El contemporani món d’Oz

- Advertisement -

El mag d’Oz és un dels contes clàssics de la literatura popular, una història creada per L. Frank Baum el 1900 i que des d’aleshores ha vist diverses versions cinematogràfiques al llarg dels anys. El més comú és que tothom pensi inevitablement en la versió protagonitzada per Judy Garland però potser a partir d’ara se sumarà un altre referent, en aquest cas televisiu, en l’imaginari col·lectiu.

Estic parlant d’Emerald City, la darrera ficció de l’NBC i que aquí s’ha pogut veure a través del canal Cosmo. Una vegada més, es tracta d’una reinvenció del món imaginari d’Oz però aquesta vegada amb components més foscos, amb una estètica steampunk i amb una protagonista més autosuficient. L’arribada al món d’Oz de Dorothy també és conseqüència d’un tornado però a partir d’aquí les diferències són més grans que les semblances amb la història original.

- Advertisement -

Visualment es nota que hi ha hagut un gran treball, ja que, tot està cuidat fins a l’últim detall, des de les diferents localitzacions, fins al vestuari. A parer meu, els responsables són clars mereixedors d’algun reconeixement en forma de premi. Fa especial gràcia veure que l’escenari escollit per encabir Emerald, la ciutat principal del regne d’Oz, és Barcelona i concretament el Parc Güell. En aquest sentit, la presència de l’estètica Gaudí és molt present durant tota la sèrie, fins al punt de trobar el cap de les xemeneies de la Pedrera en el títol.

- Advertisement -

emerald city

Sí que és veritat que en un principi pot semblar que hi ha una pretensió de ser una gran ficció a l’altura de Game of Thrones, per l’èpica de la trama i això pot fer tirar enrere a l’espectador però paciència. La sèrie creix a mesura que van passant els capítols i Tarsem Singh aconsegueix mantenir l’atenció i augmentar les ganes de continuar mirant-la, fins al punt de voler-ne més. El final de temporada és rodó, ja que et deixa amb la mel als llavis i realment amb ganes de saber què passarà.

Sense cap mena de dubte Adria Aronja, la nova Dorothy, és un dels punts forts de la sèrie. A Emerald City se’ns presenta una Dorothy contemporània, forta, autosuficient i capaç de controlar la situació. Tot i això, sí que resulta una mica inversemblant la poca sorpresa o desorientació que mostra el personatge quan arriba a Oz, però a partir d’aquí l’espectador empatitza amb la protagonista i té ganes de seguir-la en el seu viatge.

emerald city

La resta d’actors que poblen les terres d’Oz acaben de conformar una sèrie que funciona i que espero que tingui continuïtat. Vincent D’Onofrio convenç com el mag d’Oz i ofereix algunes novetats respecte la versió original, Joely Richardson interpreta a Glynda i és agradable veure com la bruixa bona, en aquest cas no ho és tant. Qui també es mereix una menció especial és Ana Ularu que dóna vida a la bruixa de l’Oest.

Si parlem del món d’Oz no podem deixar de parlar dels tres personatges que acompanyaven a Dorothy pel camí de les rajoles grogues. L’espantaocells, l’home de llauna i el lleó també estan presents en aquesta nova versió però els seus camins no estan directament lligats al de la protagonista, a excepció de l’espantaocells. Oliver Jackson-Cohen és l’encarregat de donar vida a aquest personatge que és el més allunyat de la versió original i que al mateix temps és “el noi” de la sèrie. El camí de Lucas (o Roan depenent a qui es pregunti) s’uneix al de Dorothy al començament de la sèrie i la seva relació va in crescendo.

emerald city

L’home de llauna té una trama paral·lela i només es creua amb la de Dorothy en un moment puntual. Tot i així, és un personatge amb força i rellevant dins la història. Per últim, el gran felí, que en aquest cas és el cap de la guarida del mag d’Oz i que sembla que pot tenir més protagonisme en una hipotètica segona temporada.

Veredicte

- Advertisement -

Agradarà a: qui tingui ganes de submergir-se en un món de fantasia amb una trama que va desvelant els seus secrets a poc a poc

No agradarà a: Aquells que busquin una versió fidel a la història original i els que esperin una èpica a l’estil Game of Thrones

Enganxòmetre: 6,5

Nota: 7

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents