TV3 i Catalunya Ràdio demanen 50 milions al Govern

- Advertisement -

Els mitjans públics estan infrafinançats. Aquest és el missatge que ha volgut transmetre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a la sessió de la Comissió de Control de l’actuació de la Corporació al Parlament de Catalunya.  La nova presidenta de l’ens, Rosa Romà, ha comparegut a petició pròpia al Parlament per explicar de primera mà els reptes transformacionals que el nou Consell de Govern està portant a terme a la Corporació per afrontar “reptes cabdals”. Cal recordar que tot just s’ha iniciat el procés per renovar la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio i que, per primer cop, aquesta elecció serà feta via concurs públic. En relació als nous vents que bufen en aquests organisme Romà ha fet una petició urgent de 50 milions d’euros per garantir la programació i la inversió tècnica i tecnològica necessària per sostenir el servei públic audiovisual.

El director de TV3 es triarà per concurs públic

- Advertisement -

 

- Advertisement -

La CCMA, ha explicat Romà, s’ha d’adaptar i evolucionar per continuar oferint un servei públic de qualitat i referència per a la ciutadania, però primer “ha d’afrontar amb urgència la contractació i producció dels continguts i serveis: “L’adaptació i la transformació de l’empresa ja ha començat, però cal abordar la inversió en continguts i tecnologia imprescindible, a través del finançament necessari per aquest any i amb un nou Contracte programa”. En l’àmbit del finançament, la presidenta de la CCMA ha donat amb preocupació el detall de la situació pressupostària: “Amb les despeses recurrents i els contractes compromesos per l’anterior Consell, el pressupost disponible a data d’avui és pràcticament nul. Mentre la CCMA ha estat treballant amb una previsió de l’avantprojecte de pressupost que preveia unes aportacions de 292,5 milions, la Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 contempla una aportació de gairebé 50 milions menys (243,5)”.

Segons ella, la situació és d’insuficiència pressupostària quan falta contractar la programació del quart trimestre de l’any i la majoria de les inversions inajornables estan pendents: “Els recursos destinats a la creació i distribució de continguts i públics estratègics és insuficient i el pressupost disponible és pràcticament nul”.

Un finançament que sempre es queda curt

Més enllà de la urgència pressupostària d’aquest any, Romà ha incidit en la necessitat d’acabar “amb l’infrafinançament crònic de la CCMA i equiparar el finançament, en tot el possible, a la resta de televisions i ràdios europees”. Només d’aquesta manera es podran abordar amb èxit l’impuls de l’oferta infantil o bé la inversió en eines, canals i plataformes digitals per garantir l’accés a continguts en català d’una manera competitiva. En concret, Romà ha detallat que la CCMA ha patit, des del 2010, una davallada de 142 milions en els recursos disponibles. 78 milions (més de la meitat) corresponen a la rebaixa de l’aportació pública.

Una de les conseqüències de la retallada ha estat que la capacitat d’inversió en producció externa ha caigut dràsticament: gairebé un 70% els últims 12 anys. Romà ha volgut posar en context europeu la inversió pública als prestadors de servei públic audiovisual: “A Catalunya, el cost per habitant anual se situa al voltant dels 31 euros, mentre que la mitjana europea és de 50 euros, i si es compara amb prestadors de ràdio i televisió en territoris d’una dimensió i població semblants a la nostra, el cost puja fins als 55 euros, segons va recollir el Llibre Blanc de l’Audiovisual”.

Pel que fa a la profunda reorganització de la CCMA, Romà l’ha qualificat de procés “essencial i urgent”, i ha explicat que tots els passos s’estan implantant a partir del debat i el consens al Consell de Govern amb l’objectiu d’una “refundació” que impulsa el mandat del nou Consell de Govern.

Nova programació

En la primera compareixença de Sigfrid Gras davant la Comissió de Control, com a director en funcions de TV3, ha manifestat la voluntat de continuar amb l’estratègia de fer especials temàtics: “Vam veure que a vegades no aprofitàvem prou determinats temes i constatant que l’audiència ens segueix i que ens permet transversalitat entre els diferents departaments de TV3, hem volgut continuar i potenciar aquesta línia.” Ha posat com a exemple la nit temàtica al voltant de la figura d’Àngel Casas i ha anunciat que ja se n’estan preparant d’altres, com la de “l’aniversari dels atemptats del 17 d’agost, un especial al voltant de La Trinca o un altre sobre Joan Manuel Serrat quan acabi la gira.”

Gras també ha avançat la programació d’estiu: “Allargarem ‘Eufòria’ amb estratègia multiplataforma a través del Twitch; tindrem ‘A dues veus’, ‘Joc de cartes estiu’, la sèrie de tarda ‘El paradís de les senyores’; estrenes com ‘Quanta guerra’, un programa nou en què investiguem on han mort els avis de persones conegudes com Andreu Buenafuente; ‘La gran vetllada’, on proposem als participants l’organització d’un esdeveniment a casa…” I s’ha mostrat molt satisfet d’anunciar que a la tarda hi haurà un “Tot es mou” d’estiu, que “permetrà, després de la duresa de la pandèmia, compartir amb els espectadors la recuperació dels estius. Volem reflectir-ho, estar més vius”. I ha reblat: “L’agost passat vam ser líders i aquest ho volem tornar a ser.”

 

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents