Les banderes que ha creat el cinema

- Advertisement -

Banderes de cinema… Un tema que pot semblar que no toca tocar en una revista de cinema però… Hem considerat oportú posar aquest tema sobre la taula (sempre des d’una perspectiva cinèfila). És per això que farem un repàs a les banderes més cèlebres, curioses o significatives de la història del cine i les sèries. Dit d’una altra manera, ens ho passarem bé amb les banderes!

Creant món nous amb banderes de cine

- Advertisement -

La ficció, per definició, no és real i és per això que quan el cine parla de nacions, països, ciutats o planetes que no existeixen s’ha de crear de zero tot un imaginari que va des de la vestimenta, l’aparença física, l’arquitectura… i les banderes o ensenyes. Un dels exemples més recents de creació de tot un univers propi des de zero és el de Joc de trons. L’autor George R.R. Martin va imaginar Westeros i tot i que parlem de territoris pròpiament dits sí que cada casa de la popular saga té associat un estendard que se suposa que guarda relació amb les característiques, la història o la zona geogràfica d’on prové el llinatge.

- Advertisement -

trons

Sense marxar de la fantasia ni abandonar del tot els llibres hem de fer referència a El Senyor dels anells i El Hobbit dues trilogies on també es van poder veure emblemes, escuts i banderes dels diferents territoris de la Terra Mitjana.

lord

I no deixem els llibres encara: anem a la saga Harry Potter. Aquí la diferència no la porta el llinatge sinó la residència de l’escola Hogwarts on s’allotgen els aprenents de mag.  Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw and Salazar Slytherin són els noms de les bruixes i bruixots que donen nom a cadascuna de les “seccions” del castell i a la vegada configuren la rivalitat entre els estudiants (i professors).

potter

On cap home mai no ha anat

Deixem els llibres de banda i viatgem a l’espai! Potser la nostra Terra no té una bandera que ens representi a tots, però altres planetes sí tenen els seus estendards. Començarem per una de les sagues de TV i cine més prolífiques en aquest sentit: Star Trek. Segurament la bandera més reconeixible de totes és la de la United Federation of Planets una espècia d’ONU galàctica que agrupa molts dels mons de la sèrie.

trek

Ara bé cada món té la seva pròpia identitat i des dels Klingon fins als Borg tots tenen la seva bandera que els identifica.

- Advertisement -

StarTrek1
I d’Star Trek passem a l’altra gran saga de naus i extraterrestres. Des dels setanta Star Wars també ha anat configurant una imatge pròpia. Jedis, Imperi i rebels tenen els seus propis logos, ensenyes i banderes… El descontrol i l’èxit del marxandatge d’Star Wars ha fet que molts d’aquests logos estiguin ja instal·lats a l’imaginari col·lectiu.

Star-Wars-Event-Inspiration-3

I ja que parlem de l’espai s’hauria de mencionar un parell més d’exemples claus si parlem de banderes de cine. A 2001: a space odyssey surt breument en pantalla la bandera del National Council of Astronautics que segons una reconstrucció fidel tindria aquesta fesomia.

2001 foto

També els Aliens de Mars Attacks que venien amb amables missatges de pau tenien la seva bandera planetària i la plantaven on calgués per fer evident el seu missatge de pau.

mars

I no podem deixar de parlar de l’espai sense una altra de les sèries mítiques de la ciència-ficció. BattleStar Gallactica va crear també un imaginari propi amb diverses colònies on cadascuna d’elles tenia la seva pròpia ensenya, colors i grafies (si es que podem dir-ho així). Però de llengua ja vam parlar-ne en aquest article

batlstar

Països nous i dictadors

Diverses pel·lícules han creat indrets, ciutats o països imaginaris. Des del recent Panem d’Els jocs de la fam fins a la desapareguda Krazozhia de Tom Hanks a La terminal passant per la mítica Tomania on El Gran dictador de Charles Chaplin es mofava de l’Alemanya nazi. De fet, tota la iconografia de la pel·lícula recorda l’esvàstica de Hitler, però amb canvis significatius que no enganyaven a ningú.

toman

Un altre dictador que hem de tenir present és Sacha Baron Cohen que governava amb despotisme i luxes la República de Wadiya. De fet, el país d’Aladeen va tenir fins i tot perfil de Facebook i un web propis i encara es pot trobar per la xarxa informació sobre aquest problemàtic indret del Pròxim Orient.

dictador

Dos casos molt interessants són els de la sèrie The man in the high castle que imaginaven un futur on els nazis i els japonesos havien guanyat la II Guerra Mundial. Els Estats Units estaven dividits i en conseqüència tenien noves banderes…

I per acabar amb les banderes de cine: un clàssic. Benvinguts a San Marcos el país on en Woody Allen ens va fer riure a costa de Cuba i la barba de Fidel Castro. Està clar que parodiar dictadors al cine és una cosa molt sana…

banana

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents