“Triem films que representen el bo i millor del cinema independent de terror”

- Advertisement -

Marc Carreté és director, guionista i productor de cinema i co-director del Sant Cugat Fantàstic que demà dóna el tret de sortida a la segona edició d’aquest festival de cinema internacional fantàstic i de terror. Durant quatre dies es podran veure un total de 19 films i 19 curtmetratges, que conformen una mostra de què ha passat al món des d’una perspectiva cinematogràfica.

Preparats per aquesta segona edició del festival?

- Advertisement -

Sí, preparats, i tant. Ens fa molta il·lusió, val a dir que no és fàcil preparar un esdeveniment així amb les limitacions d’un pressupost i d’un equip, per coherència petit, però tenim tots els continguts aquí, tenim el programa tancat i, ho tenim tot apunt. Estem disposats i preparats per començar.

- Advertisement -

Quines són les principals diferències amb la primera edició?

Hem intentat fer un pas endavant a nivell de continguts, tenim 5 pel·lícules més. L’any passat n’eren 14 i aquest any són 19, d’aquestes, 9 estaran a secció oficial de competició i d’aquestes, dues són premières espanyoles. L’any passat ens vam fixar com a objectiu tenir una prèmier espanyola i al final en tenim dues: Idila i Awaiting. El festival també guanya un dia més, aquest any comencem dijous amb la sessió inaugural amb el curtmetratge Behind i la pel·lícula Awaiting. I una novetat més, que a mi em fa especial il·lusió, que és que el dia de la cercavila zombi, després tindrem un concert de Motorzombis que seria un dels dos grups espanyols de psychobilly més reconeguts i que han tocat diverses vegades a la Zombie Walk de Sitges.

Perquè un festival de fantasia i terror?

En el meu cas és patològic, és una malaltia com una altra (riu). Als que ens agrada el gènere, el cinema de gènere de terror és una cosa que portem a dins i que no podem evitar. Ja dic és pràcticament additiu i, en aquest sentit amb el JR ens vam conèixer precisament quan jo vaig presentar el meu primer curt a Sitges l’any 2011, perquè ell va venir a cobrir la notícia, l’any següent jo vaig repetir amb un segon curt i ell també hi era i amb Asmodexia, ja vam establir una col·laboració. Ens hem conegut amb cinema fantàstic i de terror, ell potser és més de fantàstic, en el sentit de ciència-ficció i no tan estrictament de terror i, jo sóc monotema: terror.

Quina relació hi ha amb el festival de Sitges? És un referent?

Pels que som d’aquí, de la Península en general i que ens agrada el cinema de terror, Sitges és el referent absolut. No tan sols a Espanya, sinó que també de tot el món, si no és el Festival de cinema fantàstic i de terror més important del món, és un dels tres primers. Sitges és u, pels que fem cinema l’Olimp dels déus i dos, pels que ens agrada el cinema, també. Després, hi ha altres festivals, com el nostre que ens podem considerar com els fills petits. És el nostre mirall, en el sentit que allà passen totes les coses que ens agraden, no ens ho prenem com una competència directa. Allà es passen al voltant de 200 pel·lícules…

Però hi ha una pretensió d’arribar al nivell de Sitges?

- Advertisement -

Fan falta molts anys, tinguem present que Sitges l’any que ve farà 50 anys i es necessita el suport de moltes entitats i molts ingredients perquè surti bé. Volem arribar a ser el Festival de Sitges? No. Volem consolidar-nos com a festival? Sí. Volem créixer, fer-nos grans i consolidar-nos com és el cas del Festival de Molins de Rei i d’altres festivals com Cryptshow que és un festival amb un pressupost molt petit però consolidat. Sant Cugat Fantàstic forma part del TAC, que és una associació de festivals, Terror Arreu de Catalunya, en el qual ens hi hem incorporat aquest any i nosaltres volem formar part d’aquesta gran família del terror a Catalunya. I Sitges, és el pare de tots nosaltres.

Festivals cine terror i fantàstic

Què ofereix una ciutat com Sant Cugat a un festival com aquest?

Sant Cugat ens ofereix unes condicions òptimes per fer el festival. La col·laboració de l’Ajuntament, Cinesa, Teatre-Auditori, ens dóna la possibilitat d’exhibir les pel·lícules en unes condicions immillorables, que és fantàstic tant pel públic com pels autors i és una cosa que crec que és molt important. Després ens ofereix unes instal·lacions al voltant de les sales Cinesa, on fer les activitats paral·leles també en molt bones condicions, com és el Cafè-Auditori i al voltant hi tenim tota la part de restauració i d’oci de la ciutat. És un gran lloc on fer un festival de cinema.

