Quan els adolescents es converteixen en els detectius

- Advertisement -

La figura del detectiu juvenil sempre ha estat present a les nostres vides, tant en la literatura com en el cinema. Els escriptors Andreu Martín i Jaume Ribera van crear les famoses històries protagonitzades per Joan Anguera, o més conegut com el detectiu Flanagan, o l’escriptor austríac el qual va crear la famosa sèrie de La penya dels Tigres, hereves, sens dubte, de les grans aventures sortides de la ploma d’Enid Blyton.

Però si ens traslladem al cinema, que és l’art que interessa aquí, trobarem exemples en Els Goonies, i en les diferents adaptacions de El club dels 5. Però recentment hem pogut veure una moda creixent, i és que els misteris i crims que investigaven aquests infants s’han vist agreujats en l’escala de delictes així com també hem vist personatges més crescudets i entrats en una profunda adolescència.

- Advertisement -

Estic parlant de productes on el pes dels crims que se succeeixen és tan gran com el nombre de relacions amoroses que hi ha entre els protagonistes i altres personatges. Si bé aquesta fórmula va funcionar perfecte en ficcions televisives i fílmiques de fantasia i ciència ficció com The Hunger Games, The Maze Runner  o The 100, durant aquests últims anys hem vist una explosió de la mateixa fórmula però canviant el factor fantasia pel criminal. Aquests productes són els anomenats teen noir.

- Advertisement -

Així doncs, l’objectiu ha estat atraure un públic adolescent cansat dels drames a l’estil Beverly 90210, One Tree Hill  o OC, per convertir-los en devoradors de thrillers. Alguns dels productes que segueixen aquest patró més renovat podrien ser els següents.

Veronica Mars

Segurament un dels precursors d’aquesta tendència juvenil la trobaríem a Veronica Mars. La sèrie gira al voltant d’una adolescent, Verònica Mars, interpretada per una jove Kristen Bell. L’argument parteix d’un crim (com no podia ser de cap altra manera). Després del misteriós assassinat de la seva millor amiga, Mars haurà d’alternar els estudis amb la feina a temps parcial com a detectiu privat a l’agència del seu pare, per tal de poder, alhora, investigar el tràgic esdeveniment inicial. La sèrie es va estrenar el 2004 i va acabar el 2007 amb un total de 3 temporades i 64 episodis. El fet que combinés perfectament el misteri, la intriga i l’humor negre, així com diferents referències culturals de la cultura adolescent del nou mil·lenni va fer que la sèrie es convertís en gairebé una sèrie de culta i una de les preferides tant del públic com la crítica.

Pretty Little Liars

El fenomen de masses dels teen noir. Guanyadora d’un gran número de premis com Teen Choice Awards, Young Hollywood Aawards o TV Guide Awards, va causar un gran rebombori entre el públic adolescent (i sovint, no tant adolescent) i la crítica. En aquest cas se’ns presenta un grup de 5 amigues: Spencer Hastings (Troian Bellisario), Hanna Marin (Ashley Benson), Aria Montgomery (Lucy Hale), Emily Fields (Shay Mitchell) i Alison DiLaurentis (Sasha Pieterse). Mentre les 5 noies gaudeixen d’una festa de pijames “a l’americana”, l’Alison, la líder del grupet, desapareix. Un any més tard de l’esdeveniment les 4 amigues s’han distanciat, però es veuen forçades a reunir-se en el moment que apareix el cos de la desapareguda acompanyat d’us missatges anònims que comencen a rebre les noies i que diu saber tots els secrets. El firmant: A. Aquest o aquesta farà tot el possible per manipular al màxim les noies amb xantatges obscurs. L’acció de la història va acompanyada de tot un seguit de relacions amoroses que les noies mantenen amb altres personatges. Anades i vingudes que paral·leles a tots els crims que es viuen creen altres històries. Amb un total de 7 temporades i 160 episodis, la sèrie es va emetre entre els anys 2011 i 2017.

Ravenswood

Com a spin off de Pretty Little Liars i amb un caire força més paranormal, la ABC Family va decidir rodar aquesta sèrie d’una sola temporada i 10 capítols (ja que no es va renovar). Diu la llegenda que una maledicció mortal cau sobre els habitants de Ravenwood. És en aquest context on la curiositat de 5 adolescents fa que les seves vides es creuin i comencin a investigar l’amenaça de la seva ciutat abans que sigui massa tard. La sèrie la protagonitza en Caleb (Tyler Blackburn), el qual també apareix a Pretty Little Liars coma la parella de la Hannah. No obstant això, la sèrie no va tenir una bona acollida i es va cancel·la en finalitzar la primera temporada.

Twisted

- Advertisement -

De nou, ABC Family va tornar a apostar per un teen noi. Aquesta vegada Danny Desay (Avan Jogia), de setze anys, torna a la seva ciutat natal provinent d’un correccional de menors, on hi ha estat internat durant 5 anys, després d’haver matat la seva tieta fent servir una corda de saltar. Però la tornada no serà gens dolça, ja que se’l culparà d’un altre assassinat, aaquesta vegada el d’una companya de l’escola. Juntament amb les seves dues amigues de la infància, en Danny haurà d’intentar esclarir la veritat i exculpar-se a si mateix. Seguint el mateix patró que les predecessores, aquesta sèrie es desenvolupa al llarg d’una trama criminal principal, però sempre envoltada d’altres trames més romàntiques (i possiblement hormonades).

13 reasons why

13 reasons why va ser el fenomen serièfil (adolescent i no tan adolescent) d’enguany, i una de les segones temporades més esperades d’aquest any que ve. Clay Jensen (Dylan Minette), un estudiant de 17 anys torna a casa per trobar-se un paquet amb cassets gravats per la Hannah Baker, la seva companya de classe qui es va suïcidar. 13 cassets, 13 raons per les quals la Hannah va prendre la crua decisió d’acabar amb la seva vida. Cada raó, involucra una o més persones de l’entorn escolar de la noia. La sèrie desenvolupa diferents subtrames i es mou a través del present, on la Hannah ja no hi és, i els diferents flashbacks que evoquen les cintes de casset.

Riverdale

L’última tendència serièfila adolescent actual ha estat Riverdale. Una sèrie basada en el còmic Archie creat per John L. Goldwater. Riverdale és una petita ciutat americana que acaba de viure una tragèdia. Un dels seus habitants, estudiant de l’escola de Riverdale i fill de la família més influent, Jason Blossom, ha desaparegut. Tot i que d’entrada sembla que ha estat una desaparició voluntària, això desencadenarà tot un seguit de fets que destaparan els secrets d’una ciutat força podrida. El protagonistes són quatre adolescents de l’institut que adoptaran el paper de detectius Archie Andrews (KJ Apa), Jughead (Cole Sprouse), Betty Cooper (Lili Reinhart) i Veronica Lodge (Camila Mendes).

- Advertisement -
Article anteriorSports Wars
Article següentQui té el poder ho controla tot
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents