El dissabte 29 d’octubre, els cinemes Aribau de Barcelona acolliran l’estrena del documental No callarem, centrat en els casos de repressió contra la llibertat d’expressió dels joves músics Valtònyc, Pablo Hasel i Elgio.
Dirigit per Claudia Arribas, Violeta Octavio i Carlos Juan Martínez, el film forma part de la secció oficial nacional de l’In-Edit, que se celebra a Barcelona del 27 d’octubre al 6 de novembre.
No callarem mostra les vides de Valtònyc, Pablo Hasel i Elgio, el seu dia a dia en l’actualitat, i inclou l’única entrevista que s’ha pogut fer a Pablo Hasel des de la presó. Tots tres comparteixen una història de vida similar: des de ben petits va créixer en ells una necessitat per denunciar injustícies i fer visibles els abusos i violències exercides per l’estat, les forces policials i, en especial, la Corona espanyola, a través de la música rap.
El document aborda tant des d’una perspectiva personal com artística les experiències que han portat als tres rapers a convertir-se en represaliats polítics, així com en les conseqüències que té la repressió a les seves vides.
No callarem va rebre un impuls important gràcies a una campanya de Verkami que va aconseguir recollir 89.000 euros que s’han dedicat a la producció i difusió de la pel·lícula.
Banda sonora inèdita
Al documental, tres cantants conversen amb els tres represaliats: Yolanda Sey, Ana Tijoux i Bittah (Tribade) versionen lletres dels rapers i també en creen de noves en cançons inspirades en ells, cadascuna amb el seu toc personal, creant així una banda sonora única i genuïna per al film. També s’hi sumen amb cançons creades per a l’ocasió Sra. Tomasa, Irene Reig, Las Bajas Pasiones, Mateu Matas ‘Xurí’, Za! i un monòleg d’Albert Pla.
Les noves versions de les lletres condemnades interpretades per diferents artistes representen un acte de solidaritat entre persones claus en l’escena musical actual i els tres rapers.
Els fets
Elgio i els onze membres de La Insurgencia van ser condemnats el juny del 2020 a sis mesos de presó que no hauran de complir a condició que no els sumin noves condemnes que ascendeixin a un total de dos anys i un dia.
La justícia belga rebutja l’extradició de Josep Valtònyc el maig de 2022 tot i que Espanya demana al raper un total de deu anys i mig de presó per injúries a la corona, amenaces i enaltiment del terrorisme. Ha rebut més de 500 amenaces de mort que l’obliguen a canviar de domicili recurrentment.
En el moment de l’entrevista al documental, Pablo Hasel complia condemna de dos anys i un mes de presó. El juliol de 2022 es va elevar a un total de set anys i mig de presó de ferm. La mare de Hasel té un procés penal obert per manifestar-se en favor del seu fill, igual que molts altres membres del seu entorn proper i grup de suport.