‘Joc de trons’: diari d’un rodatge màgic al Maresme

- Advertisement -

La sisena temporada de Joc de trons està tenint un seguiment especial a Catalunya. Una de les sèries amb més seguidors, més pressupost i més seguides arreu del món s’ha rodat parcialment a les nostres comarques. Concretament al Gironès i el Maresme. S’ha parlat força dels càstings i de les filigranes que va haver de fer la ciutat de Girona per adaptar-se al desitjos d’HBO. Però tot allò que envolta el rodatge a Canet de Mar s’ha mantingut més en secret. Això és així perquè el Castell de Santa Florentina és de propietat privada i quan HBO es va interessar en aquesta localització no va ni tan sols comentar-ho a l’ajuntament.

Olga Pallès, gestora del Castell explica que degut a que la finca està anunciada en diversos webs de localitzacions per rodatges un dia van rebre la trucada màgica. “Primer no ens van dir que eren HBO. Volien informació i poc a poc van anar dient que era un un rodatge gran i finalment ens van comunicar que era Joc de trons. Ens vam endur una grata sorpresa…” Quan l’Olga diu un rodatge gran vol dir que per rodar escassos minuts del sisè capítol de la sisena temporada es van mobilitzar 250 persones durant 15 dies.

- Advertisement -

- Advertisement -

La notícia ha estat un revulsiu per aquest municipi. Una prova va ser la Festa de Trons que finals d’abril van organitzar i on, entre d’altres activitats es van fer visites guiades al castell i tota la ciutat va voler ser Westeros per un dia. De fet el castell és la casa Tarly a la sèrie, la residència on viuen els pares de Samwell Tarly i que esdevé l’escenari d’un sopar molt i molt tens pel jove membre de la Guàrdia de la nit i la seva nova família. El castell va haver d’adaptar la seva decoració modernista per acollir la teòrica austeritat que requeria House Tarly. La construcció, restaurada per Lluís Domènech i Montaner està considerada bé cultural d’interès nacional. Entre d’altres retocs, es va haver de cobrir tota la llar de foc, treure els quadres i omplir el menjador principal d’espelmes. També van tapar els vitralls i retirar o amagar qualsevol rastre del modernisme com es pot veure en les següents imatges.

L'escut de la Casa Tarly tapa els vitralls
L’escut de la Casa Tarly tapa els vitralls

El rodatge modifica la fesomia del menjador
El rodatge modifica la fesomia del menjador

 

Malgrat aquest canvis es va triar aquest emplaçament en gran part perquè durant el rodatge no es van haver de fer gran modificacions a l’exterior del castell. La pedra blanca i l’escalinata d’accés a les dependències principals van ser els elements clau que van enamorar HBO i van fer decantar la balança cap a Canet de Mar.

IMG_8085

IMG_8099

Westeros al Maresme

Durant els quinze dies que HBO va estar gravant a Canet l’accés al castell va estar vigiladíssim i ni tan sols el personal de l’ajuntament va poder-hi accedir. No es permetia que els extres es fessin fotos i tothom qui entrava al castell havia de tenir una acreditació especial. En realitat no va suposar un problema pel municipi ja que el castell es troba als afores de la ciutat, mig amagat, i només s’hi pot accedir per un petit carrer sense asfaltar. Malgrat tot, el secretisme va rodejar el rodatge molt abans que comencessin a gravar. Només tres membres de l’equip de govern de Canet sabien el que passaria i van haver de mossegar-se la llengua amb i no dir absolutament res ni als altres regidors ni a la seva pròpia família per no posar en perill el rodatge. La regidora de promoció econòmica Coia Tenas explica en aquest clip la dificultat d’amagar un fet tan rellevant per al municipi.

- Advertisement -

La casa Rússia 

Anem un moment enrere en el temps… La història de com Joc de trons ha arribat a Catalunya comença amb Fresco Film Services, l’empresa que ja va ser la responsable que la sèries rodés altres escenes de temporades anteriors a diverses localitzacions de l’Estat espanyol. Fa més de dos anys, al març del 2014, Fresco es va posar en contacte amb els propietaris del castell. La finca va ser adquirida mesos abans per un grup d’inversors russos que prefereixen mantenir-se en l’anonimat. Malgrat això hem aconseguit parlar amb Nikita Rodomanov, un representant dels propietaris que assegura que la intenció dels nous amos és donar a Santa Florentina un ús turístic. “L’objectiu a llarg termini és és convertir-lo en un hotel i restaurant però mentre no tinguem tota la documentació i permisos en regla lloguem l’espai per bodes, esdeveniments diversos i també per rodatges”. També s’hi fan regularment visites guiades que degut al rodatge de Joc de trons han augmentat espectacularment.

Imatges inèdites del rodatge de 'Joc de trons' a Canet
Imatges inèdites del rodatge de ‘Joc de trons’ a Canet

 

Romadonov explica que, de fet, la gravació en si només va durar dos dies però que per la preparació i la recollida la presencia de Joc de trons al Castell va ser de dues setmanes i que a més es va allargar més del previst per culpa de la pluja. “Quan es van posar en contacte amb nosaltres ens van demanar que no diguéssim res a ningú. Va ser després quan, ja amb el suport de l’ajuntament vam fer el possible per adequar el lloc i l’entorn”, diu Romadonov. Algunes de les mesures de seguretat van ser tallar l’accés al camí que porta al castell i habilitat un aparcament especial pels tràilers de material i càtering. La propietat del castell ja es va acostumant al rodatges… El proper cop que podrem veure el Castell  de Santa Florentina serà a la pel·lícula Jo, Ramon Llull que TV3 estrenarà el proper 10 de setembre. Mentrestant si vols sentir-te com Samwell Tarly entrant a casa seva només cal que facis un cop d’ull a aquest vídeo… Ah. i no et perdis la carta d’agraïment que el mateix Sam va deixar al castell que va ser casa seva durant un parell de setmanes.

IMG_8082 (1)

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents