Quan un clàssic com The Day of the Jackal es reinventa, el repte és immens. Com fidelitzar els seguidors de l’original sense perdre el que fa especial la història? La sèrie The Day of the Jackal intenta trobar aquest equilibri, recontextualitzant una trama d’espionatge atemporal en un món marcat per l’espionatge digital i la vigilància massiva.
Amb l’adaptació de la novel·la de Frederick Forsyth, la sèrie reinterpreta la història del famós assassí a sou que, contractat per un grup extremista, es disposa a assassinar un líder polític. Si bé la premissa és coneguda, aquesta versió aposta per oferir una mirada més profunda i contemporània, que explora no només les tàctiques de l’assassinat, sinó també les complexitats polítiques i ètiques del món actual.
Reinventant el clàssic
La gran força de la sèrie és que aconsegueix reimprimir el poder del relat original, però amb una visió renovada que aprofundeix en els aspectes psicològics i tecnològics. En un món hiperconnectat, el ‘Jackal’ ja no depèn només de les habilitats de la seva feina manual, sinó que la manipulació tecnològica, la informació secreta i les xarxes globals passen a ser els seus principals aliats. Aquesta modernització és fluida, ja que les tensions geopolítiques de la Guerra Freda encara reverberaran en la trama, però l’enfocament actual ens recorda que la guerra no és només física, sinó també digital.

Els primers episodis estan plagats de referències a la societat de la vigilància actual, on les armes de destrucció massiva poden ser tan invisibles com els algoritmes que rastregen cada moviment dels individus. En aquest sentit, The Day of the Jackal aprofundeix en una temàtica que Forsyth va començar a explorar en la seva obra, però que aquesta sèrie aconsegueix portar a un altre nivell, introduint la ciberseguretat i les operacions encobertes a través de sistemes de monitoratge i comunicacions encriptades.
Atmosfera perfecta vs. ritme desigual
Un dels elements més destacables de The Day of the Jackal és la seva atmosfera tensa, creada a partir de la fotografia i la música. La sèrie crea una sensació constant de paranoia i desconfiança, on cada persona sembla tenir alguna mena d’agenda oculta. Tanmateix, aquest ambient tan dens té el seu cost en termes de ritme. Mentre que les seqüències d’acció estan molt ben treballades i són emocionants, algunes escenes de diàleg i investigació resulten excessivament lentes. En algunes ocasions, els episodis semblen allargar-se per tenir més temps per explorar aspectes de la trama que podrien haver estat resumits o expressats de manera més concisa.

No obstant això, malgrat aquests moments més lents, la sèrie es manté captivadora gràcies a l’habilitat de la direcció per transmetre les subtilitats de l’espionatge. El guió aconsegueix mantenir una tensió en cada escena, afegint una càrrega emocional que fa que l’espectador estigui constantment en alerta. Aquesta tensió és especialment palpable en les escenes més íntimes, que es contrasten amb els amplis escenaris d’intriga política.
Interpretacions de nivell
Els protagonistes de The Day of the Jackal són, sens dubte, el que eleven la sèrie per sobre de la mitjana. El personatge principal, el ‘Jackal’, interpretat per Eddie Redmayne, aporta una complexitat que va més enllà de la imatge del sicari fred i calculador. Aquest ‘Jackal’ no només és un expert en assassins i estratègies, sinó que també sembla estar carregat de conflictes interns. Redmayne aconsegueix transmetre una fredor calculada, però també una insospitada vulnerabilitat que fa del personatge un enigma més fascinant. En lloc de simplement ser un dolent, es converteix en un personatge amb múltiples facetes, mostrant la seva vulnerabilitat emocional mentre persegueix els seus objectius.

Al costat d’ell, Lashana Lynch, qui interpreta l’agent encarregat de capturar-lo, ofereix una actuació també remarcable. Mentre que el seu personatge podrien semblar un simple perseguidor, Lynch aconsegueix mostrar les seves pròpies frustracions i dubtes, creant un contrapunt interessant amb el protagonista. Aquesta dinàmica de caçador i caça es manté intacta, però amb una nova profunditat emocional que els guionistes aprofiten per explorar les conseqüències humanes de l’espionatge.
En conclusió, És cert que algunes adaptacions modernes de clàssics com The Day of the Jackal corren el risc de perdre’s en una mera superficialitat estilística o de voler mostrar només un reflex contemporani. Tanmateix, aquesta versió aconsegueix no perdre l’essència del llibre, tot i que l’amplia i l’actualitza, amb referències més evidents a les qüestions polítiques i ètiques del segle XXI. Els dilemes sobre la justícia, la violència política i les conseqüències del control governamental de la informació continuen sent aspectes centrals de la trama, i la sèrie manté la tensió que la va fer tan popular a la seva primera adaptació cinematogràfica.
Veredicte
Agradarà: als amants dels thrillers d’espionatge, especialment aquells que busquen una actualització intel·ligent d’un clàssic.
No agradarà: a aquells que prefereixen thrillers més dinàmics o amb menys reflexió.
Enganxòmetre: 6
Nota: 7