El mestre de la televisió

- Advertisement -

RTVE va començar la seva trajectòria durant els anys cinquanta, un moment en el qual la televisió tenia una oferta limitada i la gent que s’hi dedicava un coneixement limitat. Durant aquests primers anys de vida, va sorgir una figura que va revolucionar la televisió espanyola i la va convertir en un referent internacional, estem parlant de Narciso ‘Chicho’ Ibáñez Serrador. Encara que per a molts sigui un nom pràcticament desconegut dins el sector audiovisual és tot un mestre. Gràcies als coneixements adquirits durant la seva estada a Argentina va aconseguir modernitzar les maneres de fer d’aquí i així aportar al públic un entreteniment que valia la pena mirar. Alguns dels seus majors èxits van ser el concurs Un, dos, tres… o la sèrie Historias para no dormir.

chicho ibáñez

- Advertisement -

Per tot això, de la mà de RTVE aquest mes de maig s’estrenarà un documental que vol homenatjar la carrera professional d’Ibáñez. Sota el títol Imprescindibles: Chicho Ibánez Serrador, el projecte fa un repàs per la vida d’aquest creador amb la participació de personatges destacats del món televisiu i cinematogràfic com els directors Álex de la Iglesia, J. A. Bayona o Mayra Gomez Kemp.

- Advertisement -

Aquest divendres passat, en el marc del Serielizados Fest, es va fer la preestrena del documental. L’acte va estar presentat per Concepción Cascajosa Virino, una de les millors expertes en televisió a Espanya i professora de la Universitat Juan Carlos III de Madrid. Cascajosa va destacar que “ja era hora” que algú fes un projecte com aquest que li donés a la figura d’Ibáñez la importància i rellevància que va tenir.

chicho ibánez

Per ser un documental que fa un homenatge a una figura televisiva com la de Chicho Ibánez, que va ser tot un revolucionari en la realització i direcció a Espanya, personalment crec que té una estètica poc acurada i fins i tot, un pèl infantil. Tot i que es nota que està fet amb molta estima el documental té elements com la titulació o els muntatges amb les fotografies els quals tenen una aparença d’haver-se fet amb l’ordinador de casa. Els primers minuts et fixes més en la realització del mateix documental que del que s’està dient. Hi ha exemples d’altres documentals d’aquest estil que realment estan fets amb molt bon gust com ara Pepe&Rubianes del director Manuel Huerga o Queridos Monstruos, que es va poder veure al Festival de Sitges l’any 2015.

Afortunadament, el material és prou bo perquè enganxi a l’espectador i tingui ganes de seguir veient-lo. Imprescindibles dóna una visió del personatge de Chicho propera i desenfadada i, gràcies a les aportacions dels altres personatges l’espectador es pot fer una idea de com era ell i com era treballar amb ell. En aquest sentit, el documental és una finestra a la manera de treballar d’aquella època i és curiós veure quins eren els plantejaments que se seguien i com Ibáñez va arribar per trastocar-ho tot amb una intel·ligència i una intuïció que li van valdre un bon grapat de premis i la condició de mestre.

Chicho Ibañez

No només en l’àmbit de la televisió sinó en el cinema també. Tot i que la seva filmografia com a director es redueix a dues pel·lícules (La residencia i ¿Quién puede matar a un niño?) van suposar un abans i un després. En el documental, es comenta que el primer va ser un film avançat al seu temps digne de comparar-se amb El resplandor de Kubrick i l’altre, un precursor, una pel·lícula avançada al seu temps. I això resumeix una mica la idea que transmet el documental, la d’una persona que va arribar en un moment determinat amb idees noves i amb ganes de millorar.

VEREDICTE

El millor: El material dóna de si i atrapa a l’espectador que vol saber-ne més sobre la vida d’aquest personatge

El pitjor: La falta de professionalitat que es veu en el muntatge del documental

- Advertisement -

Nota: 6

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents