La Maternitat d’Elna des de dins

- Advertisement -

D’històries de guerra n’hem viscut de tot tipus. Hem visitat la Guerra Civil des de diferents vessants (vegeu aquest recull), Guerres Mundials, i fins i tot, recentment n’hem vist una als Oscars (Hacksaw Ridge). Ara, però ens arriba una producció catalana amb una vessant molt diferent.

L’any 1939, una filantropa suïssa, Elisabeth Eidenbenz, va crear una institució humanitària al sud de França (a la zona del Rosselló), la qual reunia esforços per atendre les dones embarassades o amb nens petits que escapaven de l’horror de la guerra, i coneguda com La maternitat d’Elna. La Llum d’Elna és una nova proposta que explorarà la tasca que va fer aquesta institució. El film comença l’any 1942, quan la maternitat ja té uns quants anys de vida i ha ajudat a centenars de dones i mares. Ara, aquesta maternitat s’ha vist condemnada a tancar per ordre de les autoritats franceses. El film plasmarà, doncs, la lluita de la fundadora, les col·laboradores i les mares a qui han ajudat, per evitar que la seva llar desaparegui.

- Advertisement -

- Advertisement -

La història real que pretén mostrar aquest film és una lluita humanitària en un període de guerres, ja que la maternitat va viure entre la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. La funció d’aquesta institució era tornar la dignitat a aquelles dones que l’havien perdut durant l’exili i ens els camps d’internament. Els camps condemnaven la vida dels nadons a una vida precària o simplement els l’arravataven, ja que només aconseguien sobreviure 1 de cada 10 nadons. La maternitat, però, va aportar llum al conflicte i va ajudar a portar al món 595 infants.

Sílvia Quer (directora) i Margarita Melgar (guionista) han agafat les regnes d’aquest projecte que pretén posar en imatges la gesta que es va aconseguir en aquesta maternitat i la lluita que van haver de dur a terme. Les encarregades de donar vida a les protagonistes de la història seran Noémie Schmidt, Nausicaa Bonnín, Natalia de Molina, Blanca Romero i Nora Navas.

Produïda per Distinto Films amb coproducció amb Televisió de Catalunya, Bohemian Films, Producciones Cibeles, Radio Télévision Suisse, Radio Televisión Espanyola i amb la participació de Canal SurAquest film, a més, s’estrenarà a televisió, a les cadenes de TV3, TVE i Canal Sur, s’estrenarà per televisió i es podrà veure a TV3, TVE i Canal Sur. A TV3 es podrà veure el dia 31 de març.

A més, sembla que aquesta producció vol continuar amb la tasca que es va interrompre a la maternitat. I és que La llum d’Elna i La Creu Roja han elaborat un manifest per ajudar les mares i nens refugiats. En aquest enllaç podeu trobar-hi el manifest i un vídeo promocional.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents