El cementiri de Sad Hill torna a la gran pantalla

- Advertisement -

Han transcorregut 50 anys des del rodatge del magistral western Il buono, il brutto, il cattivo, el film de l’italià Sergio Leone amb Clint Eastwood, Lee Van Cleef i Eli Wallach, com a protagonistes. Poca gent sap que dels 161 minuts, 60 van tenir lloc a Burgos, on es van rodar escenes del camp de presoners, la batalla del pont i el duel final al cementiri de Sad Hill, a la vall d’Arlanza, pertanyent al municipi de Santo Domingo de Silos.

A l’octubre s’estrenarà un documental dirigit per Guillermo de Oliveira que documenta aquest gesta, i explicarà i reconstruirà la famosa necròpolis que va comptar amb més de 4.500 tombes de les quals se n’han reconstruït unes 2.500, així com l’estructura original. El film, que ja s’ha estrenat a nivell internacional, ha comptat amb la participació del mateix Clint Eastwood i Ennio Morricone, així com coneguts fans de la cinta original com Álex de la Iglesia o el cantant de Metallica, James Hetfield; ambdós tenen una tomba amb els seus noms en aquest cementiri fictici.

- Advertisement -

- Advertisement -

Des de fa uns anys, un grup de voluntaris s’ha proposat que tothom conegui aquest lloc i han convertit un terreny abandonat en un lloc de peregrinació per als cinèfils. L’associació va iniciar les tasques de recuperació al 2015, quan van descobrir que tenien tant a prop un tros de la història del cinema, van netejar el terreny que havia quedat abandonat i van lluitar per obtenir els permisos per començar amb la reconstrucció del cementiri tal com va sortir al film. Al principi, ningú els feia gaire atenció, les autoritats no volien escoltar i els veïns del poble ho comentaven als bars amb cert escepticisme. Però a base de perseverança i treball dur van aconseguir contagiar la seva passió pel projecte i 3 anys més tard han aixecat més de 2.500 tombes, gràcies als apadrinaments que han fet persones de tot el món; ja que per 15 euros qualsevol pot tenir la seva pròpia tomba al Cementeri de Sad Hill, amb el nom que es desitgi i formar part així d’aquesta història.  

A més, es donen a conèixer detalls anecdòtics sobre el rodatge original com soldats de l’exèrcit actuant com a extres o un pont que es va construir específicament pel film que va ser volat pels aires quan la càmera encara està apagada. La intenció és apropar-nos a una història de perseverança i persecució d’un somni que va més enllà del mateix llargmetratge. Aquest increïble viatge a la història del cinema es podrà gaudir el proper mes al Festival de Sitges dins la Secció Oficial, mentre que a les sales arribarà el proper 19 d’octubre.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents