Pel·lícules de metges i virus inspirades en llibres de Robin Cook

- Advertisement -

Al món de la literatura mèdica hi ha molts autors destacats per la seva capacitat narrativa a l’hora de plasmar històries amb un contingut científic acurat i, a la vegada, capaç de captar l’atenció d’un públic no especificat al sector que és capaç de comprendre el quid de la qüestió.

Un d’aquests experts en la matèria és Robin Cook, un metge i novel·lista nord-americà que escriu sobre medicina i temes que afecten la salut pública, combinats amb thriller. Els seus llibres han venut més de 100 milions de còpies a tot el món i molts han estat en el llistat de supervendes.

- Advertisement -

A més, és un dels autors més prolífics, ja que des de l’any 1972 ha tret gairebé una novel·la per any. Aquestes han creat una controvèrsia nacional, ja que toquen temes com la donació d’òrgans, enginyeria genètica, reproducció assistida, fecundació in vitro, negligència mèdica, turisme de salut o trasplantaments; temes de molta proximitat que afecten d’una manera o altra la població pel seu caràcter ètic, com qüestionar la investigació amb cèl·lules mare.

- Advertisement -
Robin Cook

Molts han apostat per traslladar a la gran o petita pantalla la seva obra, amb adaptacions que, per desgràcia, no han anat gaire enllà, en especial, pel baix pressupost amb el qual comptaven; tot i que el seu contingut és excel·lent i aporta molts valors i detalls sobre aquest nínxol científic. A continuació, us deixo una selecció d’algunes de les adaptacions que s’han realitzat fins ara:

Coma (Michael Crichton, 1978)

El també escriptor Michael Crichton (Jurassic Park o sèrie Urgències) va portar al cinema la primera gran novel·la i la més famosa del metge escrita el 1977 que va comptar amb la participació de Michael Douglas, Genevieve Bujold i Richard Widmark. La història se centra en un hospital de Boston on els pacients són assassinats per comercialitzar amb els seus òrgans. Una jove resident decideix investigar els estranys casos de persones joves i sanes que, en sotmetre’s a cirurgies menors, entren en coma.

Aquí apareixen els experiments mèdics i les consideracions ètiques i morals sobre el procés científic, temes molt freqüents posteriorment a la seva bibliografia. També es va desenvolupar una minisèrie basada en la mateixa novel·la.

Coma (Michael Crichton, 1978)

Sphinx (Franklin J. Schaffner, 1981)

Es tracta d’una aventura de Robin Cook ambientada a Egipte. Escrita el 1979, té Lesley-Anne Down, Frank Langella i John Gielgud com a protagonistes. Explica com una jove arqueòloga està passant les vacances al Caire quan de cop i volta presencia un assassinat a una botiga d’antiguitats i, al mateix temps, els assassins roben una estàtua de gran valor. La noia ràpidament arriba a la conclusió que algú està saquejant una tomba egípcia, l’existència de la qual ningú coneix i decideix trobar-la amb els seus mitjans.

Sphinx (Franklin J. Schaffner, 1981)

Harmful Intent (John Patterson, 1993)

Aquest és un telefilm adaptat de la novel·la Intenció Criminal escrita el 1990 i interpretada per Tim Matheson, Emma Samms i Robert Pastorelli. És una història d’intriga en la qual un metge és acusat de matar una dona després d’administrar-li una dosi excessiva d’anestèsia.

Harmful Intent (John Patterson, 1993)

Mortal Fear (Larry Shaw, 1994)

Joanna Kerns i Gregory Harrison protagonitzen aquesta adaptació de Tractament Letal, que narra la història d’un hospital amb un preocupant nombre de pacients morts.

Una brillant científica troba un enllaç ocult que pot salvar milions de vides, però de cop uns pinxos tenen al seu poder la mateixa informació, la qual cosa posa en perill la vida de les persones. La doctora Jennifer Kessler lluitarà a contrarellotge per trobar la veritat en un estrany món d’intriga, passió i polèmics secrets mèdics.

Mortal Fear (Larry Shaw, 1994)

Formula for Death – Virus (Armand Mastroianni, 1995)

Es tracta d’un altre telefilm adaptat del llibre Contagio, un dels més famosos de Robin Cook. És protagonitzat per Nicollette Sheridan i William Devane. Se centra en un virus africà que causa el terror als EUA. Un brot víric es propaga en un hospital a Los Angeles. Per descobrir-ne l’origen el Centre per al Control de Malalties envia una doctora per investigar. En principi, els símptomes no coincideixen amb cap dels virus coneguts.

- Advertisement -
Formula for Death – Virus (Armand Mastroianni, 1995)

Terminal (Larry Elikann, 1996)

Pel·lícula per a televisió que adapta el llibre Terminal del 1993. És un thriller mèdic amb Doug Savant, Nia Peeples i Michael Ironside com a protagonistes de l’elenc. Un jove estudiant de medicina aconsegueix una beca a l’hospital Forbes de Phoenix, Arizona, un dels més prestigiosos del país, conegut pels seus avanços en la cura contra el càncer. De cop, una infermera és brutalment assassinada i comença una investigació que conduirà a un final sorprenent.

Terminal (Larry Elikann, 1996)

Invasion (Armand Mastroianni, 1997)

Després de Virus el director Matroianni va tornar a adaptar una de les novel·les d’en Cook, en aquesta ocasió va ser Invasion (1997). Es tracta d’una minisèrie de televisió protagonitzada per Kim Cattrall i Luke Perry. És una història d’invasió alienígena on un grup d’extraterrestres envien un virus a la Terra per mitjà d’uns meteorits, amb la idea de transformar els humans en extraterrestres i conquerir el planeta. Un grup d’homes no contagiats, lluitaran per frenar aquesta invasió.

Invasion
Invasion (Armand Mastroianni, 1997)

Acceptable Risk (William A. Graham, 2001)

Un home que es troba al punt de mira de les darreres controvèrsies dins el camp de la medicina, haurà d’enfrontar-se amb un dels temes més polèmics de la nostra època: els canvis de personalitat derivats de les drogues i la complexa qüestió moral que això provoca. Chad Lowe, Kelly Rutherford i Sean Patrick Flannery encapçalen l’elenc d’aquest film inspirat en la novel·la del 1995 sota el mateix títol.

Acceptable Risk (William A. Graham, 2001)
- Advertisement -
Ylenia Cañadas
Ylenia Cañadashttp://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents