Primer de tot, he d’advertir que si no heu vist la sèrie i teniu la intenció de veure-la (quarta temporada inclosa), no seguiu llegint, ja que sense voler us podria esgarrar algun aspecte de la trama. El que sí podeu saber, però és que aquest 2021 la sèrie de Netflix continua recollint premis a cabassos… Als Globus d’or 2021 s’ha endut ni més ni menys que quatre premis incloent el de la Millor Sèrie Dramàtica i premis a les interpretacions de Josh O’Connor, Emma Corrin (Príncep Charles i Lady Di a la ficció) i la Gillian Anderson (fent de Margareth Tacher). Ara, als Emmys ha millorat la seva pròpia marca amb set nous guardons!
Però, anem al gra, he vist The Crown, sencera, fins a la data. I l’he gaudida. Molt. Moltíssim! M’ha semblat una sèrie impecable que dibuixa la trajectòria històrica i social de la nació britànica a ulls de la reialesa. He de reconèixer que em va costar posar-m’hi, sempre he sentit una aversió especial cap a la monarquia (la d’aquí, la d’allà i la de tot arreu), però, quan vaig començar no vaig pas poder parar. La meravella d’interpretacions (especialment la de les dones, perquè és una sèrie en què les dones brillen), les atmosferes, els diàlegs, la narració… Peter Morgan, creador de la sèrie, ha creat una obra d’art. Ara bé, resulta que la sèrie no ha pas agradat tant a tothom com sí que m’ha agradat a mi. I és que, mentre la mirava, sí que m’anava preguntat “i la casa reial què hi deu dir amb tot això?”. Me’ls imaginava tots davant la televisió del palau de Buckingham mirant Netflix i no podia evitar veure certes cares d’alegria i ganyotes en cada escena. I sí, Buckingham ha reaccionat.
Segons informants del palau reial se sap que la reina Elisabeth II li va agradar molt la primera temporada de la sèrie, i fins i tot havia elogiat la feina que va fer Claire Foy en el paper de la sobirana (afalac al qual em sumo). Ara bé, sembla que l’opinió reial va canviar radicalment a partir de la segona temporada. El capítol que explica l’aventura romàntica del duc d’Edimburg, Felip (Matt Smith), amb la ballarina russa Galina Ulanova l’any 1950 va provocar cert desconcert, per utilitzar un eufemisme, dins els membres de la corona. I, també s’ha de dir, que l’aventura sempre ha estat una suposició, ja que mai ningú l’ha corroborada del tot.
Si bé la corona reial britànica sempre s’ha volgut mantenir al marge de la sèrie, sembla que aquest silenci s’ha trencat amb aquesta quarta temporada. El primer d’aixecar la veu ha estat William, el duc de Cambridge i ha mostrat el seu enuig en veure assenyalats el seu pare i la seva àvia com unes persones fredes, distants i poc humanes. Segons els informants del palau, el duc i hereu hauria expressat que s’estan aprofitant de la història per manipular-la i guanyar diners.
Bé, potser era d’esperar. Aquesta quarta temporada ha tocat el taló d’Aquil·les de la casa Windsor: Lady Diana. Amics propers del príncep Charles d’Anglaterra (Josh O’Connor) han denunciat que la nova temporada mostra un retrat erroni de la relació de l’hereu amb Diana Spencer (Emma Corrin). Lamenten també que es vulguin tractar temes que encara no han pogut cicatritzar del tot. Fins i tot el mateix hereu ha mostrat el seu enuig per com se’l representa a la sèrie protagonitzada, ara, per Olivia Colman. S’ha mostrat molt molest pels episodis en què veiem com el jove príncep Charles alça la veu i fins i tot podríem dir assetja verbalment la seva dona, Lady Diana i pel fet que la sèrie ens mostra que l’aventura de l’hereu amb Camila Parker Bowles (Emerald Fennell) es va allargar fins més enllà del dia del casament.
Si fugim de les polèmiques vinculades a la vida de Lady Diana, Charles també s’ha mostrat molt decebut per l’escena de la mort de lord Mountbatten (Charles Dance). A la sèrie veiem que el lord li envia una carta al príncep Charles poc abans del seu assassinat en què li explica al príncep la seva decepció pel fet que ell segueixi mantenint una relació amb Camila Parker Bowles i que no compleixi amb el seu deure. La sèrie, mig insinua, que va ser aquest fet el que va fer que el príncep decidís seguir el designis de la seva mare i finalment casar-se amb algú. Ara bé, segons l’hereu, això mai va passar, i de fet no hi ha cap evidència que aquesta missiva existís, i si bé les dates de tot plegat coincideixen, no podem donar per fet que casar-se amb Lady Diana fos una conseqüència de la mort de lord Mountbatten, però sí que és conseqüència de l’enuig reial.
Fins i tot els biògrafs de la casa reial (sí, tenen biògrafs contractats 24 hores, 365 dies l’any) s’han pronunciat pel que fa a la sèrie. Sally Beddel Smith, una de les biògrafes de la família, afirmava que The Crown és “una obra de ficció i el nivell d’invenció ha anat creixent temporada rere temporada”. Acusa Peter Morgan d’inventar la història més contemporània de reialesa i ha titllat la sèrie de ser “una versió Downton Abbey de la casa reial”.
Bé, tots sabem que les veritats a vegades fan mal, i veure-les en tercera persona no ha de ser gens fàcil de pair. Tampoc seré pas jo qui jutgi què és veritat o mentida. Però sempre és interessant saber les versions de les dues cares de la moneda. Després de tot això, em pregunto què passaria si es fes una sèrie així sobre la monarquia espanyola, perquè d’història n’hi ha… I molta! Quants exiliats, empresonats i multats tindríem a hores d’ara?