El cine negre català que veurem el 2017

- Advertisement -

Fa uns mesos vam publicar un article sobre alguns projectes de terror català que estaven a punt d’aterrar a les nostres pantalles. No cal ser lector d’El cinèfil per saber que des de fa anys aquest gènere gaudeix no només d’una molt bona salut sinó d’una molt bona reputació a casa nostra i sobretot a fora. Avui, però, no parlarem del tot de terror. Veurem projectes de cine de noir que arribaran el 2017 amb ganes i potencial per donar molt que parlar. El gènere negre català està vivint un boom en el camp de la literatura. A banda de nous autors i nous festivals, l’assassinat, el policia, la investigació criminals o la reflexió sobre els delictes s’estan (per fi) valorant com a alta literatura… Potser caldria fer aquest pas també al cinema. Així que tot seguit presentarem cinc títols que aterren aviat amb l’objectiu de fer-vos creure que a Catalunya podem matar tan bé com a qualsevol altre lloc.

Callback de Carles Torras

Que aquest és un film a tenir en compte no només ho diem aquí… La cinta va guanyar els premis a la Millor Pel·lícula i Millor Actor (Martín Bacigalupo) al Festival de Màlaga i ha continuat acumulant guardons en diversos festivals on ha s’ha presentat. L’argument gira al voltant d’un home solitari amb una merda de feina a Nova York que somia en ser actor de doblatge. Els seus deliris de grandesa i la seva curiosa personalitat el portaran per un camí perillós… Sobretot quan decideix acollir a casa seva una noia a través d’un portal de coachsurfing.

- Advertisement -

callback-tren-1

- Advertisement -

Durant la presentació de la pel·lícula al Festival Vilassar de Noir el director Carles Torras va definir-la com “una pel·lícula molt negre tant per la trama com pel seu particular sentit de l’humor”. I sens dubte el film és una espècie de Taxi Driver del segle XXI amb l’abassegadora presència constant de Martín Bacigalupo que porta amb destresa i sense complexos el pes de la pel·lícula.

Estrena: 20 de gener de 2017

Doctrina de Joan Frank Charansonnet

Durant els darrers mesos hem parlat molt de Pàtria però el director Joan Frank Charansonnet té un nou projecte sota el braç amb un rerefons molt negre i una forta crítica social d’acompanyament. La trama de Doctrina gira al voltant d’un violador i assassí en sèrie, que porta vint anys a la presó i que surt en llibertat gràcies a l’anul·lació de la doctrina Parot. La seva sobtada sortida al carrer no agradarà a tothom… Serà que a ningú vol viure en un poble on hi ha un criminal per molt que hagi pagat el seu deute amb la societat. El film està protagonitzat per  Jordi Reverte i Efrén Casas en el paper del adult i jove violador respectivament acompanyats de Dani Bernabé, Alba López , Montse Ribadellas i Susanna Plana entre d’altres.

doctrina

Doctrina. El pecat original i la reinserció és un thriller social dividit en dues parts. La primera part (el pecat original) és un viatge al passat del reclús on es veurà per dins la ment d’un violador i assassí en sèrie. La segona part (la reinserció) ensenya la vida dels habitants d’un petit poble de la Costa Brava on el protagonista ha decidit traslladar-se. La polèmica i el rebuig es palpen a l’ambient.

El film encara no té data prevista d’estrena però és podrà veure per primer cop com a pel·lícula de cloenda del Clicle Preestrena Catalana organitzat per El cinèfil en col·laboració amb els Cinemes Girona. El passi tindrà lloc el divendres 13 de gener a les 20h.

Preestrena: 13 de gener

Contratiempo de Oriol Paulo

Un cadàver a la Vall de Núria i totes les pistes apunten una única persona. Adrián Doria (Mario Casas) un empresari jove i guapo es desperta al costat del cos de la seva amant i és acusat d’assassinat. Per defensar-se contracta els serveis de Virginia Goodman (Ana Wagener), la millor preparadora de testimonis del país. L’objectiu és trobar el dubte raonable que eviti la presó de l’acusat.

- Advertisement -

contratiempo-foto-5

Francesc Orella i José Coronado i Barbara Lennie completen el repartiment d’aquest film del director d’El cuerpo que promet tornar-nos a submergir en una atmosfera de misteri, tensió i personatges d’aquells que no són el que semblen. El film s’ha rodat en localitzacions properes com Barcelona, el parc Audiovisual de Terrassa i la Vall de Núria i també a Biscaia. Contratiempo és el segon film d’Oriol Paolo que també va ser guionista de Los ojos de Julia i de la sèrie de TV3 Nit i dia.

Estrena: 6 de gener de 2017

Pet de Carles Torrens

Mal rotllo garantit. La barreja entre la solitud i una feina avorrida farà que el protagonista d’aquest film segresti una excompanya d’escola i la converteixi en la seva mascota (Pet en anglès) particular. El director Carles Torrens, guanyador del premi Cine365 del Festival Sitges, ha convertit el guardó en un suculent llargmetratge que va guanyar el premi al millor guió a la darrera edició del certamen. La pel·lícula és un psicothriller que amaga una fosca història d’amor que examina fins on podem portar certes obsessions insanes.

pet-movie

El film està protagonitzada per l’exhobbit i coprotagonisya de Lost Dominic Monaghan a qui vam entrevistar per parlar d’aquest projecte fa uns mesos. Pet agradarà molt als seguidors del gènere negre més macabre per la seva capacitat d’examinar les ments malaltes dels protagonistes. Personalitats torçades exposades de manera crua i visceral en pantalla gran.

Estrena: data per confirmar

Sant Martí de David Ruiz i Albert València

David Ruiz i Albert València, es defineixen a ells mateixos com a “curtmetratgistes nostàlgics del cinema més grunge i gamberro de gènere dels 70 i 80″.  El seu film Sant Martí, un slasher sumat a una road movie amb pinzellades còmiques i mala llet. Segons David Ruiz “és una pel·lícula a mig camí entre el terror rural i la comèdia negra amb reminiscències de grans clàssics del terror i la sèrie B com La matança de Texas o The hills have eyes“.

pel-licula-sant-marti

L’argument gira al voltant de dos nois hippies que agafen un parell de noies fent autostop i tots plegats tenen la intenció de passar-ho d’allò més bé en un d’aquests festivals estivals de música que hi ha per Catalunya. Una parada tècnica per fer nit al poble de Sant Martí no acabarà de sortir com els protagonistes esperen. El director explica que “els personatges es veuran implicats de manera inesperada en uns successos que els portaran al límit. El film s’estrenarà durant el primer semestre del 2017 en una data encara indeterminada.

Estrena: data per confirmar

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents