Des del 1930 la companyia del ratolí Mickey Mouse ha aportat al món del cinema més de 200 cintes de qualitat esdevenint grans clàssics que es poden apreciar generació rere generació gràcies a les seves fascinants històries i avenços tecnològics. Per a la productora d’animació més coneguda no tot han estat alegries, ja que al seu passat hi ha pel·lícules que mai es van estrenar i que han quedat aparcades en un segon pla amb tot el que això comporta. D’altra banda, també han creat i estrenat una gran quantitat de films que semblaven esbojarrades idees, però que varen resultar tot un èxit. Disney és així, per això us portem un llistat d’aquelles produccions que mai han vist la llum:
My Peoples
Aquest va ser un gran projecte de la mà d’en Barry Cook, un director de cinema nord-americà conegut pels seus treballs a la indústria de l’animació. Va codirigir Mulan (1998) i des d’aleshores ha treballat a Arthur Christmas (2011) i a Walking with Dinosaurs (2013). Aquest film tenia com a escenari els Apalaches (Texas) i estava ambientada a la dècada dels 40, on dues famílies es trobaven enfrontades, però els seus fills, Elgin i Rose, s’acaben enamorant (una inspiració clarament Shakespeariana). Paral·lelament, Elgin, adora l’art popular i acaba creant una col·lecció de nines cadascuna de les quals està posseïda per un personatge fantasmagòric.
El projecte va tenir llum verda, però va anar passant per diversos canvis de nom, entre els quals hi havia Una Vegada a la Lluna Blava; així com iniciar el procés de contractació dels actors que posarien veu als personatges, Dolly Parton i Billy Connolly ja sonaven com a candidats. Però, un altre projecte que va arribar a les seves mans va rebre major importància i finalment es va cancel·lar a favor de Chicken Little (2005) que era considerat un major atractiu per a un públic més ampli.
Monsters, Inc. 2: Lost in Scaradise
Abans que Monsters University (2013) arribés als cinemes, l’estudi va tenir al cap una seqüela sobre la popular Monsters, S.A. Aquesta segona part, estava preparada per explicar les aventures d’en Sully i en Mike quan descobreixen que la família de la seva amiga Boo s’ha traslladat i inicien una cerca per tal de reunir-se amb l’adorable menor.
En el llarg procés en què Disney va comprar Pixar l’any 2006, aquests van adquirir un estudi per treballar de manera independent a un seguit de seqüeles en les quals ja estaven treballant sense la necessitat d’una autorització o una guia creativa. Però, finalment totes aquestes propostes van anar desapareixent, ja que aquest estudi va tancar i aquest projecte es va perdre per complet. Finalment, es va pensar de fer una preqüela i va iniciar-se la producció de Monsters University.
Louis the Bear
Louis Prima va ser un cantant i actor italoamericà que es va donar a conèixer gràcies a la seva interpretació de l’orangutà King Louie al film The Jungle Book (1967). La seva actuació es va fer tan popular que Disney volia crear un film sota el títol Louis the Bear, i plantejava la idea de l’intent de fugida d’un os d’un zoològic amb la companyia d’uns ratolins.
El cantant posaria veu a l’animal, però després de la mort de Walt Disney i que Prima patís una gran malaltia, el projecte es va cancel·lar i el concepte es va transmetre per desenvolupar The Rescuers (1977).
Fraidy Cat
Aquest film havia de narrar la història d’un gat anomenat Òscar i una cacatua amb el nom de Corina. Arribat a un punt en el qual la cacatua desapareix i la culpa recau sobre el gat, fent-lo responsable del crim. Després d’això la pel·lícula esdevindria una sàtira i hauria estat un homenatge al cineasta Alfred Hitchcock, on el detectiu de ficció estaria interpretat per un animal.
L’any 2004 el projecte va tenir un ràpid desenvolupament i es va fer una gran qualitat d’art conceptual sobre la cinta presentada per l’executiu David Stainton, però finalment es va anul·lar amb la premissa que seria complicada de vendre a causa que els nens no coneixen el concepte de Hitchcock i seria massa fosca.
Newt
Aquesta pel·lícula tenia data d’estrena l’any 2011, però es va posposar per a finals del 2012, finalment es va emmagatzemar a un calaix i va ser substituïda per Brave (2012). És un dels projectes que va arribar més lluny i havia d’explicar la història del darrer mascle i femella d’una espècie de tritons de potes blaves que es veuen obligats a mantenir la seva espècie tot i no tolerar-se mútuament.
Va arribar a les mans del director d’Inside Out, Pete Docter i havia de dirigir-la Gary Rygstrom (nominat a l’Òscar pel curtmetratge Lifted), però després de moltes diferències creatives el projecte es va desestimar. Tot i això en molts films es poden apreciar referències de Newt, com a Toy Story 3 on surt un senyal de Newt Crossing al dormitori de l’Andy i també a Brave, on la bruixa afegeix un tritó a la seva poció. A més, per internet circulen moltes imatges d’art conceptual.
The Gremlins
Només sentir aquest nom a tothom li ve al cap la mítica pel·lícula que combina terror i comèdia dels 80, però els personatges van néixer de la ment de l’escriptor infantil Roald Dahl, autor també de clàssics com Matilda o Charlie and the Chocolat Factory. El llibre publicat l’any 1943 va ser escrit inicialment per tal que Disney el pogués adaptar, i així va esdevenir la seva primera novel·la per a infants.
Al final un seguit de problemes amb els drets d’autor i diversos canvis en el guió van fer que la pel·lícula mai transcendís.
Musicana
Una de les pel·lícules més singulars, peculiar i arriscada de Disney és Fantasia (1940), dividida en sis parts protagonitzades per sis peces de música clàssica compostes per Leopold Stokowski, el film submergeix el públic en un món màgic que, en el seu moment, va ser fruit de crítiques molt diverses.
Tot i això, 30 anys més tard van començar a plantejar-se realitzar una seqüela del film sota el títol Musicana, que faria un recorregut pel món a través de la música. El projecte es va deixar de banda, ja que es considerava poc comercial, però el 1999 es va estrenar Fantasia 2000 utilitzant alguns dels conceptes originals de Musicana.
Chanticleer
Aquest projecte havia d’estar basat en l’obra i joc d’Edmond Rostand, Chatecler (1910), però es va anar allargant i desestimant en diverses ocasions. Primerament, es va desestimar la idea, ja que animar animals era molt car, a més es va aturar el projecte a causa de la Segona Guerra Mundial. Després durant els anys 60 es va reviure, però a Disney els preocupava que un grup de galls no fossin prou simpàtics per a ser els protagonistes. Als 80 es va intentar de nou sense èxit.
La història estava ambientada en una granja de París des dels anys 40 fins a mitjans dels 70 i narrava la vida d’un gall que va governar un munt d’animals de corral. Els animals el seguien perquè creien que el seu cant era el responsable que cada matí surtis el sol. El conflicte parteix quan diverses criatures nocturnes com talps, ratpenats o voltors, apareixen amb la intenció d’apoderar-se del pati.
Aquests no són els únics ni seran els últims projectes, ja que totes les companyies n’acaben obviant i mai se sabrà si haurien triomfat o no.
Entre tots aquests projectes n’hi ha algun que us hauria agradat que arribés a la pantalla?