Sota quin criteri féu la selecció dels projectes que es veuran?

La selecció de les pel·lícules la fem el JR Armadàs, un col·laborador nostre de molta confiança que és el Juan Antonio Barnes de Terror Weekend i jo mateix. El que mirem de fer és un recull de pel·lícules que representin el bo i millor del cinema independent de terror a nivell internacional. Pel·lícules que hagin cridat l’atenció per diferents motius i que creiem que poden ser interessants per un públic que segurament li seria impossible veure-les si no fos perquè s’exhibeixen en el nostre festival o en d’altres com el nostre. En aquest cas, com he dit abans, n’hi ha dues que són premières absolutes. Hi ha perles com Baskin o Deathgasm que són pel·lícules que recomano fins a la sacietat que vegin els amants del gènere.

Dins d’aquesta selecció de 19 llargmetratges i curts, què ens espera?

Una mica de tot. Amb els curts sempre ens agrada destacar i representar el talent nacional. Tenim una marató de curts catalans perquè directors joves tinguin l’oportunitat que la seva feina es vegi en bones condicions, veurem el bo i millor dels curtmetratges catalans. Quant a pel·lícules, una mica de tot. Tenim producte no recomanat per sensibilitats molt fines com és el cas de Baskin, que és una pel·lícula per gent experimentada en el terror, no portem la família a veure-la per favor (riu). Tenim terror de comèdia, gore i divertit com és el cas de Deathgasm, tenim perles com Idila que és première absoluta a Espanya o, Awaiting que és més un thriller que no purament terror. Tenim una pel·lícula de cinema català que està fora de competició que veurem el diumenge que es diu Tercer Grado, una pel·lícula molt interessant i molt recomanable que s’ha vist molt poc en les nostres sales. En definitiva, tenim varietat, una mica per tots els gustos, de tots els subgèneres dins del gènere terror.

St. Cugat fantàstic

La dona apareix com a leiv motiv d’aquesta edició. Hi ha massa masclisme a la indústria cinematogràfica?

És un tema molt delicat, segur que n’hi ha, és indiscutible que n’hi ha. De totes maneres, jo prefereixo veure el got mig ple. Fa uns dies quan fèiem la roda de premsa de presentació i vaig dir que, vist des de la producció, que és des d’on jo el conec, a casa nostra el cinema no és un negoci d’homes. Hi ha moltes dones treballant a la indústria del cinema, en un rodatge hi ha molts perfils professionals on hi ha dones treballant, des d’una directora d’art a una cap d’elèctrics, hi ha dones a tots els esglaons. La dona és molt activa en el món del cinema a casa nostra, i jo prefereixo quedar-me amb això.

I de quina manera la veurem representada en el festival?

Veurem la dona representada en el cinema en el sentit que hi ha pel·lícules on la dona hi té un paper destacat.

És el 30è aniversari de la mítica sèrie Bola de Drac i el festival en farà un homenatge. En què es basarà?

Es podran veure dues pel·lícules en sessió matinal, molt recomanables per a tota la família. També veurem l’estrena, en première internacional, d’un documental precisament sobre tota la repercussió que va tenir Bola de Drac en el seu moment i tindrem una exposició on hi haurà físics, tots els còmics de la col·lecció, que es podran tocar i estaran exposats a disposició de tota la gent que hi passi.

Quin és l’objectiu d’aquesta segona edició del Sant Cugat Fantàstic?

Realment el que ens agradaria a nosaltres i, és un dels reptes més grans que teníem, és que l’esdeveniment tingués prou repercussió a la ciutat perquè la gent sabés què està passant dins dels Cinesa. Que la gent sabés que hi ha un contingut excel·lent programat, a un preu realment accessible, perquè l’entrada per una sola sessió són 4€ i això inclou un curt i un llarg i, bonnus per tot el festival que són 25€. És una possibilitat de veure cine de qualitat a un preu molt baix i en molt bones condicions i, a més a més, ho vestim amb una sèrie d’activitats paral·leles que val la pena assistir-hi. Per exemple divendres hi ha una xerrada molt interessant amb el doctor Bernat Tiffon, que és un psiquiatre forense, sobre assassins en sèrie i la maldat de les persones i, és una xerrada molt recomanable. Per últim, m’agradaria convidar la gent a què participi, a la cercavila zombie poden venir els nens a maquillar-se, el concert de Motorzombis serà molt divertit i, qui vingui s’ho passarà molt bé.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents