Sabem que de catàlegs de distraccions n’hem vist de cap i de cap per avall aquests dies. Resulta que en plena era de la tecnologia, l’ésser humà té més por a l’avorriment que mai. El reguitzell de llistes i propostes ha incrementat exponencialment al llarg dels últims dies. Ara tenim llistes interminables de sèries per mirar, de pel·lícules i llibres per devorar, de cançons per cantar al balcó, de concerts en streaming i d’una gran quantitat de propostes culturals i esportives més. La quarantena l’haurem de fer durar dos mesos per atrapar totes les propostes. Ara bé, jo no volia pas venir a queixar-me de saturació cultural. De cultura mai n’hi ha prou i sempre és benvinguda. Però amb tant de Netflix i HBO no deixem mai lloc per l’audiovisual en català. Així que aquesta llista va pel català. En un principi la volia dedicar a un públic infantil i juvenil, però m’he adonat que moltes de les sèries que llisto a continuació a mi encara m’agrada i no crec que passi per adolescent, ara ja. Així que, aquesta és una llista per a tothom!
Les tres bessones
Entrem a la plataforma de Youtube per veure què ens ofereix en llengua catalana, ja que de moment les grans plataformes com Netflix o HBO no tenen el català en gran consideració. Si deixem a banda totes les propostes musicals com El pot petit o altre grups d’animació musical infantil, ens trobem amb sèries tant agradables i divertides com Les tres bessones. La creació de Roser Capdevila i Valls forma part de la infància de molta gent del nostra país i ho segueix fent. Les aventures de l’Helena, l’Anna i la Teresa per combatre els càstigs de la Bruixa Avorrida en la gran quantitat d’aventures clàssiques que viuen no són només distretes sinó que permeten fer un viatge per la literatura popular i clàssica universal.
Tintín
Seguim amb en Tintín, el periodista belga creació de l’artista també belga Hergé acompanyat sempre del seu inseparable gos Milú, viuran mil i una aventures arreu del món amb personatges tan carismàtics com els germans Dupond i Dupont, el professor Tornassol i el capità Haddock juntament amb aquell reguitzell de paraules malsonants de la nostra llengua.
https://www.youtube.com/watch?v=XfmPNPwgInM&list=PLOqZGUwBhJXdeGBAivWUUPp97ozFbHqTL&index=2
Els Barrufets
Us prometo que barrufareu una estona barrufafantàstica amb els aventures de Els Barrufets. Un altre belga, Pierre Culliford “Peyo”, és el culpable de més diversió. “A l’altra banda del món és on viuen contents els Barrufets…”. Les aventures d’aquestes criatures diminutes i blaves que viuen dins de bolets enmig del bosc us faran riure i plorar alhora. Els seus enemics, en Gargamel i el seu gat l’Asrael els faran viure aventures constants, tants als Barrufets com a vosaltres.
Astèrix
Sé que sempre queda molt malament que sigui el periodista el que opini, però no ho puc evitar. L’Astèrix i l’Obèlix, ja des de ben petita, em tenien el cor ben robat. Encara tot sovint necessito revisitar les seves aventures (i encara més des que he sabut que l’any 2017 ells ja es van enfrontar al Coronavirus a Astèrix a Itàlia, irònicament). Però les aventures dels gals creades pels francesos Albert Uderzo i René Goscinny encara estan a l’ordre del dia i asseguren una bones riallades.
https://www.youtube.com/watch?v=x0EC5gU2PfA&list=PLOqZGUwBhJXdF6qaXYl3-dXj6GkC9kOJz&index=4
10 +2
També és un molt bon moment per repassar les matemàtiques, i no es podria fer de cap altra millor manera que no sigui amb 10+2. El professor Aristòtil i el seu deixeble, l’Infinit, tenen la missió d’ensenyar i aprendre les meravelles d’aquest món a una classe d’alumnes molt particulars. La producció catalana va ser un gran èxit, molt especialment la cançó inicial. La recordeu?
Mic
Seguint amb produccions catalanes, i segurament un xic més actual hi tenim en Mic. Un fenomen de masses. I ho sabreu d’allò més bé si teniu nens d’entre 0 i 5 anys. En Mic i els seus amics, en Cincsegons, el Cargol i la Mosca viuen tot un seguit d’aventures quotidianes que sorprenen els més petits de la casa, però a la vegada van aprenent una mica de tot.
Ranma ½
I parlant de sèries esbojarrades, prepareu-vos per veure Ramna ½. Es tracta d’una sèrie en què un noi que practica arts marcials es converteix en noia cada vegada que cau a l’aigua freda, i en noi de nou amb el contacte amb l’aigua calenta. Si això hi sumem el fet que el comprometen contra la seva voluntat amb una noia a qui tampoc li fa gens de gràcia la situació, la dosi de bon humor està ben servida.
https://www.youtube.com/watch?v=1bO3xo6NfFE
Confinats
I, finalment, una mica més a l’ordre del dia del que està passant, hi tenim una sèrie destinada a un públic adolescent. És una sèrie creada per adolescents i parla sobre el confinament que estem vivint. Confinats és una sèrie feta per Adolescents icat sobre com viuen unes quantes persones aquests dies de confinament. Des d’anècdotes fins a confessions i altres trames que es viu des de dins de casa a diferents llocs del món. Si sou adolescents i esteu confinats és possible que us hi veieu d’allò més reflectits.
Lucky Luke
Que preferiu una bona dosi de trets a l’oest? Doncs cap problema. En Lucky Luke té el secret per atrapar la gent. Morris, pseudònim de Maurice de Bevere, un altre belga, va crear aquest defensor de la llei a l’oest, qui amb el seus dos fidels amics, el gos Rantamplan i el cavall Jolly Jumper perseguirà nit i dia els germans Dalton. Una bona dosi de trets i duels empolsegats segur que us alegra el dia.
https://www.youtube.com/watch?list=PLOqZGUwBhJXctEhWoJad1hBKWu5iObLCE&v=4JOZCkX99-8&feature=emb_logo
Va doncs, ara sí que ja no teniu cap mena d’excusa per no consumir diversió en català i a més, gratuïta.