“Hierro”: el poder d’una illa

- Advertisement -

Sabeu aquelles sèries que encara no has vist però que et persegueixen? Un parell d’anuncis en una tarda per la televisió, un cartell a la boca del metro de Plaça Catalunya, mitjans de comunicació publicant entrevistes a alguns dels protagonistes o equip tècnic a les xarxes socials… I tu tens moltes ganes de veure-la, però no tens el més necessari: temps. Doncs això és exactament el què m’ha passat aquestes últimes setmanes amb la nova sèrie original de Movistar+, Hierro.

Candela Peña i Darío Grandinetti comparteixen pantalla en aquest projecte, en què els seus personatges iniciaran dues investigacions en paral·lel: la primera vol trobar el responsable de l’assassinat que ha tingut lloc la nit abans que ella arribés a El Hierro, l’illa més petita de l’arxipèlag canari. I el segon vol trobar les proves que demostren que ell no té res a veure amb l’homicidi del qual se l’acusa.

- Advertisement -

Hierro compta amb 8 capítols d’uns 50 minuts de durada. Tot i que els primers episodis passen relativament lents, serveixen perquè els espectadors coneguem tots els personatges, i no ens acabem de fiar de cap d’ells. Tots poden ser els culpables de l’assassinat, tots tenen motius. I això és un punt molt a favor per aquesta sèrie: és difícil que els thrillers policíacs ens deixin conèixer en profunditat a cap personatge més enllà del protagonista. De la resta només ens n’ensenyen si saben fer anar la pistola o quanta estona podran fugir de la policia. A Hierro això no passa: Pepe Coira i l’equip de guionistes ens deixen clar que tots els personatges tenen un motiu per ser allà, i ens explicaran tots i cada un dels motius que els porten a actuar d’una manera o d’una altra.

- Advertisement -

La nova sèrie de Movistar+ no vol revolucionar el gènere del thriller. És més, les premisses en les quals es basa són les més habituals en aquest gènere, però les sap jugar molt bé. I sobretot, sap molt bé com explicar la història i a través de quins personatges fer-ho en cada moment. I s’arrisca.

Hierro té dues armes. D’una banda: les dones com a protagonistes. Les dones amb poder. Candela Peña és la primera dona que protagonitza una sèrie original de Movistar+, i no amb un personatge qualsevol. En aquesta sèrie les dones s’ajuden, s’entenen, són sinceres, i prenen decisions. I, sobretot, són allà on els correspon i on s’han guanyat ser. I tot això ho sabem perquè coneixem la part humana de totes elles: la seva intimitat.

La segona arma: la localització. Jorge Coira tenia un poder, i el cuida. Si una cosa està clara, és que aquesta sèrie no seria la mateixa si la traslladem a qualsevol altre punt del territori espanyol. L’illa d’El Hierro es converteix en un personatge més d’aquesta ficció. És el personatge que ho condiciona tot: una illa desèrtica i plena de penya-segats de poc més de 200 km², on tothom es coneix. És impossible entrar o sortir-ne sense que ningú ho sàpiga. I tothom té algun secret a amagar.

A més, guarda un últim punt fort: conservar l’accent canari dels habitants de l’illa. Pot semblar un fet molt lògic i simple al qual molts no donarien importància. Però la té. Movistar+ està donant personalitat i diversitat a les seves ficcions nacionals, i no hi ha res millor per plasmar un territori divers, que conservant la seva pluralitat de llengües i cultures. D’aquí a pocs mesos podrem veure l’estrena de Merlí: Sapere aude que es va rodar íntegrament en català.

Ho confesso: no em va costar gaires dies veure tots els capítols de Hierro. Però també haig de confessar que em va costar seguir-la mirant després d’haver-ne vist els dos primers capítols. La sèrie comença amb tres capítols massa pausats per aquells que estem acostumats a thrillers policíacs en què l’acció és la que marca un tempo que a vegades pot arribar a ser precipitat. Però a partir del cinquè capítol, la trama agafa ritme, i acaba sent trepidant.

Hierro em va atrapar, com suposo que t’atrapa l’illa si hi vas a passar uns dies. Com devia atrapar a l’equip d’aquesta sèrie. Potser hi haurem d’anar per escoltar “el canto de las pardelas”. Fa pocs dies el director de la sèrie, Jorge Coira, va confirmar-ne la segona temporada. Què passarà a El Hierro aquesta vegada?

- Advertisement -

Veredicte

Agradarà: als seguidors de sèries originals de Movistar+. I als que busquin una sèrie amb dones al capdavant.

No agradarà: als que esperin un thriller d’acció des del primer capítol

Enganxòmetre: 7,5

Nota: 8

- Advertisement -
Anna Bujons
Graduada en Comunicació Audiovisual i especialitzada en guió de sèries. Escrivint m'explico i em descobreixo a mi mateixa. Sempre vaig acompanyada d'una llibreta on hi guardo les idees que apareixen sense avisar. Intento dir la meva opinió sobre les sèries que veig en menys de 200 caràcters al Twitter: @anna9bujons. Ara a 'El Cinèfil' puc dir-ho amb unes quantes paraules més.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents