Teatralitat en fotos… de monstres del cinema

- Advertisement -

En el passat 49è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya vaig poder moderar la presentació del darrer llibre de Guillem Medina, amb el suggeridor títol Fotografiando los monstruos. Un recorrido en imágenes por las criaturas del terror. Fer una presentació d’un llibre és quasi un acte heroic en un país on l’índex de lectura és baix si considerem els estudis mitjans de la població, però si el llibre és de Guillem Medina la presentació té encara més valor per tractar-se d’un dels grans cronistes de la cultura popular, publicant a la darrera dècada llibres sobre joguines (30 centímetros (…o menos), 50 años de muñecos de acción articulados), nines i retallables (Muñecas recortables de pel·lícula i Dollywood. ¿qué hace una muñeca como tú en una película como esta? ), cromos (Lo tengo repe), sèries clàssiques de televisió (¿Quien mato a J.R.? Personajes de tv que cambiaron nuestras vidas i ¿Quien mato a Laura Palmer? Personajes de televisión que nunca olvidaremos, Entre Falconetti y Kunta Kinte Grandes relatos y series míticas), sèries clàssiques d’animació (Abuelito dime tú. Los dibujos animados de nuestra niñez i (Mi mono Amedio y yo. Más series de nuestra niñez) i música (Generacion tocata: la musica pop de los 70 y 80 i The walkman is dead. toda la música pop de los 90).

diapositiva2

- Advertisement -

Aquest cop la presentació del llibre es va fer en el marc del festival de Sitges i en mig d’una gran tempesta, una escenografia que s’esqueia molt amb el tema escollit per l’autor: fotografiar models i actors caracteritzats dels monstres clàssics del cinema. Medina, periodista i fotògraf professional, retrata més de seixanta personatges, començant pel monstre de Frankestein i seguint per tot l’univers dels vampirs (Dràcula amb Van Helsing, Mina Murray, Lucy Westenra i Renfield), l’home llop o la mòmia, entre d’altres. També hi ha lloc per la literatura fantàstica com l’home invisible o el Dr. Moreau de H.G.Wells, Dorian Gray d’Oscar Wilde, el doctor Jekyll i Mr Hyde de Robert Louis Stevenson o els psicòpates sorgits de la ment d’Stephen King.

- Advertisement -

El llibre compleix també una tasca de divulgació explicant l’origen dels personatges i la seva representació al cinema i la televisió, amb una filmografia completa i l’acompanyament d’una galeria de fotografies i pòsters de les pel·lícules, algunes tant conegudes pels aficionats al fantàstic com La mosca, La matanza de Texas, Halloween, Viernes 13 o The ring.

No es ben bé un llibre de fotografia ni només un llibre de cinema (segurament tot un mal de cap per als llibreters que dubtin en quina secció col·locar-ho). Els models i actors escollits són amateurs, la qual cosa dona força versemblança a la representació del personatges, destacant el vestuari i maquillatge (realitzat pel mateix fotògraf), i tenint cura de l’expressió, la posició del cos i de les mans per remarcar la teatralitat de la instantània, amb una il·luminació que potencia les faccions i la intensitat, fugint de decorats que puguin distreure l’atenció de la mirada del monstre representat.

diapositiva1

La frugalitat de l’instant és suficient per retenir l’essència del monstre observat reconstruït en un efímer escenari. Fotografia i cinema agermanats en un original treball de divulgació dels personatges fantàstics que ens han fet passar por, abans ara i sempre. Fotos i cinema per veure, gaudir… i llegir.

- Advertisement -
Jordi Ojedahttps://comiccienciatecnologia.blogspot.com/
Jordi Ojeda és professor del Tecnocampus (Universitat Pompeu Fabra) on dirigeix un projecte de divulgació de la ciència i la tecnologia emprant els còmics, el cinema fantàstic i la literatura de ciència ficció. És autor de diferents conferències, llibres, capítols de llibre, articles i exposicions, entre les que es pot destacar l’exposició 'Robots en la seva tinta' organitzada pel Saló Internacional del Còmic de Barcelona. També ha estat jurat del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i és un habitual entre el públic (o els conferenciants) en altres festivals i salons dedicats al cinema o els còmics. És autor del llibre 'Robots de Cine. De María a Alita', publicat per Diábolo Ediciones.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents