spot_img
spot_img

‘El minuto heroico’: el relat d’unes vivències silenciades

- Advertisement -

El Serielizados Fest 2024 va acollir la premiere la docusèrie El minuto heroico: Yo también dejé el Opus Dei. Ara, des del 7 de febrer ja es pot gaudir de tot el producte a la plataforma Max. 

- Advertisement -

Un projecte necessari i interessant

Aquest projecte documental va ser presentat en exclusiva durant el festival i, a banda de poder gaudir del primer dels quatre capítols que el componen, vam poder assistir a un col·loqui entre la seva creadora i directora Mònica Terribas i l’actriu Claudia Traisac, moderat pel periodista Roger Escapa. Un col·loqui a través del qual vam poder conèixer més detalls sobre aquest projecte tan necessari i interessant.

- Advertisement -
El Minuto Heróico
L’actriu Claudia Traisac i la periodista Mònica Terribas a la presentació de ‘El minuto heroico’ (Foto: Andrea Horas).

Produïda per The Mediapro Studio, la docusèrie reconstrueix, a través dels testimonis directes de tretze dones, la realitat interna de l’Opus Dei, una institució envoltada de secretisme i controvèrsia. El projecte consta de quatre episodis de 50 minuts en què s’explora l’experiència d’aquestes dones provinents de diversos països i contextos, sense vincles entre elles, que han viscut de primera mà les dinàmiques coercitives de l’Opus Dei. Aquestes tretze dones són les autèntiques protagonistes del documental, i a través dels seus testimonis es revela el dolorós procés d’haver format part d’una institució que, durant anys, ha exercit un control psicològic i emocional sobre les seves vides.

El primer episodi, estrenat en primícia al Serielizados Fest, no només dona veu a les víctimes de l’Opus Dei, sinó que també contrasta els seus testimonis amb les opinions de professionals com psicòlegs, advocats i altres experts en la matèria. Això permet contextualitzar les experiències viscudes per les dones, oferint una visió més completa sobre les dinàmiques de captació i funcionament d’aquesta organització religiosa. Unes dinàmiques que cal posar sobre la taula, ja que, tot i tractar-se d’una institució de la qual tots n’hem sentit parlar i haver rebut crítiques des dels anys setanta per les seves pràctiques sectàries, encara avui dia manté una certa opacitat en l’àmbit social.

La reconstrucció d’unes vides marcades

Un dels elements narratius més destacats de la sèrie és la participació de l’actriu Claudia Traisac, qui recrea les experiències de les protagonistes a partir dels seus testimonis compartits. Aquestes seqüències, dirigides per la cineasta Laura Sisteró, serviran de fil conductor per a cada episodi, aportant una dimensió ficcionada que complementa el relat documental.

el-minuto-heroico

A través d’una realització precisa i emotiva, Sisteró aconsegueix transmetre la intensitat de les experiències viscudes per aquestes dones, fent que l’espectador pugui empatitzar amb la seva lluita interna. Aquestes recreacions són essencials per capturar la complexitat emocional i psicològica que comporta sortir d’una organització amb tant poder sobre els seus membres.

Una mirada al futur de la docusèrie

Cal fer especial esment també a la reconstrucció visual d’aquesta sèrie, que trenca amb la fredor que a vegades poden tenir els documentals tradicionals, aportant una sensibilitat especial que busca no només informar, sinó també commoure i conscienciar l’audiència. Els plans detallats, la subtilesa en la direcció artística i la interpretació emocional de Claudia Traisac són elements claus per crear una atmosfera immersiva que convida a reflexionar sobre el cost personal de pertànyer a institucions com l’Opus Dei.

El minuto heroico: Yo también dejé el Opus Dei és, sens dubte, una docusèrie necessària per donar visibilitat a aquelles experiències sovint silenciades, i Serielizados Fest ha estat l’escenari perfecte per fer-ne la seva preestrena. El debat posterior amb Mònica Terribas i Claudia Traisac va reafirmar la importància de trencar els tabús que encara envolten aquesta organització religiosa, i va generar un intercanvi d’idees enriquidor entre els assistents.

Amb el seu enfocament valent i rigorós, el documental ofereix una oportunitat única per entendre la dimensió personal i psicològica de les dones que han viscut dins l’Opus Dei, i és una peça clau per continuar desvelant la veritable naturalesa d’aquesta institució, un tema que continuarà generant debat quan s’estreni oficialment a principis de 2025.

- Advertisement -
Andrea Horas
Andrea Horas
Historiadora de l’Art especialitzada en art modern amb un màster en Periodisme i Comunicació Cultural i un altre en Estudis Avançats en Història de l’Art. Ha treballat a museus i editorials generant i divulgant contingut cultural. És una amant del cinema. El seu lloc preferit de Barcelona on (re)descobrir petites i grans obres del setè art és la Filmoteca de Catalunya, un tresor al mig del Raval.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents