Sitges 2016: més català, més convidats i més indústria

- Advertisement -

Aquesta divendres 7 d’octubre comença el 49è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i tot està preparat per a rebre milers d’espectadors i desenes de convidats il·lustres del gènere fantàstic. Aquest dilluns 3 el conseller de Cultura, Santi Vila, ha acompanyat el director del certamen, Àngel Sala i l’alcalde de Sitges a la presentació del festival i han posat sobre la taules tots els noms, xifres i presències destacades de l’esdeveniment cinematogràfic més important del país.

- Advertisement -

Les personalitats convidades enguany són d’allò més variades i mediàtiques i van des de llegendes del fantàstic fins a els directors emergents més reivindicats. Així trobem figures com Christopher Walken, Max Von Sydow, Paul Schrader, Rob Zombie, Walter Koenig, Nicolas Winding Refn, Miguel Ángel Vivas, Takashi Miike, Bruce Campbell, Dolph Lundgren, Barbara Crampton, Terele Pávez, Mateo Gil, Nacho Vigalondo, Dante Lam o Rodrigo Sorogoyen, entre molts altres altres. Mario Casas també serà present a Sitges com a guanyador del Premi Bacardí Sitges a l’Esperit Indomable. Es tracta d’un reconeixement a la trajectòria professional de l’actor, que ha protagonitzat films de gènere com Las brujas de Zugarramurdi (Álex de la Iglesia) o El Bar, que estrenarà properament de la mà del mateix director.

Més llengua catalana i més projecció internacional

- Advertisement -

Una de les novetats importants respecte l’edició de l’any passat és el considerable augment de films que arribaran subtitulats en llengua catalana. Concretament s’ha triplicat la xifra de films que també podrem “llegir” un 60% de pel·lícules subtitulades en català (101 dels 172 llargmetratges). Aquest ha estat precisament un dels aspectes destacats a la roda de premsa de presentació on Santi Vila també ha anunciat que la Generalitat ha augmentat un 16% la seva aportació econòmica al festival fins a arribar als 700.000 euros. També l’ajuntament de Sitges ha incrementat un 16% la seva inversió fins els 328.000 euros. Segons Vila “Sitges és una referència obligatòria i com a Govern ens interessa també des del punt de vista econòmic i empresarial”. El conseller de Cultura ha reivindicat que aprofitant el 50è aniversari que se celebrarà l’any que ve “l’objectiu és que també sigui una cita obligatòria a l’exterior”.

fullsizerender-92

El director del festival, Àngel Sala, ha volgut destacar l’alta qualitat dels títols catalans que es veuran a Sitges (un total de 10) així com la presència de talent català que triomfa més enllà de les nostres fronteres. En aquest sentit ha posat en valor que directors de casa com J. A. Bayona (A monster calls) o Carles Torrens (Pet) arribin a Sitges amb projectes nascuts internacionalment. Sala també ha subratllat que, com és habitual, hi ha una gran varietat de propostes i temàtiques dins el gènere. “Tenim grans autor com Terrence Malick o Werner Herzog i troballes que us animo a descobrir”. Per això  ha fet una crida a investigar nous directors i directores que, assegura, són cada cop més nombroses al gènere fantàstic.

La indústria ens ve a veure

Segons s’explica en un comunicat aquest any, el certamen  impulsa i acull diverses iniciatives relacionades amb els diferents agents del sector: inversors, institucions, agents professionals, etc. En aquesta línia, l’Industry Meeting Point  abraça diverses iniciatives dirigides a la indústria per aprofitar el networking natural que genera el propi Festival. També repeteix el Sitges Pitchbox, que va néixer l’any passat com una eina per oferir l’oportunitat a produccions de llargmetratge de gènere.

pitxing

També arriba la segona edició el programa de mentoring empresarial coorganitzat entre la PAC i Nivell 10 (Ajuntament de Sitges), Producers meet Producers (PMP). Aquesta iniciativa reuneix un grup de deu productors júniors amb els seus homòlegs sènior, els quals es comprometen a realitzar un seguiment dels seus inicis en el sector durant tot un any. Paral·lelament es torna a convocar la Blood Red Carpet, un programa de promoció del jove talent d’actors i directors novells: tres actors, tres actrius i tres directors amb projecció internacional, seleccionats per un jurat integrat per l’Acadèmia del Cinema Català, l’Associació Catalana d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Televisió de Catalunya i professionals del sector.

Una altra novetat de la present edició és el llançament de la guia pràctica Perdre la por a invertir en cinema, realitzada pel Festival amb el suport de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges. La guia compta amb la col·laboració de sis prestigiosos assessors fiscals, que destaquen en petits articles les bondats de la inversió en producció cinematogràfica.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents