Quan una productora o director aposta per un projecte cinematogràfic ho fa amb el convenciment que tindrà el seu públic i que tindrà èxit, però malauradament el cinema és una mica com la loteria i no hi ha una fórmula màgica que determini com i què s’ha de fer per aconseguir aquest èxit. Al llarg de la història s’han donat molts casos de pel·lícules que prometien ser grans blockbusters i que han acabat sent un gran fracàs i que, per tant, han fet perdre força diners a la productora que havia apostat per elles. Només amb els darrers dos anys podríem fer una llista de més de 20 films que van fracassar en taquilla. Si retrocedim més en el temps, els casos són incomptables, aquí en farem un resum dels 10 més sonats:
The Lone Ranger (2013)
Aquest film protagonitzat per Johnny Depp i Armie Hammer sense dubte és un dels casos més sonats. El que havia de ser un èxit assegurat es va convertir per a la companyia Walt Disney en un mal de cap. El fet d’estar nominada a l’Òscar a Millor Maquillatge i Efectes Visuals no la va salvar del pou, s’estima que les pèrdues ocasionades pel film van pujar fins als 190 milions de dòlars.
Pacífic Rim (2013)
Els més supersticiosos podrien arribar a culpar al número ’13’ d’aquesta mala ratxa de robots gegants no arribava a les xifres esperades. El primer cap de setmana d’estrena s’esperava que arribés als 50 milions de dòlars (per fer-la mínimament rendible), desgraciadament, el film es va quedar amb 38,3 milions (als Estats Units), a la resta del món, el film tampoc va tenir una bona acollida i només va recaptar 54 milions.
47 Ronin (2013)
Keanu Reeves tornava a la pantalla gran amb aquest film basat en una antiga llegenda japonesa. Abans que aquesta adaptació de Carl Erik Rinsch, ja se n’havien fet quatre anteriors, el que no s’esperava Universal Pictures és que en aquesta ocasió la ‘fórmula samurai’ no funcionés. El film va causar pèrdues per valor de 149 milions de dòlars.
R.I.P.D (Rest In Peace Department) (2013)
Abans de cobrir-se de glòria amb Deadpool, Ryan Reynolds va haver de passar per un sotrac amb aquest film. Al costat de Jeff Bridges, protagonitzaven aquesta pel·lícula de caràcter fantàstic en la qual dos agents de policia morts, combatien el mal. Les pèrdues estimades sumaven 114 milions de dòlars.
John Carter (2012)
De nou la companyia de Mickey Mouse tornava a prémer la tecla equivocada amb aquesta pel·lícula basada en la primera novel·la d’Edgar Rice Burroughs, titulada Una princesa de Mart. El film que va costar 190 milions, només va ser capaç de recuperar-ne 30, fet que va suposar que la productora perdés 160 milions en apostar per aquesta història protagonitzada per Taylor Kitsch.
Sahara (2005)
Tot i comptar amb un elenc de primera categoria, aquesta producció no va aconseguir obrir-se pas entre els primers llocs de la taquilla. Ni l’atractiu de Penélope Cruz ni les piruetes de Matthew McGonaughey van aconseguir enlluernar a l’audiència. Dels 182 milions que va costar la pel·lícula, només se’n van recuperar 90.
Tomorrowland (2015)
George Clooney no és sinònim d’èxit i la productora Walt Disney ho sap molt bé. De nou, aquesta companyia de cinema va haver de passar per un fracàs de taquilla que va suposar pèrdues d’entre 120 i 140 milions de dòlars. La pel·lícula, rodada en gran part a València, va costar un total de 180 milions més 150 milions destinats a la promoció del film.
Pan (2015)
El reconegut director de cine Joe Wright tornava a posar-se al capdavant d’un projecte, amb la història de Peter Pan, concretament amb els seus orígens. Malgrat comptar amb la presència de Hugh Jackman i Rooney Mara, el film no va aconseguir arribar als seus objectius. El film que havia costat 150 milions de dòlars, només va aconseguir 126,49 milions d’ingressos en taquilla.
Conan the Barbarian (2011)
Una nova adaptació de les aventures de Conan el Bàrbar, aquest cop protagonitzat per Jason Momoa (que va tenir més sort amb Joc de Trons i que ara dona vida a Aquaman). Va ser un gran cop per la distribuïdora Lionsgate, que va veure com dels 100 milions que s’havia gastat en la producció del film, només en recuperava 21 milions (als Estats Units) i 27 milions (fora dels Estats Units).
Mortdecai (2015)
De nou Johnny Depp és el protagonista d’un film que veu com les seves pretensions de ser un gran èxit queden reduïdes a no res. Tot i costar només 60 milions de dòlars, el film no va aconseguir superar aquesta xifra durant la recaptació i es va quedar amb només 47,27 milions. Un resultat del tot pèssim si es té en compte que només el 16,3% d’aquests diners es van aconseguir als Estats Units.