La nostra història també serveix per fer bones pel·lícules. Si no fa massa vam veure produccions sobre Pau Casals, Mossèn Cinto Verdaguer o la Maternitat d’Elna ara TV3 s’ha fixat en la vida i obra de Frederica Montseny per la seva propera TV movie que s’estrena coincidint amb el dia de la dona aquest 8 de març. El rodatge va començar l’octubre del 2020 i Frederica Montseny, la dona que parla ja està llesta en un temps rècord. Dirigida per Laura Mañá (Te quiero imbécil) i protagonitzada per Màrcia Cisteró i Emilio Gutiérrez Caba el llargmetratge explica la història de la líder anarcosindicalista que va acceptar el càrrec de ministra de Sanitat durant la Segona República, fet que la va convertir en la primera dona ministra a Europa.
La nostra història en clau femenina
“Necessitem que es coneguin les dones que han tingut un gran poder de lideratge, que se sàpiga i què han fet”. Amb aquestes paraules la directora del film Laura Mañá defensa la necessitat de crear referents a la joventut. Sobre com s’ha desenvolupat el personatge, la guionista, Mireia Llinars, manté que “ens havíem de quedar amb l’essència de Frederica Montseny i vam triar aquest debat intern entre les seves idees i l’oportunitat d’entrar en el joc i canviar alguna cosa.”
La protagonista de la cinta, Màrcia Cisteró, es va documentar a fons per fer aquest interessant paper “Em vaig documentar tant com vaig poder per amarar-me del seu caràcter: biografies, discursos, tractats, novel·les i algun documental m’han servit per amarar-me del seu caràcter.” Per la seva banda, Emilio Gutiérrez Caba, que s’ha reconegut admirador del personatge que ha interpretat, ha explicat que ha pogut “oferir una imatge sòlida, molt seriosament preparada i fatalista de Largo Caballero amb relació al que passava en aquell moment.”
La lluita pels valors en temps convulsos
Fins a quin punt val la pena trair els propis ideals pel que sembla un bé major? En plena Guerra Civil espanyola, la influència de l’anarcosindicalisme porta el govern de la República a incloure ministres anarquistes, entre ells Frederica Montseny, una de les dirigents més influents del moviment. Montseny accepta el càrrec a contracor, perquè no creu en les formes de poder, però ho veu com l’única opció efectiva per evitar l’auge del feixisme. Això la converteix en la primera dona ministra a Espanya i Europa.
Però la guerra l’acaba guanyant Franco i Montseny s’ha d’exiliar a França. Allà s’enfronta a un judici d’extradició, en què, si vol guanyar, s’ha de mostrar com a àvida defensora de la República. Ella s’hi nega, ja que es penedeix de la seva decisió d’entrar al govern. Però, si perd el judici, retornarà a l’Espanya franquista, on serà executada. Frederica ha de decidir entre anar en contra de les seves conviccions o conservar la vida.
El rodatge de film va durar 4 setmanes entre València, Sueca i Sant Isidre de Benaixeve. A banda de Màrcia Cisteró i Emilio Gutiérrez Caba també hi veurem Óscar Muñoz, Miquel Gelabert, Ivan Benet, David Bagès, Fran Nortes, Pep Ambrós i Candela Moreno. Frederica Montseny, la dona que parla és una producció de Distinto Films en coproducció amb Televisió de Catalunya i Voramar Films, amb la participació d’À Punt Mèdia, el suport de Creative Europe Media Programme of the European Union i del Departament de Cultura i la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura i l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats. La pel·lícula s’estrenarà simultàniament a TV3, À Punt Mèdia i IB3 aquest dilluns 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a les 21.55.