Superherois i arts marcials a ‘Shang-Chi’

- Advertisement -

L’univers cinematogràfic de Marvel (UCM) va donar el tret de sortida l’any 2008 amb el primer film d’Iron Man, inaugurant així tot un món dins la franquícia que l’han compost tant pel·lícules com sèries. Aquestes produccions es van anar integrant en diverses fases i trames, donant per finalitzat l’arc argumental més important el 2019 amb el film Avengers: Endgame. Els fets que van tenir lloc en aquesta producció, capgiraven la situació d’alguns dels personatges que van acompanyar els seguidors al llarg d’aquests anys. La Fase 3 va concloure el juliol del mateix any amb el film Spider-Man: Far From Home. Ara bé, Marvel sempre ha estat disposada a sorprendre i a guardar-se un as sota la màniga, per tal de seguir cridant l’atenció dels fans originals i, si és possible, dels nous que puguin sorgir al futur. Shang-Chi és el primer film d’una nova era. 

- Advertisement -

A l’edició del 2019 de la Comic-Con de San Diego es van anunciar noves incorporacions per a la Fase 4 del MCU i una d’aquestes era Shang-Chi, el primer personatge asiàtic que té la seva pròpia història, creada per Steve Englehart, Al Milgrom i Jim Starlin. Va aparèixer per primera vegada al número 15 de la col·lecció Special Marvel Edition al 1973, aprofitant el boom de les arts marcials al cinema, sobretot per les pel·lícules de Bruce Lee.

- Advertisement -

La història pretenia ser una mena d’adaptació de Kung Fu, la mítica sèrie de TV protagonitzada per David Carradine. Marvel no va aconseguir la llicència i aleshores va decidir comprar els drets del malvat Fu Manchu i crear Shang-Chi com a fill seu per després fer que es revelés contra el malvat llegat del seu pare. Tot i la popularitat que va tenir aquest dolent en el passat, Marvel ha decidit prescindir d’ell per la càrrega d’estereotips pejoratius que té cap al col·lectiu asiàtic. Al film, tot i mantenir part de l’arc argumental real del personatge, se substitueix el seu pare pel personatge de Mandarin que ja es va deixar veure (més o menys) a Ironman 3 (2013)  

Mirant a Orient

La història del Shang-Chi de la pel·lícula ens el presenta com el fill de Zheng Zu, un senyor del crim que viu des de fa centenars d’anys gràcies als 10 anell que posseeix. Enlluernat per l’amor decideix abandonar la mala vida i tenir dos fills amb una dona misteriosa procedent d’un estrany indret anomenat Ta Lo. Quan ella mor torna la foscor Zheng zu (Mandarin pels amics) es dedica a entrenar el seu fill des de ben petit per tal de convertir-lo en un assassí infal·lible. Així doncs, per ordre del seu pare, Shang-Chi és instruït en diversos estils marcials de la Xina i per centenars de mestres. 

La pel·lícula, que porta per títol Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings i està escrita per David Callaham, guionista de films d’acció com la franquícia The Expendables (2010 – 2014), el reboot de Godzilla (2014) o Wonder Woman 1984 (2020). La direcció recau sobre Destin Daniel Cretton (Just Mercy o The Glass Castle), el qual ha esmentat que “no volem contribuir a cap dels estereotips asiàtics que hem vist tant al cinema com a la cultura popular. Esperem poder mostrar diferents visions tant d’asiàtics-americans com de xinesos-americans”. El resultat és una cinta on no hi falten els elements clàssics dels films Marvel (acció, trama fantàstica, aventura, bons contra dolents…) però s’hi afegeix un toc oriental propi del wu xia que sens dubte li dona una personalitat pròpia a la pel·lícula. 

L’elenc està encapçalat per Simu Liu (sèries Taken o Bad Blood), el qual es fica sota la pell del protagonista i l’acompanyaran Awkwafina (Paradise Hills o The Farewell) en un rol còmic que posarà el contrapunt a la història seriosa. També cal destacar el paper de Tony Leung (The Grandmaster, In the mood for love) que interpretarà el pare del protagonista i Meng’er Zhang la germana de Shan-Chi que té un paper crucial a la història del superheroi.

Altres participacions de luxe són la de Michelle Yeoh (la tieta de Shang-Chi) i un repescat Ben Kingsley que ja va interpretar una versió d’aquest malvat a la saga Ironman però si recordeu bé l’argument finalment va resultar ser un muntatge i que l’home era tan sols un actor. Doncs espereu a veure com recupera el personatge i juntament amb Awkwafina aporten la vis còmica a la trama. 

- Advertisement -

I sí, és un film Marvel. Ja sabeu que us heu de quedar fins el final de tot per veure les escenes post-crèdits. N’hi ha dos. Esteu aviats.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents