Feliç dia de l’Orgull Friqui!

- Advertisement -

Cada 25 de maig té lloc un esdeveniment que només un sector de la societat coneix i celebra: El Dia de l’Orgull Friqui! Com que per a molts és una celebració poc habitual us explicarem amb més detall de què es tracta i què vol dir.

Però què és un friqui?

Un terme molt comú per a molts, als que els agrada que se’ls anomeni així, tot i que altres utilitzen la paraula com a insult i desprestigi. Friqui deriva de l’anglès freak: estrany, extravagant o estrafolari i  fa referència al conjunt d’aficions, comportaments o vestuaris poc habituals, tot i que ha anat evolucionant i avui en dia es considera qualsevol vessant com a tal. El que es va iniciar per denominar la gent que col·leccionava còmics, pel·lícules, jugava a jocs de cartes o videojocs, entre d’altres, ara també es fa servir per als que estan amb el mòbil tot el dia enganxats, els que col·leccionen peces de roba o els agrada qualsevol cosa en concret fora de l’habitual.

- Advertisement -

Normalment, un friqui està interessat en la informàtica, electrònica, ciència, filatèlia, videojocs, pel·lícules, llibres o sèries de gènere (ciència ficció, fantasia i/o terror), animació japonesa, etc. Entre els friquis hi ha tendència a agrupar-se els que tenen afinitat per les mateixes coses i sovint en comparteixen més d’una. Hi ha certa tendència a considerar que són persones introvertides, que els costa relacionar-se amb la societat, però tot són estereotips i prejudicis, ja que, potser en un inici, gairebé la majoria ho eren, però amb el pas del temps s’ha demostrat que hi ha molta varietat i cada persona té una personalitat que no té a veure amb tenir una afició o altra.

- Advertisement -

Una de les sèries que més reflexa el que és ser un friqui és The Big Bang Theory, on tots els personatges es dediquen a la ciència, són introvertits amb les dones i tenen aficions poc habituals, però (com a la vida real) van evolucionant.

big bang theory friki

Quins tipus de friqui existeixen?

Del terme friqui en deriva el geek, que seria l’aficionat en informàtica i tecnologia en general, tot i que correctament faria referència a la fascinació per una àrea d’un interès molt específic. En canvi, el nerd seria l’expert en informàtica i tecnologia, amb una intel·ligència per sobre de l’habitual en el sector. Ambdós termes són complementaris i no s’exclouen, a més, solen causar confusió a l’hora de fer-se servir.

A més, es troben altres termes exclusius per als seguidors d’una branca en concret com són els gamers, per definir els aficionats i jugadors habituals als videojocs, o els otakus, que serien el conjunt d’aficionats al manga o anime (vessants de la cultura japonesa).

Potser encara el terme no es coneixia, però quan va sorgir el film Jurassic Park, el personatge de Dennis Nedri va ser un dels primers nerds que van sortir per pantalla (el qual va ser devorat per un Dilophosaurus i no precisament pel seu friquisme). Tot i que no és el primer ni l’últim, ja que també el Dr. Slump, Clark Kent (Superman), Peter Parker (Spiderman), Velma (Scooby-Doo), Martin Prince (The Simpsons) o el Professor Frink (Futurama), en serien exemples.

jurassic park nerd

Com va començar a celebrar-se aquest dia?

Aquesta tradició es va oficialitzar tot just fa 10 anys, quan un grup de gent que escrivia en un fòrum en línia sobre Univers Marvel va començar a discutir que calia un nom per identificar els aficionats per a les mateixes coses, ja que dins la subcultura popular (còmics, ciència ficció, terror, etc.) no hi havia res que els definís com a grup. El terme friqui ja es feia servir, però amb l’enfocament negatiu, així doncs el webmaster, anomenat Senyor Buebo, va decidir crear la primera pàgina web oficial del Dia de l’Orgull friqui, amb la primera declaració al blog El Lado Oscuro el dia 22 de febrer del 2006. A causa d’una sèrie d’inconvenients el projecte va trigar una mica a començar però al cap d’un mes ja van esdevenir la primera de la llista al buscador Google.

