al món de la Terra Mitjana, Benedict Cumberbatch es va posar a la pell (d’una manera força literal) d’Smaug, el temible drac que custodiava el tresor perdut dels nans. Aquest cas és força sorprenent, ja que, tot i no ser la primera vegada que un humà representava a un animal, sí que ho era en aquestes dimensions.

I viatjant a una galàxia molt, molt llunyana, trobem el personatge de Maz Kanata, interpretat per la jove actriu Lupita Nyong’o.

- Advertisement -

Lupita_Maz

Ara bé, el personatge més recent que tots tenim present és en Thanos. James Brolin ha estat un dels últims cèlebres actors a fer servir aquesta tecnologia per donar vida al malvat i temut dolent dels darrers films dels Avengers.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents