L’any 2019 va ser l’any dels rècords. L’any 2020 el de la desfeta. I l’any 2021 el de la tímida recuperació. Amb aquestes tres frases podem resumir com s’han comportat els espectadors dels cinemes els darrers tres anys marcats indubtablement per la pandèmia mundial de Covid-19. El sector de l’exhibició, doncs, aixeca cap però sense poder recuperar el ritme ideal.
A l’estat espanyol el 2021 ha tancat amb una recaptació total de 251,2 milions d’euros. Això és un 45% més que el 2020 (bé), però un 60% menys que el 2019 (malament). I és que l’any de rècords que va ser el 2019 es va arribar a l’escandalosa xifra de 624 milions d’euros en total. Aquell va ser el millor any de la dècada gràcies sobretot a fenòmens com The Lion King, Joker i Avengers: Endgame que van recaptar entre les tres 97 milions d’euros. Per contra, el 2020 es va fer una taquilla total de 171 milions on el film que millor va funcionar (Padre no hay más de uno 2) va recaptar uns minsos 12 milions. En altres paraules, la recuperació hi és, però és encara molt insuficient. En aquest gràfic elaborat pel portal Taquilla España podem veure el comportament del públic els darrers anys i veure la magnitud de la tragèdia.
Els films que millor funcionen són grans blockbusters
Aquest 2021 només hi ha hagut una pel·lícula que ha estat a l’altura dels moments prepandèmia: Spiderman: No way home. El retorn del superheroi aràcnid ha situat el mes de desembre en xifres similars a les dels anys “normals” i ha estat, de llarg, el film amb més rendiment del 2021 amb més de 17 milions en entrades (i encara portarà cua aquest 2022).
La segona pel·lícula que més diners ha fet també és una seqüela. Fast & Furious 9 ha demostrat que la saga de benzina i adrenalina de Vin Diesel continua amb gas a fons. Tanca el Top 3 una altra saga i un altre superheroi. Venom 2 ha aconseguit uns sorprenents quasi 9 milions d’euros que la distribuïdora Sony suma als de Spider-man convertint-se en la més lucrativa del 2021. Fora del Top 3, però amb una meritòria 4a posició trobem l’únic film espanyol de la llista: A todo tren. Destino Asturias ha tornat a col·locar Santiago Segura a la banda alta de la classificació de la taquilla. A continuació podeu veure el Top 10 complet en aquesta gràfica.
Si analitzem la data d’estrena d’aquests films, veurem que la majoria han arribat durant el segon semestre de l’any. La taquilla va estar encara molt aturada els primers mesos del 2021. De fet, només el desembre ha estat un mes amb bones xifres i de gener a juny els cinemes van estar oberts (encara amb restriccions) però sense que el públic oferís una resposta positiva. A tot això també cal destacar que del Top 50 dels films més taquillers només n’hi ha 3 que no són de les majors de Hollywood i les seves grans distribuïdores. En altres paraules, el cinema independent ha estat el gran perjudicat de la pandèmia, ja que el públic adult, a grans trets, ha continuat donant l’esquena a les sales. En aquesta gràfica de Taquilla España es pot veure l’evolució dels darrers tres anys i com la Covid-19 ha afectat la recaptació setmana rere setmana.
Si voleu més informació i anàlisi podeu llegir aquest article de l’historiador del cinema Àngel Comas, on s’expliquen algunes de les claus del moment actual de l’exhibició al nostre país i més enllà.