Fins a arribar a la data escollida com l’oficial, l’esdeveniment que s’havia organitzat a Madrid va anar promocionant-se en altres webs i mitjans de comunicació com El País i El Mundo. El dia 25 de maig va arribar i va ser tot un èxit: una manifestació pacífica a favor dels friquis on va desfilar la Legió 501 i Darth Vader i un Pac-Man humà que era l’únic previst, però es fan reunir més de 500 persones des d’aficionats a l’anime fins a seguidors del Pressing Catch.

- Advertisement -

La plaça de Callao a Madrid va ser l’escollida perquè s’havia rodat l’escena més important del film El dia de la Bèstia d’Àlex de la Iglesia. El moviment es va anar difonent per internet i dos anys més tard va creuar l’oceà i arribar als EUA i Mèxic, i l’any següent a Canadà. A més, a Logronyo han establert la Setmana friqui de Logronyo des del 2009. A més, aquest dia s’organitzen diverses activitats, descomptes en botigues especialitzades i tenen lloc alguns sortejos i concursos.

pacman disfressa

Però per què un 25 de maig?

Aquest dia curiosament coincideixen vàries coses del sector. Ja que just un 25 de maig de 1977 es va estrenar Star Wars: Episode IV – A New Hope de George Lucas, una de les pel·lícules més carismàtiques i que ha despertat més passions dins el sector i fora.

A més, també es celebra el Dia de la Tovallola, en honor a Douglas Adams, l’autor del llibre Guia de l’Autoestopista Galàctic, publicat al 1979 i que va arribar al cinema al 2005, barrejant la ciència ficció i la comèdia sota la direcció de Garth Jennings . Aquest dia tothom ha de sortir de casa amb una tovallola a l’espatlla, ja que segons s’explica al llibre és un dels objectes més útils que hi poden haver. Per això es rendeix homenatge al seu escriptor que va morir al 2001 i tots els fans surten de casa amb una tovallola.

Guia-del-autoestopista-galactico-001

I ja per rematar la jornada, coincideix amb el dia de la rebel·lió a Treacle Mine Road, un carrer conegut pels fans de la Saga Mundodisco d’en Terry Pratchett, que figura dins una saga de novel·les on surt La Guàrdia Nocturna, dintre de Mundodisco.

En definitiva és un dia de celebració per a molts, però de la mateixa manera que passa amb altres celebracions populars com Sant Jordi, el Dia dels Enamorats o qualsevol altre, també són considerats estereotips erronis i un és friqui tot l’any, no cal un dia per demostrar-ho, igual que no cal un dia per fer un regal obligatori.

Cal destacar que el moviment friqui també va servir per ajudar o col·laborar amb els necessitats i aquestes accions poden fer canviar el punt de vista de molta gent que encara considera l’afició com si  es tractés d’una monstruositat. Sense anar més lluny, a l’Hospitalet, hi va haver membres d’Star Wars Catalunya disfressats de populars personatges de la saga amb la intenció de recollir qualsevol producte de material escolar per ajudar els nens hospitalitzats a suportar les hores que hi passen ingressats. Una bona iniciativa de col·laboració, ja que els que van dur algun quadern, retoladors, contes, etc. van poder fer-se una fotografia amb els personatges.

Collage Star Wars catalunya

A més, l’empresa Correos ha entrat en col·laboració amb Disney i aquesta saga gal·làctica i ha tret al mercat una col·lecció de segells amb els personatges principals en una edició que commemora el 40a aniversari en una edició limitada a 300.000 unitats. Només es poden comprar en algunes oficines a un preu de 5 euros cada pack i també hi haurà disponibles unes targetes prepagament amb la imatge d’en Darth Vader i Yoda, així com sobres i embalatges d’una galàxia molt llunyana. Les oficines principals es vestiran de celebració i seran decorades amb detalls de naus.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents