Els fans de Philip Pullman, un dels autors de literatura fantàstica més reconeguts del segle XX, gràcies, sobretot a la seva trilogia La Matèria Fosca, formada per Llums del Nord, La Daga i El Llargavistes d’Ambre, estan d’enhorabona, ja que HBO, en coproducció amb la BBC, estan adaptant novament la seva obra, ara en format sèrie, després del fracàs de la pel·lícula La Brúixola Daurada, dirigida per Chris Weitz el 2007.
La pel·lícula protagonitzada per Nicole Kidman i Daniel Craig, si hagués funcionat, havia de ser la primera part del tríptic de Pullman i competir directament amb una altra saga literària, també dins el gènere fantàstic, escrita, en aquest cas, per C.S. Lewis, com és Les Cròniques de Nàrnia, que va tenir més o menys fortuna en el seu trasllat al cinema amb tres pel·lícules, El Lleó, la Bruixa i l’Armari, El Príncep Caspian i La Travessia del Navegant de l’Alba, ja que l’obra completa consta de set llibres en total.
La rivalitat entre els lectors defensors i detractors de l’obra de Pullman i Lewis ja forma part de la història de la literatura fantàstica a causa dels seus postulats entrelínies a favor de l’ateisme i el cristianisme, respectivament. HBO s’ha volgut allunyar d’aquesta polèmica i ha optat per una adaptació més neutra, que ha fet que els fans més acèrrims de Pullman, de moment, no estiguin massa satisfets amb la sèrie. Això, juntament amb certes llicències en el guió, com el tractament que s’està fent dels daimonis, la manifestació física en forma d’animal de l’ànima dels éssers humans, i que juguen un paper fonamental en l’obra.
No obstant això, el gran públic, allunyat d’aquestes qüestions per als més puristes, pot gaudir d’un producte audiovisual d’alta qualitat, que ha tingut cura de tots i cada un dels detalls, pel que fa a disseny de producció i efectes especials, i compta amb un planter d’actors més que solvent, amb la jove Dafne Keen al capdavant, i James McAvoy o Ruth Wilson, com a secundaris estrella.
Els que vau veure la pel·lícula en el seu dia sabreu que la història té lloc en un univers paral·lel, i està protagonitzada per Lyra Belacqua, una orfe rebel que viu al Jordan College d’Oxford, i que és adoptada per la misteriosa Senyora Coulter, per protegir-la d’un possible segrest, després de la desaparició del seu millor amic. La curiositat de la nena farà que descobreixi que la seva mentora no és el que sembla i això la porti a viure diverses aventures, al costat de nous aliats, els giptans, i fugint de vells enemics, el Magisteri.
L’obra de Pullman, tot i estar dirigida a un públic juvenil, es caracteritza per la seva complexitat en la història, amb múltiples trames i personatges. L’error principal de la pel·lícula va ser voler resumir tot el primer volum de la trilogia en dues hores. En teoria, la sèrie no té el problema del temps i podrà desenvolupar més àmpliament tots els arcs argumentals, oferint així un producte final que pugui satisfer a tots els públics, siguin fans o no de l’obra de Pullman. De moment, ja s’ha confirmat una segona temporada amb vuit episodis més. El temps i els capítols ho diran…
Veredicte
Agradarà: als amants de la fantasia i d’universos alternatius seriòfils.
No agradarà: als que busquin una fidel adaptació de l’obra de Philip Pullman, ja que acabaran dient “em va agradar més el llibre”.
Enganxòmetre: 6