Pilots d’avions, herois de còmics

- Advertisement -

El 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona tindrà com a eix temàtic l’aeronàutica en el còmic. En Carles Santamaria, director del saló, i jo mateix som els comissaris de l’exposició “Còmics en vol” que farà un recorregut per diferents títols de la historieta amb els pilots i els avions com a protagonistes. Amb aquest motiu dedicaré diversos articles a pel·lícules d’avions, i per començar aquest primer està dedicat a una selecció de pel·lícules basades en personatges de còmic.

Una de les sagues més longeves i irregulars del segle XX han estat els Blackhawks, o Escuadró Blackhawk, uns combatents de la segona guerra mundial dels quals se’n van fer un sèrie de televisió i un serial de ràdio, a més d’aparicions en diferents produccions. El primer número de còmic es va publicar a la revista mensual de Quality Comics en Militar Comics # 1, a l’agost del 1941 creat per Will Eisner, Chuck Cuidera i Bob Powell, passant els drets a DC diverses dècades després. Va viure un gran rellançament quan el guionista i dibuixant Howard Chaykin recuperava i actualitzava les aventures de l’esquadró en una capçalera pròpia publicada en una minisèrie durant els anys 1987 i 1988, i després d’un intent fallit el 1982 quan el guionista Mark Evanier i el dibuixant Dan Spiegle es feien amb la saga després que Spielberg anunciés l’adaptació al cinema, cosa que no es va arribar a produir mai.

- Advertisement -

- Advertisement -

El serial de televisió Blackhawk: Fearless Champion of Freedom (1952) estava protagonitzat per Kirk Alyn, que ja havia adaptat un altre personatge de còmic, ni més ni menys que el Superman del 1948. Finalment es van produir quinze episodis llastats pel baix pressupost de la sèrie. Els personatges acabarien apareixent diversos cops com a secundaris en pel·lícules d’animació de DC.

Però els grans personatges del còmic i l’aviació són sens dubte Terry Lee i Steve Canyon a EUA, tots dos de Milton Cannif, i a Europa Buck Danny i Michael Tanguy. Terry Lee (protagonista de Terry and the pirates) i Buck Danny no tenen adaptació al cinema o la televisió.

Steve Canyon és un dels gran personatges de la historieta del segle XX. Creat i realitzat per Milton Caniff, es va publicar en forma de tira de diari entre el 1947 i 1988, coincidint amb la mort de l’autor (tota l’obra l’està recopilant en castellà l’editorial Kraken). Canyon era un personatge de la seva època, un pilot militar que s’ha de readaptar als nous temps, i que per la seva extensió en el temps acabaria participant en la guerra de Corea als anys cinquanta i en molts altres conflictes. En el zenit de la seva popularitat es va produir la sèrie de televisió The Fight (1958-1960), de la qual se’n farien trenta-nou episodis en un total de tres temporades. Per cert, interpretat per Dean Fredericks, amb una fisonomia que sorprenia per la seva semblança al còmic original en el qual es basava.

En resposta a l’èxit del còmic Buck Dany, escrit per Jean-Michel Charlier, dibuixat per Víctor Hubinon i publicat a la revista Spirou, el 1959 en el primer número i en la primera pàgina de la revista Pilote apareixen les aventures de Michel Tanguy i Laverdure (Les Aventures de Tanguy et Laverdure), escrita de nou per Jean-Michel Charlier (que més tard seria el guionista de Blueberry i Jim Cutlass, entre d’altres) i pel dibuixant Albert Uderzo (que segur que reconeixeu per ser el dibuixant d’Astèrix). Des de fa diversos anys l’editorial Ponent Mon està publicant en llengua castellana els integrals dels dos personatges.

La popularitat de Tanguy i Laverdure és tal que han tingut la seva pròpia sèrie (en dues èpoques diferents) i una adaptació al cinema. Anem a pams: la primera sèrie de televisió és Les chevaliers du ciel (1967-1970), tres temporades de tretze episodis cadascuna. Encara es podrien veure dues temporades més uns quants anys després a Les nouveaux chevaliers du ciel (1988-1991), amb només deu episodis en total.

Però segur que recordareu la pel·lícula Héroes del cielo (Les chevaliers du ciel, 2005) dirigida per Gérard Pirès, inspirat en els personatges originals del còmic però sense que en siguin els protagonistes de la història, potser per un intent de vincular-lo de forma tímida amb el còmic. Han volat en molts tipus d’aparells però sobretot els recordem pilotant els Mirage francesos que destaquen en aquesta adaptació al cinema.

- Advertisement -

El còmic de Rocketeer creat per Dave Stevens apareixeria per primer cop el 1982. Un pilot d’acrobàcies de l’època d’entre guerres que descobreix un maletí amb una mena de motxilla que li permet volar, aventura clàssica amb una estètica coneguda com dieselpunk, i de la qual Norma Editorial està realitzant la publicació de tots els còmics del personatge. La pel·lícula The Rocketeer (1991) dirgida per Joe Johnston fa una adaptació molt aconseguida i recomanada, tant que probablement li va catapultar a dirigir la pel·lícula Captain America: The First Avenger (2011). La pel·lícula estava interpretada per Billy Campbell, Jennifer Connelly, Alan Arkin, Timothy Dalton i Paul Sorvino, i comptava amb la banda sonora de James Horner.

Una de les darreres adaptacions destacades és El viento se levanta (Kaze tachinu, 2013), dirigida pel mestre Hayao Miyazaki basat en el seu propi manga, que a la vegada s’inspirava en un relat curt de Tatsuo Hori. La pel·lícula està produïda pels l’estudi Ghibli, i només per això crec que val la pena dedicar-li tot un article sencer… no hi esteu d’acord?

- Advertisement -
Jordi Ojedahttps://comiccienciatecnologia.blogspot.com/
Jordi Ojeda és professor del Tecnocampus (Universitat Pompeu Fabra) on dirigeix un projecte de divulgació de la ciència i la tecnologia emprant els còmics, el cinema fantàstic i la literatura de ciència ficció. És autor de diferents conferències, llibres, capítols de llibre, articles i exposicions, entre les que es pot destacar l’exposició 'Robots en la seva tinta' organitzada pel Saló Internacional del Còmic de Barcelona. També ha estat jurat del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i és un habitual entre el públic (o els conferenciants) en altres festivals i salons dedicats al cinema o els còmics. És autor del llibre 'Robots de Cine. De María a Alita', publicat per Diábolo Ediciones.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents