‘Lletres en la boira’: el documental negre de les terres de Ponent

- Advertisement -

Que Catalunya té un equip espectacular de novel·listes i relatistes negres i policíacs és una veritat innegable. Durant els últims anys això ha quedat més que demostrat a través de la gran quantitat de festivals negres, tant de literatura com de cinema, que han anat sorgint al llarg de tot el territori català. Ja en els inicis del gènere a través de col·leccions tan emblemàtiques com La Cua de Palla o La Negre, i d’autors com Manuel de Pedrolo o Jaume Fuster, va quedar palès que el públic estima el negre. Tot i haver patit alguna petita crisi a finals dels 80 i fins al nou mil·lenni, és innegable que la gran quantitat d’autors que visiten sense cansar-se festivals, clubs de lectura i diferents actes, demostren que no només el públic els estima sinó que els volen tenir ben a prop.

Tot i que separats per comarques i territoris, els autors negres no es cansen de fer-nos arribar cadàvers, i així queda demostrat al documental Lletres en la boira (2018). Les terres de ponent és un dels llocs on hi ha una activitat més prolífica de literatura criminal. Festivals com el de Les Borges Negres o El Segre de Negre ho demostren. Ara, però, Octavi Espuga es posa a la direcció d’un documental que deixi constància d’aquesta producció tan activa que sembla que s’amaga sota la famosa boira lleidatana.

- Advertisement -

- Advertisement -

L’autora del guió, Montse Sanjuan, és curiosament també autora del gènere, i així ho demostra amb personatges com la sergent Grimm, la qual ha tornat a aparèixer recentment en una nova aventura (Anna Grimm. Memòria Mortal). Sanjuan ha estructurat el guió del documental a través de diferents trobades i entrevistes col·lectives amb diferents autors del gènere on cada un desvela els seus secrets per poder escriure una bona novel·la negra o policíaca: com s’inspiren, com treballen, com investiguen…, però també on els mateixos autors recreen alguns passatges de les trames fictícies.

Montse Sanjuan, també protagonista del documental, estarà acompanyada per Ramona Solé, Rafa Melero, Alexandra Cuadrat, Miquel Àngel Estradé, Marta Esparza, Carles Mentuy, Llorenç Capdevila, David Marín, Ramon Usall, Francesc Pané, Emili Bayo, Marta Alòs i Pep Coll juntament amb la presència de l’autor mallorquí Sebastià Benassar, qui resulta ser una de les “enciclopèdies” més potents de l’actualitat sobre gènere negre.

D’esquerra a dreta, el director Octavi Espuga Montse Sanjuan, Alexandra Cuadrat, Francesc Pané i Pep Coll

Aquest projecte, impulsat pel Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya (CECAAC), es presentarà oficialment el proper dijous dia 24 al Cafè del Teatre a les 19.00, però l’estrena oficial serà el dia 2 de juny en el marc de la tercera edició del festival El Segre de Negre. Potser ja era el moment de treure a la llum la gran quantitat d’autors negres que ens ha donat la nostra pròpia literatura. Ja era hora que algú els donés veu i mitjans per expressar aquest món que cultiven amb passió i que els lectors consumeixen amb devoció. I un documental és la forma més encertada de fer-ho. Passar de les pàgines a la pantalla atorga aquesta aura poètica que tenen les arts, perquè el gènere negre i criminal no seria el mateix sense ni la literatura ni sense el cinema. Ara només esperem que aquest projecte que ens deixa entrar dins les ments maquiavèl·liques dels autors del gènere de Ponent s’estengui a altres territoris del nostre país i ens deixi seguir gaudint de la negror i criminalitat catalana.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents