El documental social triomfa al Lychee Film Festival

- Advertisement -

Després de vuit dies de cine i més de 20 projeccions en fins a cinc emplaçaments diferents, el Lychee Film Festival ha abaixat la persiana. Ho ha fet amb una gala de lliurament de premis als Cinemes Texas on s’ha posat de manifest que el gènere documental ha estat el gran guanyador de la primera edició del primer festival del país dedicat exclusivament al cine xinès.

El Premi de la crítica ha estat pel film Still Tomorrow (摇摇晃晃的人间), un documental del director Fan Jian sobre la poeta amb paràlisis cerebral Yu Xinhua que barreja feminisme, conflicte social i esperit de superació. El cinèfil, a banda de ser el mitjà oficial del certamen, ha estat l’encarregat d’organitzar el Premi de la crítica que s’ha lliurat aquest divendres 22. En aquest jurat hem estat molt ben acompanyats per Cine de PatioL’escribaMA Confidential.

- Advertisement -

- Advertisement -

El jurat ha premiat aquesta pel·lícula per “la inclusió de la poesia al món del cinema a través de la visió única de la poeta Yu Xinhua i pel retrat d’un entorn de patriarcat enfront el seu caràcter revolucionari”. El film narra el contrast entre l’èxit de les lletres de l’autora a la societat xinesa amb el seu entorn familiar hostil per culpa d’un marit que no li vol concedir el divorci i uns pares que no l’ajuden gaire en aquest sentit. El premi del Lychee Film Festival se suma a una llarga llista de seleccions en festivals internacionals dedicats al documental i el guardó que va rebre a l’Amsterdam International Documentary Film Festival com a Millor Pel·lícula.

El veredicte del públic, com dèiem, també ha posat el focus en el documental premiant China’s Van Gogh’s dels directors Yu Haibo, Kiki Tianqi Yu. Aquesta cinta narra la vida laboral d’un taller de Dafen, una petita vila prop de la ciutat cantonesa de Shenzhen, on gran part de la seva població es dedica a confeccionar pintures a l’oli per vendre-les a la resta del món. El documental se centra en l’entorn d’una família que fa més de 20 anys que pinten quadres de Van Gogh i viatgen per primer cop als Països Baixos per conèixer de primera mà l’obra de l’artista al qual han estat “imitant” tota la seva vida”.  

Una pota oberta a Orient

El primer certamen dedicat íntegrament al cinema xinès deixa un balanç positiu segons els seus organitzadors que ja pensen en una segona edició. Per completar la llista de premis s’ha atorgat un guardó a la contribució artística al director Xu Haofeng, convidat d’honor del Lychee Film Festival, al qual se li ha dedicat una retrospectiva de la seva filmografia centrada en el gènere Wu Xia.

Xu Hao Feng

El cineasta ha agraït la possibilitat de mostrar la seva particular visió de les arts marcials a Barcelona. “És una oportunitat genial per mi de poder ensenyar els meus tres films i poder explicar una imatge de la Xina i una estètica del cine que tinc moltes ganes que arribi a tot el món”. Xu ha estat present durant tot el festival des que va presentar el film inaugural The Master (师父) fins la gala final del lliurament de premis que ha posat punt i final al certamen.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents