today-is-a-good-day

5 lectures cinèfiles per un Sant Jordi tradicional

- Advertisement -

El dissabte 23 d’abril, Catalunya s’engalanarà amb llibres i roses per celebrar, un any més, la festivitat de Sant Jordi. Les editorials fa mesos que es preparen per l’ocasió per tal de recuperar-se de les pèrdues passades, ja que el 2020 es va cancel·lar i el passat any encara estava la pandèmia candent. Enguany, sembla que serà l’ocasió perfecta per a tornar a viure Sant Jordi amb certa normalitat i poder gaudir d’una Diada cultural plena. Són molts els llançaments que estan sortint al mercat darrerament, per això us porto uns quants suggeriments que tenen el setè art com a protagonista, ja que tots dos són perfectament compatibles:

Reina del grito. Un viaje por los miedos femeninos (Desirée de Fez, Blackie Books)

- Advertisement -

La periodista, crítica de cinema i escriptora, Desirée de Fez, presenta aquest fantàstic llibre que parla sobre els terrors presents a la vida, els quals el cinema l’ha ajudat a anar-los superant. En ella relata com si es tractés d’un diari personal, com ha anat associant les pors amb els descobriments que feia al cinema de terror que tant la representa. A més aporta una visió particular en clau feminista sobre les pors a les quals s’enfronta una dona al seu dia a dia.

- Advertisement -

“Tinc por de caminar sola de nit pel carrer. Por a no ser acceptada. Por d’obsessionar-me amb l’amor romàntic. Por de desactivar els rols tradicionals en les meves relacions sentimentals i familiars. Por de desitjar. Por al meu propi cos i a l’aliè. Por d’engreixar i envellir. Por de fracassar com a mare, i a la pressió social per la maternitat. Por a la pèrdua. Por, en general, a no estar a la altura. Tinc molta por. Tota l’estona. Però el cinema de terror m’ha ajudat d’ençà que era petita: a la vegada que alimentava els meus temors i generava molts nous, també m’ha brindat un lloc on amagar-me, en el que aprendre. Ara tinc moltes més eines per a combatre’l i soc capaç d’enfrontar-me a ell. De guanyar a la por.”

Stephen King. Cine y series del rey del horror (Juan Luis Sánchez, Diábolo Ediciones)

L’escriptor Juan Luis Sánchez autor de llibres especialitzat en cinema com J. J. Abrahams. De Perdidos a Star Wars, ¡Devórame otra Vez! o No salgáis del Páramo, ens convida a fer un viatge pels mons d’un dels escriptors més prolífics de tots els temps (amb més de 60 novel·les publicades): Stephen King, el qual ha navegat entre el terror, el misteri, la ciència-ficció, la literatura fantàstica o la ficció sobrenatural.

Quan veus una porta t’imagines que de sobte la travessarà la destral d’en Jack Torrance? No dormies a la nit perquè estaves convençut que en la teva finestra apareixeria un nen vampir? Sempre has desitjat tenir poders psíquics per a muntar una bona quan els teus companys es fiquin amb tu en el ball de fi curs de l’institut? En aquest llibre es troben totes les claus de les incursions d’Stephen King a la gran pantalla, tant de les adaptacions de les seves novel·les i contes, com dels seus guions originals.

Un autor que ha canviat per sempre les regles del cinema i les sèries de terror, que ha atret l’atenció de realitzador de primer nivell com Stanley Kubrick, Brian de Palma, John Carpenter i Frank Darabont i que alguna cosa tindrà que s’ha convertit en un dels autors més venuts arreu del món.

Viajes en el tiempo (Doc Pastor, Redbook Ediciones)

L’escriptor i periodista Doc Pastor ens convida a fer un viatge al passat i al futur a través de les millors pel·lícules de viatges en el temps, que sota l’empara de la ciència-ficció ha commogut a generacions d’espectadors, sigui a les sales de cinema o enfront de la pantalla d’un televisor.

Redactat d’una manera captivadora i amena, Doc ens recorda, a través de les pàgines de 240 pàgines que la cultura popular està feta amb els millors vímets del bon entreteniment. En aquest homenatge es fa un repàs per títols com Timecop, X-Men: Days of Future Past, Back to the Future, 12 Monkeys, Terminator 2, Dr. Who, Time After Time o The Muppet Christmas Carol, entre moltes altres.

Crims. Llum a la foscor (Carles Porta, La Campana)

- Advertisement -

La crònica negra és un gènere que té els elements bàsics per fer una bona escudella: grans personatges i una trama potent. Cal, però, treballar-ne bé els ingredients, i aquest és el secret que ha permès a Carles Porta convertir la sèrie Crims en uns relats que captiven centenars de milers d’espectadors, oients i lectors pel seu rigor, respecte i ritme narratiu. 

Llum a la foscor conté deu històries reals, deu crims estremidors triats pel seu impacte social, pel perfil dels acusats, per la complexitat de la investigació o per la resolució sorprenent del cas. Són històries que furguen en la part fosca de la nostra societat i ens descobreixen una vessant de nosaltres mateixos i del món que ens envolta que no podem ignorar; són també unes històries que el periodista Carles Porta il·lumina per revelar-ne tots els angles, per tal que puguem extreure’n conclusions pròpies més enllà de les investigacions i les sentències.

Es tracta del segon volum de llibres inspirats en la sèrie de TV3. El primer sota el títol Tot el que llegireu és real, tot just es torna a editar en una edició ampliada que conté set històries fosques narrades des de dins, fins al punt que el lector té la sensació de conèixer personalment al criminal. També inclou el relat original del cas de la Guàrdia Civil i els guions dels quatre episodis concebuts per Carles Porta per explicar la història de Rosa, l’Albert i el Pedro, des de tots els angles.

Questo è un giallo (Eladio Romero García, Applehead Team)

El giallo és un dels gèneres de literatura i cinema més coneguts, ja que fa referència al suspens i terror italià amb elements de misteri i detectius, però també amb tots de slasher, crims, explotació, terror o thriller psicològic, entre altres pinzellades. El seu moment àlgid va ser cap a la dècada dels 70, fet que atorga a aquestes cintes o llibres la distinció de culte.

El llibre en qüestió és una novel·la d’intriga que transcorre a l’Espanya de la pandèmia, i en la que tenen lloc una sèrie d’assassinats inspirat en els famosos “gialli” del cinema italià dels anys 70, atapeït de girs i situacions extremadament complexes. La investigació d’aquestes morts, produïdes en diversos llocs de la geografia hispana, anirà a càrrec d’un equip integrat per agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, enfrontats a un assassí, o assassins, capaços de crear els més esgarrifosos escenaris criminals inspirats en aquestes pel·lícules. El sorprenent final d’aquesta història evocarà als amants del gènere els desenllaços de cintes com la clàssica L’ocell de les plomes de cristall, del gran Dario Argento.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents