‘The Matrix’, 25 anys de la “nova” ciència-ficció

- Advertisement -

Si hi ha una pel·lícula dins el gènere de la ciència-ficció que ha marcat un abans i un després dins la història del Setè Art, amb permís de 2001: A Space Odyssey (1968) i Star Wars (1977), aquesta és, sense cap mena de dubte, The Matrix. Les actuals germanes Wachowski, Lana i Lilly van revolucionar les sales de cinema de tot el món amb una història explicada infinitat de vegades abans, com és el ‘Viatge de l’Heroi’ o monomite, que va encunyar l’escriptor Joseph Campbell, però des d’un punt de vista totalment trencador i innovador, que bevia de fonts diverses com l’anime, les arts marcials o, fins i tot, la Bíblia.

- Advertisement -

Curiosament, abans de convertir-se en tot un èxit, el guió de les Wachowski va estar acumulant pols dins els calaixos de Hollywood durant anys, ja que cap productora el veia com un projecte viable. Finalment, va ser Warner Bros amb Joel Silver al capdavant, responsable d’èxits com Predator (1987) o Die Hard (1988), que buscant nous blockbusters a mitjans dels 90, van desempolsar el llibret i van reconèixer que potser no era tan mala idea.

The Matrix, una revolució

- Advertisement -

The Matrix es va estrenar l’any 1999, el mateix any que l’esperat Star Wars. Episode I. The Phantom Menace de George Lucas, i va guanyar per golejada, deixant a l’audiència atònita davant unes escenes d’acció mai vistes amb l’ara ja mítica tècnica bullet time, i amb guió ple de girs sorprenents. Menció a part, el treball del trio protagonista: Keanu Reeves (John Wick) com Neo, l’heroi, Carrie-Anne Moss (Memento) com Trinity, l’heroïna, i Laurence Fishburne (Contagion) com Morpheus, el mestre. Sense oblidar, un antagonista per emmarcar com Hugo Weaving (The Lord of the Rings) en el paper d’Agent Smith. 

Tot i que, en un principi, no estava concebuda com una trilogia, l’immens èxit de la cinta va fer que comptés dues parts més: The Matrix Revolutions i The Matrix Reloaded. Les dues es van estrenar l’any 2003, amb pocs mesos de diferència, i tot i ampliar de forma notable la història de Neo i els seus aliats i adversaris, van confondre a l’audiència, que no va entendre un guió massa complex i enrevessat. Destacar, igual que en el cas de la seva predecessora, les espectaculars escenes d’acció, que deixaven en segon pla una trama molt ben construïda, que demostrava que les germanes directores no improvisaven sobre la marxa.

El 2021, més de 20 anys després de l’estrena de la primera The Matrix, es va estrenar una inesperada i innecessària quarta part. Aquesta va ser dirigida en solitari per Lana Wachowski i no va convèncer gairebé a ningú… 

‘The Matrix Resurrections’: comença una nova guerra

On veure la tetralogia sencera

The Matrix (1999)HBO Max i Amazon Prime Video
The Matrix Reloaded (2003): HBO Max i Amazon Prime Video
The Matrix Revolutions (2003): HBO Max i Amazon Prime Video
The Matrix Ressurrections (2021): HBO Max

 

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents